Gå til hovedindhold
Tilføj til min liste
Ikke set

Nobody Knows - Kore-eda

En ung mor flytter i ‘Nobody Knows’ ind i en Tokyo-lejlighed med sin 12-årige søn Akira. Hun har imidlertid også tre yngre børn, som ikke alene holdes skjult for udlejeren, men også overlades i Akiras varetægt, når moderen forsvinder med sine skiftende kærester.

Filmen er inspireret af virkelige begivenheder og har et vist dokumentarisk observerende præg. Men den nyligt Guldpalme-belønnede instruktør Hirokazu Kore-eda formår på medrivende vis at skabe en direkte forbindelse mellem de fire små hovedkarakterer og publikum. Filmen skabte sensation i Cannes, da den purunge Yûya Yagira (helt fortjent) vandt festivalens pris som bedste mandlige skuespiller for sin rolle som det ufrivillige familieoverhoved.

Filmen rummer et næsten magisk-realistisk fokus på børnenes interesser, vaner og handlinger. Der er få ord: børnene oplever gennem at røre, smage og dufte, og gennem deres oplevelse af livet i lejligheden inddrages også vi i et til tider fortryllende, til tider mareridtsagtigt drømmeland fri for voksnes indblanding.

Selvfølgelig er storebror Akira på et tidspunkt nødt til at se realiteterne – den slunkne kontantbeholdning – i øjnene, men den mildest talt hjerteskærende og absurde situation er befriende underspillet. Det faktum, at børnene skaber en fungerende familie (på trods af en barnagtig, uansvarlig mor) er en kritik af voksne, der udelukkende fokuserer på en gudgiven ret til individuel lykke og evig ungdom. Samtidig viser filmen et tragisk samfund, der lukker øjnene for de stigmatiserende problemer, som enlige forældre og udsatte børn må kæmpe med – bestemt ikke kun en japansk problemstilling.

Rating star
6
/6
Brugerne
Vurder selv filmen
Rating star
Rating star
Rating star
Rating star
Rating star
Rating star
Din bedømmelse: /6
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.