Gå til hovedindhold

25 år senere er han stadig Nordens krimi-konge

Ny Beck-film kan nu ses på C More (sponsoreret) 

Skrevet af StreamingGuide


Beck-filmene er med sine 25 år og indtil nu hele 46 film en af de største krimi-franchises i Norden. Og interessen for kriminalkommissær Martin Beck og resten af politiholdet i Stockholm står da også stadig stærkt for både filmseriens skuespillere og dens mange fans. 

Få 2 uger for 0 kr. på C More,
hvor du eksklusivt kan se alle Beck-filmene:

</b>

Den 18. marts får endnu en Beck-film i rækken premiere på C More, hvor Martin Beck for alvor må reflektere over, hvordan den politiske situation har forandret sig fra hans unge dage til nu, hvor hans barnebarn Vilhelm går på Politiskolen. 

Filmen, der har fået titlen 'Den grædende politibetjent', handler nemlig om et brutalt angreb på en bus fra Politiskolen, som Vilhelm skulle have været med ombord på. 

Ifølge en anmeldelse fra det svenske medie Moviezine er 'Den grædende politibetjent' en skarp og gribende film, der efter en rigtig stærk sæson står som den allerbedste.

Men hvordan holder man den samme slags historier og de samme karakterer spændende efter så mange år? Og hvordan er den svenske filmserie blevet SÅ populær? Det vil vi forsøge at dykke ned i herunder. 

lokkeduen.jpeg

I bund og grund en god krimi 

Beck-serien med Peter Haber i den gennemgående titelrolle fik sin debut i 1997 med ’Lokkeduen’. Allerede her beviste franchisens først film, at Beck-universet og dens format først og fremmest kan fortælle en brandgod og spændingsfyldt krimi-historie.  

De 46 nuværende film i Beck-universet fungerer som andre krimiserier, hvor de samme karakterer og det samme politihold efterforsker en ny sag i hvert afsnit. Fortællingerne om Martin Beck skiller sig dog ud fra mængden, da hvert ”afsnit” i dette tilfælde er på 1,5 times tid og derfor kan kvalificeres som en film.  

Beck-filmene trækker altså på det bedste fra to verdener. Filmserien kan engagere publikum i dens karakterer ved at lade dem følge karaktererne over længere tid, mens den lange spilletid giver bedre mulighed for spændingsopbygning og udlægningen af komplekse politisager. 

beck4.jpeg

Spændende krimi-historier bliver aldrig mindre underholdende, og selv de ældste Beck-film har derfor deres berettigelse og fortjener et gensyn. I dansk regi kan det sammenlignes med ’Rejseholdet’, som fra 2000-2004 også fortalte uddybende og komplekse opklaringsmysterier. 

Du kan derfor sagtens nyde ’Lokkeduen’ fra 1997 og samtidig more dig med, hvor langt teknologien er nået de sidste 25 år. 

Elskede karakterer og skuespillere 

Styrken ved at følge de samme karakterer og det samme univers gennem så mange år er, at Beck-filmene også bliver en portrættering af den samfundsudvikling, vi har haft sidens seriens start. Netop som bl.a. den udvikling af teknologi, der gøres tydelig ved et gensyn med ’Lokkeduen’. 

Martin Beck er svær ikke at holde med og af, da han med stor ro altid engagerer sig i de mennesker, som sagerne handler om. Beck fattede energi blev indtil 2016 sat i stærk kontrast til den iltre og utilnærmelige Gunvald Larsson, spillet af den populære skuespiller Mikael Persbrandt, der i film nr. 31 sagde farvel til serien.

Efter Persbrandt forlod Beck-universet, er den norske Game of Thrones-stjerne Kristofer Hivju trådt til i rollen som politibetjenten Steinar Hovland. 

beck---rage-room_6231d90cd35ea.jpg

Ved at have så forskellige personer, skaber Beck-filmene helt naturligt dynamik og konflikter. På denne måde er det ikke forbrydelserne, der er serien kerne, men derimod karaktererne og deres relationer.

Peter Haber har fortalt, at filmholdet opringelige havde troet, at de kun skulle lave 8 film. Men med elskværdige karakterer og nogle af Sveriges bedste skuespillere, fortsætter krimi-universet stadig 25 år senere.

Det er slet ikke slut endnu 

For omkring en måned siden kunne C More offentliggøre, at Beck snart runder endnu en vigtig milepæl. Serien bliver nemlig udvidet med 4 film, hvilket løfter Beck-samlingen op på imponerende 50 titler.

Beck-filmene nr. 47-50 fortsætter historien om Beck-gruppen, der ud over Martin Beck nu består af lederen Alex, Steinar, Josef, Oskar, Jenny og Ayda. Politiarbejdet får da snart en ny drejning, som er særligt udfordrende for Beck.

Barnebarnet Vilhelm er begyndt i praktik som patruljerende betjent og havner hurtigt i orkanens øje på grund a sit store engagement, hvilket minder Martin Beck om sine egne unge dage.

Få 2 uger for 0 kr. på C More,
hvor du eksklusivt kan se alle Beck-filmene:

</b>

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.