Gå til hovedindhold

Dansk instruktør blander krimi og gys i ny serie: "Man skal tage det seriøst. Man skal tro på det."

Vi har interviewet Jonas Alexander Arnby

Skrevet af Anders Heckmann


De fleste kender nok bedst Jonas Alexander Arnby fra hans anmelderroste gyserfilm Når dyrene drømmer fra 2014, men snart kan instruktøren prale af at være aktuel med den nye krimiserie, Veronika.

I den forbindelse har vi snakket med instruktøren om, hvordan han blev tilknyttet serien, hans tanker bag skabelsen af serien og ikke mindst det spændende mix af krimi og gysergenren.

Du kan se traileren til Veronika i bunden af artiklen.

Selvom det er i omegnen af 10 år siden, at han lavede 'Når dyrene drømmer', så har hans karriere ikke stået stille. Tværtimod er der kommet flere spændende titler på CV'et.

Heriblandt Selvmordsturisten fra 2019 og efterfølgende Den som dræber – Fanget af mørket og 'War of the Worlds', der begge har fire episoder instrueret af ham.

jonasalexanderarnbyveronika
Jonas Alexander Arnby / SkyShowtime

Netop denne blanding af spillefilm og serier virker ifølge ham selv også til at have haft en vis indflydelse ift., hvorfor det netop var ham, der skulle stå for 'Veronika':

 - Jeg havde de der film, og de ville gerne have, at der var lidt sådan en filmisk tilgang til projektet, men også det, at jeg lige havde været inde over en reboot af 'Den som dræber', og den kombination tror jeg havde en eller anden interesse for dem herovre.

Når man så tager et nærmere kig på serien, så forstår man godt, hvorfor man har vurderet Arnby som værende et godt match.

Serien beskrives som en nordisk krimi/thriller med en twist af det paranormale, hvor vi følger betjenten Veronika, der både kæmper med mareridt og en pille-afhængighed, som hun forsøger at holde skjult fra familien.

Hendes mareridt udvikler sig, og snart begynder hun at se syner af en død dreng, men trods de livagtige syner nægter hun at tro på dem.

Alt imens hun forsøger at passe sit arbejde og sit familieliv, tager synerne til og Veronika står nu over for et dilemma om, hvorvidt hun skal tro på sin egen fornuft.

veronika5
Veronika / SkyShowtime

Det var også denne præmis med en blanding af krimi og gys, som fik fokus, da vi spurgte instruktøren om, hvorfor han var kommet med ombord på serien.

 - Jeg lavede en film for mange år siden, der hed 'Når dyrene drømmer', som havde et clash mellem drama og horror, og da jeg fik det her projekt, som jo er mange år efter, der synes jeg, der var nogle ting i det, som stadig trak lidt i mig.

Instruktøren lægger dog også vægt på, at man ikke bare laver sådan et genremix, men at der skal være tænkt over tingene og skal det være troværdigt:

 - I 80'ernes eller 90'ernes skrækfilm, der er det en effekt, at det er en skrækfilm. Det er det jo ikke her, her er det psykologisk motiveret, at der opstår nogle ting, som gør, at man ikke ved, hvordan man skal forholde sig til dem. Skal man tro på dem? Skal man ikke tro på dem?

Veronika4
Veronika / SkyShowtime

Derfor har den danske instruktør også gjort brug af erfaringer fra sine tidligere projekter, bl.a. mener instruktøren at "Man skal tage det seriøst. Man skal tro på det". Arnby uddyber efterfølgende:

 - Jeg er selvfølgelig lidt en horror-nørd, men jeg er også en alt-muligt-andet-nørd, så udgangspunktet har altid været, at hvis ikke du tror på din karakter, hvis du ikke tror på deres problemer, hvis du ikke skaber nærvær omkring din karakter, så kommer du ikke til at tro på dét.

 - Du er nødt til at skabe et troværdigt univers, så det netop ikke går hen og bliver en konstruktion, altså en gimmick eller en "se, det kan vi også gøre", men at man føler for det, totalt kliché-agtigt, men det har i hvert fald været udgangspunktet.

Dog har den danske instruktør ikke stået alene med ansvaret. Det har tværtimod været et helt særligt samarbejde, som har dannet grobund for udviklingen af serien og dens mange karakterer.

veronika3
Veronika / SkyShowtime

Serien er nemlig skabt i samarbejde med den svenske skuespiller Alexandra Rapaport (Jagten), der også spiller hovedrollen Veronika i serien.

Et samarbejde der ifølge instruktøren har haft en positiv indflydelse på det, som serien er endt med at blive til, bl.a. fordi Veronika er så kompleks en karakter:

 - Nu mødte jeg jo Alexandra, som spiller hovedrollen, og vi lavede ligesom en kontrakt, om hvad karakteren skulle. Det blev et samarbejde, hvor jeg synes forståelsen for hvad jeg ville, og forståelsen for hvad hun ville, den var sgu ret god.

 - Det er jo altid interessant at have en hovedperson som er i dyb, dyb krise både familiært, psykisk og på alle mulige andre måder.

veronika2
Veronika / SkyShowtime

Som prikken over i'et forsøgte vi, om der kunne lokkes et par detaljer ud af Arnby om hans kommende projekter:

 - Altså jeg lavede en serie sidste år her i Sverige også, som kommer ud på et eller andet tidspunkt i år, så som hedder 'Helikoptorrånet' (The Heli-heist).

 - Så har jeg gang i en spillefilm, som jeg er ved at skrive sammen med Profile Pictures i Danmark og Tea Lindeburg, som jeg håber bliver realiseret.

Udover at være glad for det svenske, så er der altså noget, der tyder på, at vi måske kan se frem til en ny spillefilm fra instruktøren inden for en overskuelig fremtid.

'Veronika' kan streames på SkyShowtime fra den 22. marts. Se traileren herunder:

Veronika trailer

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.