Gå til hovedindhold

Dansker skal lave ny stor udenlandsk serie: "En amerikansk Tjernobyl-historie"

Emmy-vinder får hovedrollen i 9/11-serien

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


Tobias Lindholm er tidens mest ombejlede dansker i Hollywood. Han har lige stået bag den succesfulde Netflix-thriller The Good Nurse, og i den forbindelse var instruktøren forbi vores podcast, Den varme biografstol, hvor han selvfølgelig fortalte om sin seriemorderfilm med Jessica Chastain og Eddie Redmayne.

Men vi fik ham også til at afsløre, hvad hans næste amerikanske projekt er: En serie ved navn 'The Best of Us', der kommer til at have Emmy-vinderen og Succession-stjernen Jeremy Strong i en bærende hovedrolle.

- Det er et projekt, som jeg stille og roligt snakkede frem, da jeg mødte Jeremy Strong - den amerikanske skuespiller - første gang. Man kan nærmest kalde det "en amerikansk Tjernobyl-historie". Det er en historie, der handler om alle de mennesker, som blev syge på grund af det giftige støv, der lagde sig over New York efter 9/11.

- Der var 500 tons asbest i bygningerne, som aldrig forsvandt, men bare lagde sig over det sydlige Manhattan. Folk strømmede til for at hjælpe til med at rydde op for at lede efter overlevende. De blev aldrig vejledt korrekt i hvilke slags åndedrætsværn, de skulle have på, og derfor er der rigtig, rigtig mange mennesker, som nu er syge, og som ikke får den nødvendige hjælp fra det amerikanske sundhedsvæsen.

- Så det er en stor amerikansk tragedie, der samtidig er en hyldest til det, som New York mere end noget andet sted i verden er, en stor gruppe vidt forskellige mennesker, der hver gang byen er under pres rejser sig og står sammen og melder sig under fanerne.

LÆS OGSÅ: Sådan fik dansk instruktør Eddie Redmayne til at "lukke monsteret ud" i vild scene

- Det bliver 8 afsnit. Jeg laver den sammen med det selskab, der hedder Sisters, som også var dem der stod bag 'Chernobyl'. Jeremy Storm er hovedrollen, og den følger forskellige nedslag med karakterer, der enten er blevet syge eller har været påvirket af det her, og så følger den en retssag, som en advokat startede.

- Han startede med at repræsentere sin søns ishockey-træner, der faldt om på isen en dag og begyndte at bløde ud af næsen og øjnene. Man fandt ud af, at han havde fået leukæmi af det frivillige arbejde, han havde lavet på "the pile". Så advokaten tog sin søns hockey-træner under vingerne og prøvede at bygge en sag op og endte med at repræsentere 10.000 syge mennesker i New York.

- I 2009 endte de med at vinde og lave et forlig på knap 800 millioner dollars, så det er den proces over alle de år. Hvordan det lykkes, og uden at sige for meget, så kan man sige, at byen New York reagerede ved, at i stedet for at lytte og prøve at forstå og hjælpe de syge medborgere, så hyrede man en advokat, der hedder Tyrell, som også var ham, der repræsenterede dem, der havde produceret "Agent Orange" - altså det giftstof man sprøjtede ud over Vietnam, som alle folk også blev syge af - så de gearede ligesom op og satte en fyr, hvis kælenavn er "master of disaster" til at forsvare sig. Så der er lagt i kakkelovnen til endnu mere systemkritik.

Den sidste sætning er en henvisning til 'The Good Nurse', som i høj grad viser, hvordan det amerikanske hospitalsvæsen har svigtet. Og nu er danskeren altså på vej med en serie, som tager fat om et andet betændt emne i amerikansk historie.

'The Best of Us' har endnu ingen premieredato.

'The Good Nurse' kan ses på Netfix nu.

Lyt til vores podcast-interview med Tobias Lindholm her - eller på din foretrukne podcast-app:

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.