Gå til hovedindhold

Ethan Hawke: Hollywoods mest undervurderede skuespiller

Stjernen er aktuel i ny gyser

josephine@kino.dk
Skrevet af josephine@kino.dk


Ethan Hawke har en lang karriere bag sig, som har strakt sig over 37 år med 95 credits på IMDb og hele 4 Oscar-nomineringer, to for Bedste adapterede manuskript og to for Bedste mandlige birolle. Og lige nu er han aktuel i gyseren The Black Phone, som du kan finde billetter til her: 

 
Hans karriere har også budt på flere succeser som instruktør, manuskriptforfatter, musiker og forfatter. Han har bl.a. skrevet den anmelderroste serie The Good Lord Bird og filmen Blaze, som han også instruerede.   

På trods for dette er Ethan Hawke noget overset, når det kommer til Hollywoods populæreste leading men. Men hvorfor er den karismatiske skuespiller så overset, når han har været med i en lang liste af ikoniske film og serier?  

Kino.dk har taget et kig på Hawkes imponerende og unikke karriere, der har budt på film som Gattaca, Taking lives, Predestination, The Purge, 'Before the Devil Knows You’re Dead', Sinister samt de mange projekter, han har på bedding i 2022.  

Ethan Hawkes karriereændrende præstationer

Ethan Hawke gjorde sig første gang bemærket i 1989-dramaet Dead Poets Society med Hollywood-legenden Robin Williams i hovedrollen.  

Rollen som Todd Anderson klarer den dengang kun 19-årige Hawke med bravur. Han leverer Andersons tilbageholdte, generte og introverte personlighed med overbevisning, og samtidig er det elegant underspillet og meget ægte.  

Den skrøbelighed Hawke bragte til rollen har været et af skuespillerens trumfkort igennem hele karrieren. Lige meget hvilken type, han har spillet, har der altid været et lag af modenhed og skrøbelighed, der hviler under overfladen.  

Da Training Day udkom i 2001, blev det en kæmpe succes for både Denzel Washington og Ethan Hawke. De to fik etableret et humoristisk og utilregneligt partnerskab, der holder publikum på tæerne igennem hele den spændingsfyldte film.  

Hawke leverer en kraftpræstation af rang i løbet af filmen, der udspiller sig over en enkelt dag. I rollen som den unge, ambitiøse og moralske politimand Jake, kommer Hawke igennem hele følelsesregisteret.  

Filmen viser Hawkes unikke evne til at skifte mellem en kraftig følelsestilstand til den næste med fuld overbevisning. I løbet af døgnet går Jake fra at være lettere naiv og optimistisk, til at frygte for sit liv, for til sidst at stå ved sine evner og tage kampen op mod den skruppelløse Alonzo.  

Rollen som Jake indbragte Ethan Hawke hans første Oscar nominering for Bedste mandlige birolle overfor Denzel Washington, som blev nomineret for Bedste mandlige hovedrolle. Et stærkt makkerpar i en stærk film.  

I 2017 påtog Hawke sig en unik rolle i en særdeles unik film, da han spillede præsten Ernst Toller i First Reformed. Filmen er skrevet og instrueret af den legendariske Paul Schrader, som har skrevet Martin Scorsese-filmene Taxi Driver, Raging Bull og Bringing Out the Dead.   

Filmen viser en helt ny side af den erfarne skuespiller, og han formår at give en enorm dybde og ærlighed i sin portrættering af en mand i sorg over sin søns død, og som kæmper med at bibeholde sin tro på Gud samt at finde en mening med livet.  

I løbet af den dystopiske film formår Hawke at tangere følelser af fortvivlelse, desperation og vaklen i sin religiøse overbevisning, som var det en personlig skildring af sit eget sind. Filmen føles på en måde fjern og dyster, og samtidig enormt intim og personlig.  

På trods af mange anmelderes rosende ord til Hawkes imponerende og afrundede præstation, lykkedes det ham ikke at indbringe nogle priser. Paul Schrader blev dog nomineret til en Oscar for Bedste manuskript.  

Et livslangt samarbejde med Richard Linklater  

De mest kendte Hawke-film er lavet i samarbejde med instruktøren Richard Linklater, som også har stået bag kultfilmen Dazed and Confused. Linklater har haft Hawke med i hele 7 af hans film, og man må næsten formode, at et samarbejde, der indtil videre har strakt sig 27 år, fortsætter langt ind i fremtiden.  

Trilogien Before Sunrise fra 1995, Before Sunset fra 2004 og Before Midnight fra 2013 har været nogle af de mest betydningsfulde film i både Hawkes og Linklaters karriere. Deres samarbejde om manuskriptet på film nr. 2 og 3 indbragte dem to Oscar-nomineringer for Bedste adapterede manuskript.  

I denne jordnære, realistiske og intime trilogi følger vi parret Céline og Jesse i løbet af tre dage henover tre omgange spredt ud på tre årtier. Karaktererne gror og udvikler sig i takt med både skuespillerne, instruktøren og filmenes publikum. Det gør dem evigt aktuelle og inddragende. 

Parret gennemgår tre markante stadier i livet - fra ungdommelig optimisme til 30'ernes frustrationer og til sidst den evaluerende midtvejskrise. Filmenes korte tidsperspektiv, de få karakterer og den ene lokation giver masser af tid til fordybelse i karaktererne, parforholdet og livets store og små spørgsmål og tvivl.  

Det samme kan siges om Linklaters fantastiske film Boyhood, som følger en ung dreng igennem 12 år af hans liv, fra han er 6 år gammel til han bliver 18. Her spiller Hawke den utilregnelige men nærværende far, som forsøger at navigere egne ungdomsdrømme med det svimlende ansvar som forælder.  

Linklaters film skaber de perfekte rammer for Hawke, hvor han kan udfolde alle aspekter af sit enorme talent. I 'Boyhood' går han fra at være smart, charmerende og uansvarlig musiker, til en moden, tålmodig og omsorgsfuld far, der sætter familielivet først. Filmen indbragte Hawke hans længe ventede anden Oscar-nominering for Bedste mandlige birolle.  

  

2022 står i høgens tegn 

2022 byder på hele 7 produktioner med Ethan Hawke! Året startede ud med den ambitiøse vikinge-film The Northman, hvor Hawke spillede far til Alexander Skarsgård Så kom den imponerende Marvel-serie Moon Knight, hvor Hawke personificerede den magtsyge Arthur Harrow, Khonshus tidligere avatar.  

Dernæst bød året på en mere utraditionel rolle, da Hawke påtog sig rollen som Tommy 'Fishpriest' Barth i podcast-serien 'Fishpriest'.  Senere kommer filmen 'Raymond & Ray', som får premiere senere på året og har Ewan McGregor, Sophie Okonedo og Vondie Curtis-Hall på rollelisten. Filmer handler om to halvbrødre, som genforenes til deres fars begravelse.  

Dertil har Hawke en rolle i den kommende detektiv-efterfølger Glass Onion: A Knives Out Mystery. Her får han selskab af nogle af Hollywoods største navne som Daniel Craig, Edward Norton, Kathryn Hahn, Dave Bautista og Kate Hudson2022's sidste Hawke-projekt er animationsserien 'Batwheels', hvor Ethan Hawke lægger stemme til selveste Batman.  

Næste gang vi kan nyde den talentfulde skuespiller på storskærm er i dag, når den længeventede Scott Derrickson-gyser The Black Phone får premiere. Derrickson stod også bag den populære gyserfilm 'Sinister', der også havde Ethan Hawke i hovedrollen.   

'The Black Phone' handler om en ung dreng, der døjer med en alkoholiseret far og mobning i skolen. En dag ender han i hænderne på The Grabber, som er en notorisk kidnapper og seriemorder.  I kælderen hos The Grabber hænger en sort telefon, hvor den unge dreng bliver kontaktet af seriemorderens tidligere ofre. Der starter nu en intens kamp om liv og død.  

Dertil har Hawke tre produktioner på vej, som endnu ikke har fået premieredatoer. Det ene er en serie, 'The Whites', som endnu kun har Hawke tilknyttet. Det andet projekt er filmen 'Leave the World Behind' med Hollywood-ikonerne Julia Roberts og Kevin Bacon. Dramaet er baseret på en kommende roman af Rumaan Alam. 

Det tredje projekt er filmen 'Tonight at Noon', som er færdigindspillet men endnu ikke har fået en premieredato. Indtil da kan vi som sagt nyde ham i denne gyserfilm, som viser Hawke fra en mere ildevarslende side, som man tidligere har set ham i den intense thriller Taking Lives. 

Inspiration til hjemmebiografen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev via linket herunder for at få:

  • Nyheder
  • Streamingtips
  • Guides
  • Konkurrencer
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.