Gå til hovedindhold

Forbudt på TV: De 10 mest kontroversielle serie-afsnit, der blev fjernet fra skærmen

Fra 'Venner' til 'Gurli Gris'

benjamin.v.b@hotmail.com
Skrevet af Benjamin Vang Blaakilde


Så længe der har været TV, har der været indhold, som har været genstand for diverse kontroverser. Nogle gange kan enkelte afsnit endda være så langt over grænsen, at de bliver fjernet eller gjort helt forbudt. Og nogle gange når specifikke afsnit slet ikke at blive sendt.

Selv nogle af de mest populære serier nogensinde har afsnit, som ikke kan findes på nogen streamingtjenester, eller som er blevet redigeret for at gøre dem mindre upassende.

Det kan være grundet uhensigtsmæssige sammenfald med samtidige hændelser, skildring af kontroversielle emner eller noget helt tredje.

Her er de ti mest opsigtsvækkende eksempler på forbudte afsnit gennem tiden.

Home1_0.jpg
The X-Files / 20th Century Fox

1. The X-Files: 'Home'

Incest, mord, amputeringer og døde babyer; det var nogle af de ting, der gjorde X-Files-afsnittet, 'Home', fra fjerde sæson af science fiction-serien til det nok mest berygtede serie-afsnit nogensinde.

I afsnittet fra 1996 tager Mulder og Scully til den lille by Home, hvor et deformt babylig er blevet fundet.

De to FBI-agenter mistænker en familie, som består af tre indavlede brødre, der på brutal vis banker den lokale sherif og hans uskyldige kone ihjel.

Da agenterne kommer ind i familiens hus, finder de i en seng en kvinde uden arme og ben. Det er brødrenes mor – som de i øvrigt også viser sig at have sex med.

Selv fra det her korte resumé kan man måske godt forstå, hvorfor afsnittet mødte voldsom kritik og kontrovers i USA.

Afsnittet faldt da også de jakkesætsklædte chefer i TV-netværket FOX for brystet. Efter dens første visning på TV blev episoden nemlig bandlyst og blev kun vist igen tre år efter til en særvisning på Halloween i 1999. På det tidspunkt var det dog med en offentliggørelse i TV Guide, der lød:

- ”Kun til Halloween… ville vi turde at vise en episode så kontroversiel, at den blev forbudt på tv i tre år. Betragt dig selv som advaret.”

Men det var ikke kun afsnittet, som blev ramt af boykot. Karaktererne fra afsnittet, Familien Peacock, blev også forbudt nogensinde at dukke op på tv igen i nogle andre udformninger.

Afsnittet var dog stadig inkluderet i DVD box-settet for fjerde sæson og kan i dag ses sammen med alle de andre afsnit af 'X-Files' på Disney+.

darkwing duck.JPG
Darkwing Duck / Disney

2. Darkwing Duck: 'Hot Spells'

Animationsserien Darkwing Duck landede tidligere i år endelig på Disney+. Men ét afsnit mangler!

Det drejer sig om det kontroversielle 'Hot Spells', der blev vist på TV i 1992 - og som er blevet fjernet og forbudt af Disney.

Afsnittet er centreret omkring Darkwing og datteren Gåselyns besøg til Morganas gamle magi-skole.

Især én karakter faldt forældre for brystet, nemlig Beelzebub, der var animationsseriens svar på Satan. Afsnittet har flere religiøse paralleller, bl.a. indgår Gåselyn en aftale med djævlen, hvilket fik mange op af sofaerne. Undervejs i afsnittet ender Beelzebub sågar med at stjæle Darkwings sjæl.

Beelzebub optræder dog faktisk også i afsnit 47, 'Dead Duck', som stadig kan ses på Disney+.

Spændende bliver det, om Disney på et tidspunkt vil "vove fjerene" og få 'Hot Spells' tilføjet til kataloget - om ikke andet bare til os her i Europa.

friends.png
Venner / Warner Bros. Television

3. Venner: 'The One Where Rachel Tells Ross'

Mange Venner-fans vil huske afsnittet fra 8. sæson med titlen 'The One Where Rachel Tells Ross' som afsnittet, hvor Rachel fortæller Ross, at hun er gravid.

I afsnittet følger man sideløbende Chandler og Monica, der på deres bryllupsrejse har en intern kamp med et andet par, som gang på gang bliver opgraderet til mere luksus for næsen af dem.

Men i det originale cut af afsnittet, når de slet ikke at ankomme til deres destination. De bliver nemlig afhørt i lufthavnen, efter at Chandler bliver ved med at lave sjov med, at han har en bombe med i sin bagage. Herefter følger en række misforståelser, hvor Monica på et tidspunkt sarkastisk råber, at hun bare venter på, at lufthavnen springer i luften.

Afsnittet skulle være sendt for første gang d. 1. oktober 2001 – altså kort efter den 11. september, hvor to fly blev kapret og fløj ind i World Trade Center i New York. I lyset af de nylige hændelser, måtte serieskaberne skynde sig at skrive og filme en ny version, som er den, der endte med at blive sendt.

Man kan finde de slettede scener på Youtube.

pokemonmjsfn.png
Pokémon / The Pokémon Company International

4. Pokémon: 'Beauty and the Beach'

I 'Pokémon' er de to hovedskurke Jessie og James (også kaldet Team Rocket) kendt for konstant at klæde sig ud i diverse forklædninger. Ofte vil Jessie vælge en mere maskulin udklædning, og James vil vælge noget mere feminint.

I afsnittet 'Beauty and the Beach' tog Pokémon-skaberne den løbende joke et skridt videre. Da Ash, Misty og Brock beslutter sig for at tage en afslappende dag på stranden, ender de i en skønhedskonkurrence, hvor Team Rocket selvfølgelig også deltager.

Her dukker James op med en komisk stor oppustelig barm, som han begynder at puste yderligere op, hvortil tilskuerne jubler.

'Pokémon' er som bekendt produceret i Japan, som har nogle andre grænser for, hvad der betragtes som upassende, end mange andre steder i verden.

Dette afsnit er da også blevet forbudt i alle lande udenfor Asien udelukkende på grund af denne ene scene. En redigeret version blev vist i USA i 2000, men i dag er afsnittet ikke at finde sammen med alle de andre på Netflix - med eller uden oppustelige bryster.

simpsons.jpg
The Simpsons / 20th Television

5. The Simpsons: 'Stark Raving Dad'

Åbningsafsnittet på 3. sæson af The Simpsons, 'Stark Raving Dad', er faktisk først blevet fjernet for ganske nyligt.

Afsnittet følger Homer, der bliver sendt til et psykiatrisk hospital, hvor han er overbevist om, at han møder selveste Michael Jackson. Det viser sig dog, at manden, han har mødt, blot hævder at være popstjernen og faktisk bare er en fyr ved navn Leon.

Michael Jackson lagde stemme til Leons talende replikker, men blev forbudt af sit pladeselskab at synge i serien, hvilket derfor blev gjort af en dygtig imitator.

Da den omdiskuterede dokumentar 'Leaving Neverland', hvor to mænd hævder at været blevet misbrugt af Jackson på hans ranch i Californien, blev udgivet i 2019, besluttede producerne bag 'The Simpsons' sig for at fjerne afsnittet fra fremtidige genudsendelser, og den er derfor heller ikke tilgængelig på Disney+.

I et interview med The Daily Beast har producer på serien Al Jean udtalt, at han mente, at Michael Jackson også brugte sin optræden i serien til yderligere skumle formål. Det forbliver dog som spekulation.

¨law and order.jpg
Law & Order: Special Victims Unit / NBC

6. Law & Order: Special Victims Unit: 'Unstoppable'

'Law & Order: Special Victims Unit' er i skrivende stund oppe på 23 sæsoner og har gennem tiden ikke været bleg for at tackle kontroversielle emner. Dog er der tilsyneladende et enkelt område, de ikke må røre.

Afsnittet 'Unstoppable' nåede nemlig aldrig at blive vist på grund af én specifik person – den tidligere amerikanske præsident Donald Trump.

Afsnittet skulle have været sendt midt i Trumps præsidentkampagne i 2016 og handlede om en fiktiv præsidentkandidat, der får sit kandidatur ødelagt, da han bliver beskyldt for at voldtage en ung pige.

Afsnittet blev kontinuerligt udsat i lang tid, men det virker nu til, at det aldrig får set dagens lys.

Der er ingen beviser for, at Trump selv skulle have presset tv-netværket NBC til at lægge afsnittet på hylden. Der er dog ingen tvivl om, at historien havde et stort sammenfald med de virkelige beskyldninger mod Trump, og at det var grunden til, at afsnittet blev fjernet.

south park.jpg
South Park / Comedy Central

7. South Park: '200' og '201'

South Park er kendt for at være en af de mest grænsesøgende komedieserier nogensinde og har mødt kontrovers efter kontrovers igennem sine 25 år på sendefladen, hvor adskillige afsnit da også er blevet gjort forbudt rundt omkring i verden.

De mest berygtede forbudte afsnit er dog de to afsnit fra sæson 14 med titlerne '200' og '201', der, for at fejre at have nået milepælen 200 afsnit, refererer tilbage til gamle afsnit og kontroverser gennem tiden. En af de kontroverser var sæson 10-afsnittet 'Cartoon Wars', der tog inspiration fra den danske Muhammed-tegning-skandale i 2005. 'South Park' valgte i den forbindelse selv at vise den islamiske profet i afsnittet.

Dengang blev South Park-skaberne stærkt kritiseret, hvilket blev grundlaget for afsnittene '200' og '201'. Her går mange af 'South Park's tidligere ”ofre” – bl.a. Tom Cruise og Jesus – sammen om at stjæle Muhammeds immunitetskræfter, når det kommer til at blive beskyttet fra at blive afbiledet og latterliggjort.

Selvom Muhammed var blevet afbiledet før i 'South Park', startede disse afsnit et ramaskrig og en række terrortrusler mod South Park-skaberne fra enkelte religiøse grupper. Dette fik tv-netværket Comedy Central til at sætte en sort bjælke med ordet censored over profeten, hver gang han var på skærmen.

Samtidig satte de biplyde ind, hver gang han blev omtalt, og en hel tale, hvor Kyle siger, at terrorisme virker og vold altid er svaret, blev censureret, så intet af det kunne høres.

Sidenhen har Comedy Central fuldstændig fjernet begge afsnit samt alle andre afsnit, hvor profeten Muhammed er blevet afbildet.

maxresdefault.jpg
Shake It Up / Disney

8. Shake it up!: 'Party it Up!'

Disney Channel-serien 'Shake it up!' er nok mest kendt for at markere startskuddet på superstjernen Zendayas karriere. Men serien har også fået omtale af en mere uheldig grund.

I afsnittet 'Party it Up!' møder Zendaya og medskuespiller Bella Thorne en meget belastende supermodel, der siger replikken: "I er lige til at spise! Hvis jeg altså spiste," hvorefter hun griner højlydt.

Denne replik fik tidligere Disney Channel-stjerne Demi Lovato til tasterne, da hun d. 23. december 2011 skrev en række tweets, hvor hun tog kraftigt afstand til Disneys skildring af spiseforstyrrelser.

Hun skrev bl.a. følgende:

- Jeg finder det virkelig spøjst, at et selskab kan miste en af deres skuespillerinder til en spiseforstyrrelse og stadig lave den joke.

Demi Lovato fik ligesom Zendaya sit store gennembrud på Disney Channel bl.a. gennem de populære Camp Rock-film og serien 'Sonnys Chance'.

Lovato har været meget åben omkring, at hun i 2010 var i behandling for bulimi og selvskade, så emnet ligger hende naturligvis meget på sinde.

Disney var efter hendes tweets hurtige til at fjerne afsnittet, og selvom man i dag stadig kan se afsnittet på Disney+, er joken nu klippet ud.

seinfeld.JPG
Seinfeld / NBC

9. Seinfeld: 'The Puerto Rican Day'

Seinfeld var den store sæbeopera-konkurrent til Venner i 90'erne, og serien var kendt for at løfte det mondæne ved hverdagen til absurde højder. Efter seriens afslutning i 1998 har den modtaget store mængder af kritik for indholdet af adskillige afsnit, men selv i seriens samtid var der en specifik episode, der fik en stor modreaktion.

I afsnittet 'The Puerto Rican Day' er Jerry og resten af holdet fanget i en trafikprop grundet den årlige Puerto Rican Day Parade i New York. Hertil følger en række hændelser, hvor de hver især ender i fjollede situationer.

Kramer vælger at tage del i festlighederne men kommer efter uheldig omgang med en stjernekaster til at sætte ild til et puertoricansk flag. Efter han herefter begynder at trampe på flaget for at slukke ilden, bliver han pludselig jagtet af en flok vrede deltagere i paraden.

Da det endelig lykkedes ham at stikke af fra folkemængden, begynder de at angribe Jerrys bil. Hertil kommer Kramer med kommentaren: "Det er sådan her hver dag i Puerto Rico".

Efter afsnittet først blev sendt, blev der med det samme rettet kritik mod TV-netværket NBC grundet deres skildring af puertoricanere, brugen af flaget og den "misvisende" kommentar om hverdagen i Puerto Rico.

Blandt kritikerne var bl.a. præsidenten for den nationale puertoricanske koalition samt præsidenten for Bronx Borough-området, som i øvrigt var puertoricaner.

Et par dage efter afsnittet første gang blev sendt, måtte NBC undskylde for afsnittets indhold og fjerne det fra fremtidige genudsendelser. I 2002 kom afsnittet dog tilbage i rotation i sin fulde længde.

gurli gris.JPG
Gurli Gris / Allspark

10. Gurli Gris: 'Hr. Kriblesen'

Den britiske børneserie Gurli Gris er elsket af børn verden over, der igennem serien lærer utallige vigtige lektier i dens mange afsnit.

Et enkelt afsnit havde dog et lidt uheldigt budskab for børn i et bestemt land.

I afsnittet 'Hr. Kriblesen' overkommer Gurli sin frygt for edderkopper, da hun finder ud af, at de slet ikke er farlige. Harmløst ikke? Ikke helt.

Australien er nemlig hjem for flere arter af store og giftige edderkopper, der har sendt utallige australiere på hospitalet og nogen er endda omkommet efter at blive bidt af nogle af de værste af slagsen.

Derfor er det nok ikke så smart at lære de små børn i netop Australien, at edderkopper ikke kan gøre dig noget.

I landet har man derfor i flere omgange valgt ikke at sende afsnittet. I resten af verden er afsnittet dog blevet sendt helt som normalt.

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.