Gå til hovedindhold

Instruktøren bag nyt Holocaust-mesterværk har tidligere skabt en koldblodig filmpsykopat

Intimiderende, fascinerende og legendarisk

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


Den biografaktuelle KZ-film The Zone of Interest er blevet kaldt et mesterværk af flere kritikere verden over. Filmen kan ses i de danske biografer lige nu.

'The Zone of Interest' er baseret på den britiske forfatter Martin Amis' bog af samme navn fra 2014 og følger kommandanten Rudolf Höss og hans hustru Hedwig under 2. Verdenskrig.

Parret lever et velhavende drømmeliv med deres børn, jødiske tjenere og har umiddelbart ingen bekymringer over de frygtelige masseudryddelser, der finder sted under Hitlers ordrer.

The Zone of Interest
FOTO: The Zone of Interest / SF Studios

Den blodige virkelighed finder sted helt tæt på familien, da det eller ved første øjekast idylliske hus og have grænser op til KZ-lejren Auschwitz med høje mure, hvor skrig og død således kan høres i det fjerne.

Bag kameraet og som medforfatter finder man den visionære filmskaber Jonathan Glazer, der bl.a. er kendt for værker som krimithrilleren Sexy Beast og den mesterligt mystiske Under the Skin med en enigmatisk og morderisk Scarlett Johansson.

Netop spillefilmsdebuten 'Sexy Beast' fra 2000 viste allerede, at Jonathan Glazer er en gudsbenådet filmskaber og historiefortæller. Han skabte endda her en af de mest koldblodige og mindeværdige psykopater på film.

Se hvor du kan streame 'Sexy Beast' lige her.

Sexy Beast Ben Kingsley
FOTO: Sexy Beast / Searchlight Pictures

I rollen som den kyniske gangster Don Logan finder man en intens og i særdeleshed intimiderende Ben Kingsley, der retmæssigt blev Oscar-nomineret for sit gangsterportræt. Måske ikke den gangster, filmfans har talt mest om (her fylder andre som Tony Montana og Michael Cornleone mere), men har man først set 'Sexy Beast', glemmer man ikke Logan.

I den visuelt dragende film spiller Ray Winstone den pensionerede gangster Gal Dove. Han lever nu et sorgløst liv under den varme sol ved sin private pool i Spanien sammen med sin hustru.

Freden varer dog ikke ved, da fortiden snart indhenter ham. For fra fortidens skygger indfinder nemlig den morderiske og manipulerende Don Logan sig.

Sexy Beast
FOTO: Sexy Beast / Searchlight Pictures

Don Logan gør her sit yderste for at overbevise den solrøde Gal om at sige ja til at udføre ét sidste job i det kolde London.

Det hele går dog snart fra slemt til værre i en film, hvor krimiforviklingerne ruller energisk afsted, mens det gøres mere end klart, at du ikke har lyst til at krydse veje med Don Logan.

'Sexy Beast' er i den grad en stærk debut på filmscenen for Jonathan Glazer, der med sin nye film 'The Zone of Interest' igen beviser, at han stadig kan skabe film, der bliver siddende i kroppen.

'The Zone of Interest' er premiereaktuel i biografer landet over - find billetter her.

Se hvor du kan streame 'Sexy Beast' lige her.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.