Den nye krimiserie Lykkebugten er ude nu på Viaplay - og du kan glæde dig til forbudt kærlighed, forræderi og et mordmystrium.
Serien følger politibetjenten Johanna. Da hun vender hjem til sin barndomsby til sin mors begravelse, bliver hun involveret i en mystisk sag. Liget af en kvinde findes i bagagerummet på en bil, og en seriemorder kan være på spil. Men efterforskningen opruller også gamle minder, konflikter og forhold.
Serien vil bestå af 16 afsnit fordelt over to sæsoner.
Se 'Lykkebugten på Viaplay her.
Bag 'Lykkebugten' står den berømte, svenske forfatter Camilla Läckberg. Vi har interviewet den storsælgende krimidronning, der fortæller om sit forhold til sæbeopera og afslører den danske forfatter, hun kalder for "storesøster". Og så elsker hun 'Matador'.
Det er første gang, du selv skriver en serie. Hvad er den største forskel fra at skrive bøger?
Det er det her med: ”Show, don’t tell”. Man kan ikke skrive sig frem til, hvad karaktererne tænker som i en roman. Man må vise det. Plus, at når jeg skriver, så kan jeg have eksplosioner og biljagter, uden at det koster noget. Det må jeg tage hensyn til, når jeg skriver til tv.
Det vigtigste for mig er at skabe karakterer, som man synes om. Det er karaktererne, der er det vigtigste, uanset om vi taler bøger eller tv.
Hvad fik dig til at lave 'Lykkebugten'?
Jeg har altid elsket sæbeoperaer. Vi havde nogle rigtig store i Norden før i tiden, men så forsvandt genren. Der har ikke været en egentlig sæbeopera i næsten 20 år. Så tænkte jeg, at det kunne være fedt at lave igen.
Dine bøger er blevet filmatiseret før, men 'Lykkebugten' er første gang, du selv har fuld kontrol over hele processen. Hvordan er det?
Det er skønt. Jeg er kontrolfreak. Når andre laver det, kigger man altid på det, der mangler - det der ikke kom med. Det er rigtig rart at kunne tage de ting med, man gerne vil.
Hvad kan man forvente af serien?
Udgangspunktet var, at den skulle være 70% drama og 30% krimi. Der er mord med, men vi har også plads til meget mere drama. Det er mere en sæbeopera end en krimi.
Kan man sammenligne hovedpersonen Johanna fra 'Lykkebugten' med din heltinde Erica Falck fra dine romaner?
De vender begge hjem fra storbyen, efter et familiemedlem dør. Jeg er selv flyttet til storbyen fra en lille by, og jeg tænker tit på, hvordan det mon må være at flytte hjem igen. Fællesnævneren er selvfølgelig mig selv.
Du er selv vokset op ved Kattegatkysten. Hvor meget af 'Lykkebugten' er selvbiografisk?
Som forfatter er man altid meget selvbiografisk. Man tager ting fra sit eget liv. Jeg tager ting fra venner og familie, og jeg er den eneste, der ved, hvad der stammer fra mig selv, og hvad der stammer fra andre. Det er det gode ved det. Jeg tror, at alle forfattere stjæler fra deres egne omgivelser.
'Lykkebugten' foregår ligesom dine bøger i et lille, lukket samfund. Hvad er det, der gør sådanne samfund så spændende?
Jeg er selv vokset op i en lille by. Fjällbacka har kun 1.000 indbyggere. Det er meget vigtigt, at alt ser godt ud på overfladen. Udseende er alt, og det er meget vigtigt, hvad naboen tænker om en.
Sådan en tankegang er meget brugbar, når man arbejder med drama, og det er vældigt interessant, fordi så kommer der rigtig meget menneskelig psykologi på spil. Det er meget lettere at gemme sig i storbyen, end det er i en lille by.
Folk er så optaget af, hvordan facaden ser ud, men der er altid hemmeligheder bag de lukkede døre.
Hvorfor tror du, at nordiske krimier er så populære?
Folk rundt om i verden er meget nysgerrige på de nordiske lande. De tror, at vi har de her perfekte samfund. Og så siger de: "Wow, jeg vidste ikke, at I har kriminalitet, alkoholisme og stoffer i Sverige". De tror så samtidig, at vi er 180 cm og blonde alle sammen. Så de ser altid meget overraskede ud, når jeg træder ind i rummet, ha ha.
Af de danske krimiforfattere er Sara Blædel en af mine favoritter. Hun er også en meget nær veninde. Jeg kalder hende ”storesøster”, så vi har et meget tæt bånd. Jeg elsker hendes bøger. Og så er Jussi (Adler-Olsen, red.) også rigtig god. De danske krimiforfattere er virkelig på vej frem.
Men det er stadig Sverige, der har føringen på krimifronten, ikke?
Jeg ser det ikke som en konkurrence mellem forfattere. Krimiforfatterne i Sverige har et meget tæt bånd, især de kvindelige.
Mange af os er venner, og vi prøver at hjælpe og promovere hinanden, når vi arbejder internationalt. Det er en meget sjovere måde at arbejde på.
Vi sidder sammen og drikker vin og taler om mord. Det gør jeg med Sara Blædel, så vi har inkluderer en enkelt dansker i det svenske krimifællesskab.
Vi sidder sammen og drikker vin og taler om mord. Det gør jeg med Sara Blædel, så vi har inkluderer en enkelt dansker i det svenske krimifællesskab.
Hvad kan krimigenren, som andre genrer ikke kan?
Der er et naturligt drama, når man inkluderer et mord. Man kan inkludere alt muligt andet i en bog om mord, nemlig kærlighed, passion, had, hævn, socialpolitik... Alt kan tilføres en mordhistorie.
Er der en perfekt opskrift på en krimi?
Der er en klassisk opskrift. Jeg skriver rimelig klassiske krimihistorier. Men jeg elsker også historier, som man ikke kan definere. Er det suspense? Er det psykologisk? Er det kriminalhistorie? En af mine favoritbøger i mange år har været Donna Tartts ’Den hemmelige historie’. Den er svær at definere og sætte i bås. Ligesom med ’Kvinden der forsvandt’ af Gillian Flynn.
Jeg er storforbruger af tv og film, så jeg ser en masse [...] Jeg elsker 'Matador', det var en stor inspiration for mig, da jeg gik på universitetet.
Er der nogen tv-serier, der har inspireret dig?
Jeg er storforbruger af tv og film, så jeg ser en masse. Jeg elskede Big Little Lies. Og Desperate Housewives, da den stadig gik. Jeg elsker også true crime-genren, fx Dirty John og 'The Pact' på HBO. True Detective er også fantastisk. Jeg elsker også sæbeopera, og jeg så 'The Bold and the Beautiful', da den kørte. Og jeg elsker Matador, det var en stor inspiration for mig, da jeg gik på universitetet.
Har du nogen anbefalinger til tv-serier?
Elsk mig - den svenske serie - ser jeg med hele familien. The Crown er fantastisk. Alexander Karim (skuespiller i 'Lykkebugten', red.) slår mig ihjel, hvis jeg ikke nævner Advokaten. Den ser hele familien også. Det er en blanding drama og krimiserier.
Blå bog: Camilla Läckberg
- Født den 30. august 1974 i Fjällbacka, Sverige.
- Uddannet civiløkonom.
- Bor i Stockholm med sin mand, MMA-fighteren/forfatteren Simon Sköld. Parret har et enkelt barn.
- Har udgivet 10 bøger i serien om Erica Falk.
- Hendes romaner er oversat til 40 sprog og udkommet i 60 lande.
- Flere af hendes bøger er blevet filmatiseret på svensk.
- 'Lykkebugten' er hendes første serie som forfatter og skaber.