Gå til hovedindhold

10 streaming-tips inspireret af forfatteren H.P. Lovecrafts univers

HBO-serien ‘Lovecraft Country’ er ikke alene om at være lovecraftian

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


HBO’s gyser-og-drama-serie Lovecraft Country er - som titlen indikerer - inspireret af den amerikanske forfatter H.P. Lovecrafts værker og glubske monstre.

Lovecraft levede fra 1890 til 1937, hvor han udgav en lang række noveller, der udspiller sig i hans eget særegne, monstrøse og sælsomme univers.

Forfatteren er bl.a. kendt for at bevæge sig indenfor horror-genren og det fantastiske - det ikke mindst med okkulte elementer. Bl.a. set i det kosmiske og mytiske tentakel-væsen Cthulhu, der går igen i Lovecrafts fortællinger.

Lovecraft Country

 

Serien ’Lovecraft Country’ udspiller sig i 1950’erne. Man følger her den unge Atticus, som er hjemvendt fra krigen i Korea. Glæden ved at vende hjem til sin familie og venner er dog kortvarig. Hans alkoholiserede far Montrose er nemlig forsvundet under mystiske omstændigheder.

Her begynder således et mørkt eventyr for Atticus, onklen George og barndomsvennen Letitia, da de kører igennem et uvelkomment Amerika, hvor racisme ikke er den eneste fare, der truer.

Vi præsenterer således ni film og en serie, der enten er direkte baseret på eller blot kan ses som inspireret af H.P. Lovecrafts overnaturlige univers.

Streaming-titlerne er listet i kronologisk rækkefølge.

Alien (1979)

 

Alien (1979)

Ridley Scotts science fiction- og gyser-mesterværk ’Alien’ er ganske vist ikke en Lovecraft-filmatisering, men kan godt siges at lægge sig delvist i samme monstrøse vene som forfatterens urovækkende værker - ikke mindst, når det gælder kunstneren H.R. Gigers organiske monster-design.

Scott valgte da også at bringe Giger ombord på sit rumvæsen-projekt efter at have set hans kunst i en bog kaldet ‘Necronomicon’. En titel, der i sig selv er en reference til en fiktiv bog kendt fra Lovecrafts univers.

Et univers, der i ’Alien’ måske også kan ses afspejlet i tematikker som klaustrofobi, isolation og paranoia samt ikke mindst den udefinerbare uhygge, der gemmer sig i mørket.

Se hvor du kan streame filmen

The Thing (1982)

 

The Thing (1982)

John Carpenters isolationsgys byder bl.a. på et skræmmende og mystisk rumvæsen, der gør livet surt for en ekspedition til Antarktis, hvor ingen kan føle sig sikre - hverken for monstret eller hinanden.

Filmen er godt nok ikke en filmatisering af en Lovecraft-fortælling, men har visse plotmæssige elementer tilfælles med forfatteren novelle ‘At the Mountains of Madness’ fra 1936. Man følger nemlig her ligeledes en ekspedition til Antarktis, der går helt galt, da de støder på en skræmmende hemmelighed.

‘The Thing’ er derimod en genindspilning af ‘The Thing from Another World’ fra 1951, som er baseret på John W. Campbell Jr.’s novelle ‘Who Goes There?’ fra 1938.

Se hvor du kan streame filmen

Event Horizon (1997)

 

Event Horizon (1997)

Det urovækkende gemt væk bag vores kendte virkelighed spiller en hovedrolle i Paul W.S. Andersons science fiction-gyser ’Event Horizon’. Det dog ikke en filmatisering af et Lovecraft-værk, men med ovenstående in mente, synes grusomhederne at vække genklang i forfatterens ouvre.

Her lurer vanviddet lige om hjørnet for vores protagonister, der er taget på en redningsmission langt ud i rummet for at undersøge et rumskibs mystiske forsvinden, der nu er dukket op igen.

Snart viser det sig dog, at det store rumskib byder på væmmelige hemmeligheder, der sætter redningsholdet på den anden ende, mens også både Ridley Scotts ’Alien’ og Clive Barkers ’Hellraiser’ spøger i kulissen.

Se hvor du kan streame filmen

The Mist (2007)

 

The Mist (2007)

Der gemmer sig skræmmende væsner i tågen! Ja, denne Stephen King-filmatisering af Frank Darabont har elementer, der synes direkte inspireret af Lovecraft og hans overnaturlige univers. 

Dette kan bl.a. ses i, at selve den menneskelige civilisation trues med undergang - samt naturligvis de mystiske monstre i tågen. Mens også skellet mellem religion og overtro spiller en rolle. For hvad klynger man sig til, når Jorden er ved at gå under?
 
I ’The Mist’ finder man en gruppe mennesker, der forskanser sig i et supermarked, hvor det ikke kun er de ækle bæster, der udgør en trussel. Det viser sig nemlig snart, at der også opstår farlige stridigheder internt blandt de forskansede.

Se hvor du kan streame filmen

The Cabin in the Woods (2011)

 

The Cabin in the Woods (2011)

Centralt hos Lovecraft står det mytiske tentakelmonster Cthulhu - eller kosmiske entitet, som den også omtales. Dette væsen blev første gang bragt til live i novellen ’The Call of Cthulhu’ fra 1928. Et mægtigt væsen, der tilbedes af mennesker.

Filmens plot har ligeledes sin del af monstrøse monstre i alle afskygninger på færde. Man følger nemlig her en gruppe college-studerende, der tager på ferie i en øde hytte. De bliver dog snart truet på livet af glubske zombier, mens et hemmeligt og underjordisk foretagende trykker på knapperne under jorden.

På den måde kan man måske også sige, at netop Lovecrafts Cthulhu er på færde. Denne idé om et forhistorisk væsen, hvis mægtige kræfter underminerer menneskehedens liv.

Se hvor du kan streame filmen

True Detective

 

True Detective - sæson 1 (2014)

Første sæson af HBO’s krimi- og antologi-serie ekkoer Lovecrafts kærlighed for det okkulte og bizarre. Her følger man nemlig i Louisiana de to kriminalbetjente ”Rust” og ”Marty” - henholdsvis Matthew McConaughey og Woody Harrelson.

De to kriminalbetjente efterforsker et brutalt mord, der har religiøse og okkulte undertoner. For hvad er det egentlig, som ligger til grund for mordet? Er der tale om en religiøs kult af en art?

Efterforskningen får hurtig et lag af filosofiske overvejelser, og er i den grad også knyttet til samme verden som Lovecrafts. 

Fx spiller myterne om 'The King in Yellow' og den såkaldte 'Carcosa' en større rolle - begge elementer taget fra Lovecrafts forgænger Robert W. Chambers, hvis værker Lovecraft selv inkorporerede i sin Cthulhu-myte som okkult litteratur side om side med fx. Necronomicon.

Se hvor du kan streame serien

The Void (2016)

 

The Void (2016)

Denne overnaturlige horrorfilm er ganske vist ikke direkte baseret på en historie af Lovecraft, men brugen af bl.a. mystiske og kutteklædte skikkelser, urovækkende stemning og ækle skabninger, synes de skræmmende eskapader at ekkoe forfatterens værker.

Således folder filmen sig atmosfærefyldt ud med dejligt praktiske og blodige effekter samt ikke mindst tung 80’er-stemning, der også sender hilsner til bl.a. instruktøren John Carpenters film.
 
Kort fortalt handler ’The Void’ om en lille gruppe af mennesker, der bliver fanget på et hospital, der omringes af mystiske skikkelser i kutter – og ikke at forglemme grumme monstre. Ja, Lovecrafts ånd hviler over filmen.

Se hvor du kan streame filmen

The Endless (2017)

 

The Endless (2017)

Den overnaturlige gyserfilm 'The Endless' følger man to voksne brødre, der som børn undslap en UFO-dødskult. De vil nu her senere i livet finde svar på deres mange spørgsmål fra barndommen. De vælger derfor nu at opsøge kulten på ny.

Allerede i filmens genrebeskrivelse som en overnaturlig gyser, befinder man sig på sin vis inden for et lovecraftian område. Læg dertil kultelementet og det er bestemt ikke utænkeligt, at filmskaberne bag ’The Endless’ har læst den amerikanske forfatter.

Filmens to instruktører Justin Benson og Aaron Moorhead spiller desuden selv brødrene i filmen, der måske kan ses som en art sequel til deres gyserfilm ’Resolution’ fra 2012.

Se hvor du kan streame filmen

Annihilation (2018)

 

Annihilation (2018)

Gyser- og science fiction-filmen 'Annihilation' følger en biolog, der melder sig til en både farlig og hemmelig ekspedition, der leder hende og hendes kollegaer ind i en mystisk zone, hvor naturens love synes at være sat ud af spil.

Allerede her vil læsere af Lovecraft måske også sende forfatteren en kærlig tanke - ikke mindst da gruppen på deres mission står overfor, hvad der måske er Jordens undergang.

Selvom Alex Garlands film uden tvivl har ladet sig inspirere af Andrei Tarkovskys 'Stalker' fra 1979, er det med de metafysiske elementer og de mystiske monstre samt bizarre naturfænomener ikke til at komme uden om, at Jeff VanderMeers forlæg, kender til Lovecraft.

Se hvor du kan streame filmen

Color Out of Space (2019)

 

Color Out of Space (2019)

Lovecrafts novelle fra 1927 ‘The Colour out of Space’ er grundlaget for instruktør Richard Stanleys kulørte film, der tilmed er en af de meget få faktiske filmatiseringer over Lovecraft.

En intens Nicolas Cage ses i rollen som en familiefar, der får sit at se til, da hans gård bliver ramt af en mystisk meteorit med apokalyptiske konsekvenser for den lille familie - og muligvis hele Jorden.

Den kosmiske gyserfilm er ifølge Stanley den første film i en trilogi baseret på historier af Lovecraft. Han håber på, at den næste film vil være en adaption af novellen ‘The Dunwich Horror’ fra 1928.

Se hvor du kan streame filmen

Første sæson af 'Lovecraft Country' kan streames på HBO Nordic.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.