Gå til hovedindhold

5 gange bonderøve har skræmt livet af os

I anledning af kannibal-filmen 'Wrong Turn: Foundation'

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


Det moderne menneskes møde med de uciviliserede, dyriske bondeknolde i naturen er en hel undergenre i sig selv blandt gyserfilm.

Nyeste skud på stammen af hillbilly-film er den biografaktuelle Wrong Turn: Foundation, der bygger videre i universet om en gruppe kannibalske bjergboere, som dræber og spiser turister og andre vildfarne i deres skove.

I den anledning har vi samlet en liste med fem særligt ulækre bonderøve, som fået os til at gyse:

Deliverance


Deliverance (1972)

Hillbilly-film er oftest forbundet med b-gysere og ukultiveret underholdning, men ’Deliverance’ (på dansk: 'Udflugt med døden') er undtagelsen, der bekræfter reglen. Filmen fik nemlig hele tre Oscar-nomineringer, herunder for Bedste film.

’Deliverance’ fortæller historien om fire mænd, der tager på kanotur. Men deres filosofi om at kunne besejre naturen kommer til kort, da de bl.a. støder ind i et par lokale jægere.

Filmen dyrker aldrig blod og vold, men er mere et studie og en emaskulering af de moderne fyres sammenstød med naturens dyriske drifter. Især en scene med en voldtægt og griselyde vil for altid stå som en filmhistoriens mest ubehagelige øjeblikke.

The Texas Chain Saw Massacre


The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Filmhistoriens nok mest kendte kannibal-familie bliver introduceret i ’Motorsavsmassakren’, hvor en gruppe unge farer vild i Texas og bliver de næste ofre for Leatherface & co.

‘Motorsavsmassakren’ har et dokumentarisk præg, som giver de ubehagelige begivenheder med bl.a. masker af menneskehud og svingende motorsave et intenst og autentisk præg.

Filmen står i dag som en af de mest betydningsfulde gyserfilm, fyldt med galskab, uhygge og klamme bonderøve.

The Hills Have Eyes


The Hills Have Eyes (1977)

Det er rigtig dumt at løbe tør for benzin i ørkenen. Det må en familie med børn og hunde erfarer på den bitre og dødelige måde i ’The Hills Have Eyes’. De lokale bondeknolde lurer nemlig – og de er både bestialske, liderlige og sultne.

Wes Craven, der senere stod bag ’The Nightmare on Elm Street’ og ‘Scream’, står bag den brutale film – og på rollelisten er Michael Berryman, der med sit særprægede udseende er blevet et klassisk ikon på den farlige hillbilly.

Filmen fik i øvrigt en ganske udmærket genindspilning i 2013.

The X-Files / 20th Century Fox


Home fra ‘The X-Files’ (1996)

I tv-serien ‘The X-Files’ kæmper FBI-agenterne Mulder og Scully med mere end aliens og regeringskonspirationer. I sæson 4’s andet afsnit møder de nemlig familien Peacocks – der passer sig selv, også når det gælder formeringen.

Da de svært indavlede brødre kommer i agenternes søgelys, fører det til et brutalt opgør, og et skræmmende fund under en seng, som er svært at slette fra nethinden.

’Home’ er et af tv-historiens mest berygtede afsnit, der i periode var bandlyst at vise på fjernsyn pga. dens groteske indhold. Men det er vigtigt at fastslå, at afsnittet ikke kun fortaber sig i blod og klamhed, men også har interessante betragtninger om menneskets natur og globaliseringen.

Wrong Turn


Wrong Turn (2003)

’Wrong Turn: Foundation’ er lige nu aktuel i biografen, men det hele startede med ’Wrong Turn’ i 2003. Det er endda selv samme forfatter som er tilbage.

Den første ’Wrong Turn’ fortæller egentlig en ret enkelt historie. En gruppe mennesker tager den forkerte vej igennem skoven og ender i kløerne på en familie barbariske kannibaler, der godt kan lide at lege med deres mad – før de spiser den.

’Wrong Turn’ har flere intense scener, som fx da gruppen forvilder sig ind i familiens hus, hvor deres ven bliver parteret. Filmens deforme bondeknolde er i den grad også mindeværdige, især den lille, hvidhårede Three Finger, der med sit lumske og sadistiske grin absolut er en af horrorhistoriens mere undervurderede ikoner.

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.