Gå til hovedindhold

Anerkendt dansk instruktør udpeger: "Han er vores nye Dirch Passer"

Nicolas Winding Refn hylder fast samarbejdspartner

benjamin.v.b@hotmail.com
Skrevet af Benjamin Vang Blaakilde


Da den nu verdenskendte og prisvindende danske auteur Nicolas Winding Refn droppede ud af filmskolen som ung, var det for at lave sin første spillefilm, nemlig gangsterfilmen Pusher.

I 1996 solgte filmen 185.000 biografbilletter i Danmark og blev efterfølgende solgt til hele 50 lande. Ikke nok med at filmens og dens to efterfølgere blev gennembruddet for folk som Mads Mikkelsen og Kim Bodnia, så var det også tilfældet for dansk-kroatiske Zlatko Burić, der spillede narkobaronen Milo.

"Franke, du fucker med mig!"... Ja, hvem har ikke citeret Buric i den film?

Efterfølgende er Burić blevet et særdeles kendt ansigt både i Danmark med adskillige filmroller, og ikke mindst som hovedpersonen i de ikoniske Tuborg-reklamer, hvor han smed kunder "ut af min kiosk".

Mens udlandet også har fået øjnene op for Buric, hvor han blandt andet har spillet med i katastrofefilmen 2012.

Sidste år vandt han tilmed prisen for Bedste Europæiske Skuespiller ved European Film Awards, der er det europæiske svar på Oscar-uddelingen, for sin præstation som den russiske oligark Dimitry i Guldpalmevinderen Triangle of Sadness fra 2022.

LÆS OGSÅ: Zlatko Buric står for årets sjoveste film-replik: Nu får han amerikansk reklame

Nu er han igen aktuel i serien Copenhagen Cowboy i samarbejde med manden, der gav ham hans store gennembrud, nemlig Nicolas Winding Refn.

Da vi tog en snak med Refn i vores podcast 'Den varme biografstol', var han da også fuld af roser til Burić, som han altså valgte igen at inkludere i et af sine projekter.

- Det er jo altid godt, når de mennesker, man kan lide at arbejde med, har succes, sagde Refn om Zlatkos store triumf med 'Triangle of Sadness'.

- Han er jo vores nye Dirch Passer, så hvorfor ikke give ham muligheden?

Man kan næsten ikke få større hæder end at blive sammenlignet med en af Danmarks største folkehelte Dirch Passer. Og måske er der noget om det? Den 69-årige stjerne har i hvert fald vundet danskernes hjerter af flere omgange - hvad end det er som mafiaboss, kioskejer eller taxachauffør.

LÆS OGSÅ: Danskers nye Netflix-serie er H.C. Andersens møde med fremtidens superhelt

Burić spiller karakteren Miroslav i 'Copenhagen Cowboy', der udspiller sig i Københavns kriminelle underverden.

'Copenhagen Cowboy' kan ses lige nu på Netflix.

Lyt til hele vores podcast med Nicolas Winding Refn her:

Copenhagen Cowboy
Foto: Netflix

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.