Én scene fra TV2's nye serie kom med en advarsel: "Jeg kommer til at sige nogle frygtelige replikker til jer"
'Dansegarderoben' ser nærmere på revy-kulturen i 70'erne
Ditte Hansen og Louise Mieritz tager os med bagom kulisserne på Cirkusrevyen i 1970'erne og stiller skarpt på stedets dansepiger i deres nye TV2-serie Dansegarderoben.
Vi mødte makkerparret, da vi var invitereret til TV2's pressedag i Lille Vega.
Ditte Hansen har selv spillet med i Cirkusrevyen i en årrække, men duoens research til deres aktuelle serie har været mere omfattende end blot egne erfaringer:
- Cirkusrevyen er en arena, som vi kender rigtig godt. Men der har vi sørget for at dykke ned i materialet, fundet et hav af revytekster fra dengang, fortæller Louise Mieritz.
Duoen har besøgt revymuseet, talt med historikere og forfattere, der har skrevet om tiden og bøger om de store komikere. Men fremfor alt, har de også talt med nogle af de kvinder, som rent faktisk var dansere dengang samt 70'er-skuespillerne:
- Vi har snakket med Lisbet Dahl. Vi har snakket med flere af skuespillerne, som var der i 70'erne. For ligesom at stikke en finger i jorden og mærke, hvordan var det indefra. Portrætterer vi dette rigtigt. De har været meget søde og generøse til at dele, afslører Ditte Hansen.
Louise Mieritz fortæller, at den største overraskelse i deres store forarbejde har været den "tavshedskultur", som herskerede - selv i fællesskabet mellem dansepigerne:
- Selvom det var en garderobe, hvor man sidder meget tæt, så taler man ikke om alting. Der var hemmeligheder. Mængden af hemmeligheder synes vi var spændende.
Frygtelige replikker
'Dansegarderoben' stiller skarpt på fremstillingen og seksualiseringen af kvinder i 1970'erne, der fungerer som det Ditte og Louise kalder "pynte-piger". Halvnøgne kvinder, der optræder i baggrunden - ja, som dansere eller nummerpiger.
Kvinderne bliver vurderet på deres udseende og kroppe. Det kommer især til udtryk i en scene i første afsnit af 'Dansegarderoben', hvor Louise Mieritz' karakter Tutter, der fungerer som Preben Kaas' højre hånd i cirkusrevyen, skal hjælpe ham med at udvælge årets dansepiger - og de lægger ikke fingre imellem.
Her bliver kvinderne vurderet på deres udseende og omtalt med ubehagelige og nedværdigende ord. De bliver kaldt alt fra "heste-ansigt" til havende "flade patter" eller "være for gammel".
- Vi synes, at det var ret spændende, at det er en kvinde, der står og siger det, siger Louise og fortsætter:
- Men den var speciel at optage den scene.
Louise, der også instruerer serien sammen med Ditte, fortæller, at hun på den pågældende optagedag advarede sine skuespillere:
- Jeg kommer til at sige nogle frygtelige replikker til jer, men vi gør det for en højere sag.
Ditte Hansen slår fast, at godt nok udspiller scenen sig i 70'erne, men:
- Kvinder oplever det jo hver dag. Politikere, det er deres kroppe, som bliver vurderet. Helle Thornings kjole til nytårstaffel. Konstant i fokus. Sådan er det bare.
- Det nye er så bare, at man kalder det ud. "Hov, nu gør vi det igen", siger Louise.
Et komplekst slaraffenland i 70'erne
Makkerparret understreger, at de har gjort meget ud af at ramme tidsperioden perfekt:
- 70'erne må ikke blive fjollet. Nogle gange har vi oplevet, at 70'erne blev kassebukser og fredstegn. 70'erne er så mange ting. Der er også en kæmpe middelklasse, som vokser, og parcelhuse og campingvogne og charterferier. Vi havde lyst til, at det skulle være komplekst med kontraster, forklarer Ditte Hansen.
Oveni dét, så var det især attraktivt, at de kunne have otte hovedkarakterer:
- Otte kvinder. Det har været et slaraffenland. Normalt er der kun en eller to. En kæreste og en mor. Bare det der med at kunne folde det ud og vise, at kvinderne kan være på otte forskellige måder, siger en tydeligt begejstret Ditte.
'Dansegarderoben' kan ses på TV2 Play nu og på TV2 fra 5. februar.