Gå til hovedindhold

Top 10: Brad Pitts bedste film

Favoritterne med den nykårede Oscar-vinder

daniel@kino.dk
Skrevet af Daniel Bentien


I går modtog Brad Pitt som forventet en Oscar for sin birolle i Quentin Tarantinos Once Upon a Time... in Hollywood. Men rollen som Cliff Booth er blot den seneste i rækken af stærke filmpræstationer, der kendetegner Hollywood-stjernens cv.

Læs også: Oscar 2020 - Bedst og værst

Vi har kigget karrieren efter i sømmene og udvalgt de 10 film, som vi mener er de bedste. Der er ikke tale om de 10 bedste roller – det ville være en anden liste – men de 10 film, hvori Brad Pitt medvirker, der troner over de andre.

Sådan gjorde vi: alle i redaktionen rangerede sin personlige top 20 med Brad Pitt, hvorefter de enkelte placeringer gav tilsvarende point (Nr. 1 gav 20 point, nr. 2 gav 19 point osv.). Til sidst lagde vi alle pointene sammen for at finde den endelige top 10.

Top 10 Brad Pitt-film

Babel

10. Babel (2006)
Før han kastede Leonardo DiCaprio for bjørnene, var mexicanske Alejandro González Iñárritu kendt for sine spidsfindigt konstruerede multiplotfilm. ’Babel’ var den tredje i en trilogi, der startede med Love is a Bitch og 21 Grams. Brad Pitts rolle er derfor én blandt mange, men ikke desto mindre vigtig. Han spiller nemlig ægtemanden til Cate Blanchett, der bliver skudt i en ørken, mens det amerikanske par er på ferie i Marokko. Hændelsen får konsekvenser for tre andre familier flere steder i verden, og helhedsindtrykket er en film om følgerne af mangel på kommunikation mellem mennesker, deraf den bibelske titel.

 

Moneyball

9. Moneyball (2011)
Der er noget ekstremt imponerende ved at lave en film om baseball fuld af taktiske begreber og sportsspecifikke plotudviklinger og ALLIGEVEL gøre det spændende for folk, der ikke har en dyt forstand på baseball. Det har manuskriptforfatterne bag Schindler's List og The Social Network sørget for i et taletungt drama, der giver mangefacetterede roller til Brad Pitt som Billy Beane og Jonah Hill som hans matematikkyndige medhjælper (begge Oscar-nominerede præstationer). Pitt er perfekt castet som sportschefen, der med små finansielle virkemidler, men et sindrigt statistisk system udvælger undervurderede baseballspillere til at udgøre lige præcis det samlede hele, der skaber et konkurrencedygtigt mandskab.

 

Thelma & Louise

8. Thelma & Louise (1991)
Top 10-listens mindste rolle, men blandt de mest mindeværdige. Vi skal nemlig heller ikke glemme, hvorfor Brad Pitt er en superstjerne. Det er BÅDE fordi han kan spille skuespil, OG fordi han ser pokkers godt ud. Og i 'Thelma & Louise' har han næppe været lækrere, komplet med veltrænet, bar overkrop, et charmerende smil og cowboyhat. Dengang 26-årige Pitt stod overfor to af tidens hotteste kvindelige stjerner, Geena Davis og Susan Sarandon, men alligevel stjæler han scenen. Imponerende og karriereskabende.

 

The Tree of Life

7. The Tree of Life (2011)
En del af Pitts roller er larger-than-life, fordi hans næsten for perfekte udseende er svært at kombinere med en helt almindelig familiefar. Det er dog, hvad auteuren Terrence Malick gør i den filosofiske, kosmiske og eksistentielle 'The Tree of Life'. Ligesom vi som mennesker kommer til at føles ganske små i fortællingen, der bl.a. indeholder universets oprindelse, dinosaurer og masser af metafysiske manifestationer, er Brad Pitts rolle kun en del af puslespillet. Scenerne med ham og Jessica Chastain er dog noget af det, man husker bedst, da de er filmens mest håndgribelige indslag, og måden, hvorpå Malick skildrer flygtige minder og hukommelsens kroge, er aldrig matchet på film. Ikke en film for alle, men en film alle burde opleve mindst én gang i livet.

 

Interview with the Vampire

6. Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)
Måske husker man bedre Tom Cruises imposante Lestat i vampyrfilmen baseret på Anne Rices romanserie. Men Brad Pitt er den, publikum identificerer sig med og vores holdepunkt i en dragende verden af blod, sex og afsindigt smukke mænd. Filmen byder på en forførende bromance mellem tidens største, mandlige stjerner, men den er samtidig så smukt filmet, kulisserne så betagende og historien så evigt underholdende. Og ja, som alle gode vampyrfilm er den også blodig, ond og gotisk. Ærgerligt at Rices øvrige 'Vampire Chronicles' aldrig blev til noget nævneværdigt på det store lærred (ja, tænker på dig, Queen of the Damned).

 

Inglourious Basterds

5. Inglourious Basterds (2009)
Christoph Waltz løb med opmærksomheden (og Oscar-statuetten), når samtalen i 2009 faldt på Tarantinos Anden Verdenskrigs-fabel. Men Brad Pitt, med den største kartoffel i munden, man kan forestille sig, har i rollen som Løjtnant Aldo Raine, lederen af nazi-jægerne kendt som 'Inglourious Basterds', nogle af filmens sjoveste og mest karikerede øjeblikke. Hans klichéfyldte tale til sine soldater, den barnlige glæde ved at torturere nazister (”I think this just might be my masterpiece”) og ikke mindst scenen, hvor han iført Marlon Brando-udklædning taler ubehjælpsomt italiensk med tyk, tyk amerikansk accent, er stand-outs.

 

Fight Club

4. Fight Club (1999)
David Fincher var i 1990erne mesteren af overraskende plots, og 'Fight Club' cementerede denne status. Ingen, ja INGEN havde set det komme, at Brad Pitts Tyler Durdon i virkeligheden (SPOILER-ADVARSEL) er en manifestation af Edward Nortons unavngivne protagonist. Men udover denne afsløring, er 'Fight Club' en film, der serverer klare meddelelser om USA som et voldsforherligende samfund og om menneskets medfødte hang til at lade aggressionerne komme ud. Brad Pitts imponerende fysik og stjernekarisma blev brugt til perfektion filmen, da han fremstår som et slags uopnåeligt forbillede for Nortons hovedperson, der lider af søvnløshed. Pointer af den slags er filmen spækket med, og det ville kræve en mindre roman at nå omkring alle aspekterne. I filmen må man ikke tale om 'Fight Club'. Vi, der så den dengang i 1999, kunne ikke lave andet end at tale om 'Fight Club'.

 

Once Upon a Time... in Hollywood

3. Once Upon a Time... in Hollywood (2019)
Hvorfor er det først nu, efter tre tidligere skuespillernomineringer, at Brad Pitt kan trække sig sejrrigt fra Oscar-uddelingen? Udover at Cliff Booth er en allerhelvedes sej karakter med en dejligt tilbagelænet attitude, kampsportsevner der matcher selv Bruce Lees og en temmelig mørk fortid, er det nærmest manifestationen af Pitts karriere som Hollywood-stjerne. Scenen, hvor han hiver blusen af på taget for at afsløre sin utroligt veltrænede, 56-årige overkrop, er ren 'Thelma & Louise' om igen. Scenen, hvor han besøger Manson-farmen er stemningsmæssigt som taget ud af 'Seven'. Og de brutale slåskampe til sidst er et ekko af hans hårdtslående actionfilm og af 'Fight Club'. Booth-rollen er en slags kulmination på karrieren, der dog gerne må vare mange, mange år endnu. Læg dertil en sødmefyldt bromance med Leonardo DiCaprios "Rick F…ing" Dalton, og du har et vaskeægte højdepunkt i Pitts filmografi.

 

Twelve Monkeys

2. Twelve Monkeys (1995)
Andenpladsen burde måske være gået til en hovedrolle, men når nu birollepræstationen i 'Twelve Monkeys' er så stærk (og medførte karrierens første Oscar-nominering), går det nok. Rollen som den vanvittige Jeffrey Goines var et markant skifte fra det pretty boy-image, som Pitt på dette tidspunkt led lidt under (trods andre ”afstikkere” i fx Kalifornia), og det blev en af karrierens bedste præstationer. Filmen er i sig selv en nyklassiker i science fiction-genren - en uhyggeligt aktuel dystopi om en virus, der udrydder store dele af Jordens befolkning, og som Bruce Willis i hovedrollen må rejse tilbage i tiden for at stoppe. Men tidsrejser gør ikke kun publikum øre i hovedet af at holde styr på handlingstrådene. De gør også de tidsrejsende i filmen lettere skøre, hvilket tilfalder Willis undervejs på hans færden - og ind på scenen kommer den utilregnelige Pitt i filmens bedste scener. Det filmiske er også værd at skrive en længere rapport om (eller høre om i vores podcast om 1995), og der er ingen tvivl om, at instruktøren, Monty Python-legenden og excentrikeren Terry Gilliam med 'Twelve Monkeys' skaber sin mest helstøbte film.

 

Seven

1. Seven (1995)
Apropos helstøbt. Der findes næppe en mere perfekt seriemorderfilm end 'Seven'. Og det er naturligvis delvist pga. Brad Pitts formidable hovedrolle som politibetjenten Mills, der sammen med den ældre kollega (spillet mindst lige så formidabelt af Morgan Freeman) sættes på en sag om en morder, hvis ofre alle er knyttet til Biblens syv dødssynder. Midt i den regnvåde, film noir-inspirerede æstetik med de ulækre gerningssteder, de ”opfindsomme”, men frastødende mord og trøstesløse spiral ned i en seriemorders forkvaklede hjerne, er Pitt vores faste og eneste holdepunkt. Ham vi identificerer os med. Og den slutning, for pokker! Pitts voldsomt overbevisende reaktion på indholdet i papkassen er måske det enkeltstående mest gruopvækkende, rørende og totalt overrumplende øjeblik i 1990ernes filmkunst. David Finchers film delte vandene, da den kom frem i 1995, men er siden hyldet som en af instruktørens største værker. Vi er heller ikke i tvivl om, at den er Brad Pitts bedste film, et mesterværk og en moderne klassiker.

Hvilken er din favorit? Stem herunder og giv din mening til kende i kommentarsporet, hvis der er en Brad Pitt-film, der burde have været med på listen.

[poll:1520062]

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.