Gå til hovedindhold

Top 10 film med Keanu Reeves

'The Matrix', 'John Wick' og 'Speed' er alle på listen

stine@kino.dk
Skrevet af Stine Teglgaard


En af 90ernes største stjerner har her i sine 50ere fået et decideret comeback med John Wick-filmene, og med den nyvundne popularitet er det tilmed blevet meldt ud, at Keanu Reeves vender tilbage som Neo i The Matrix: Resurrections.

Karrieren har været lang og fuld af op- og nedture for den i dag 55-årige skuespiller.

Gennembruddet kom i 1989 med slacker-rollen som Ted i Bill & Ted (som han også snart vender tilbage til i ’Bill & Ted Face the Music’). Men før da havde han bemærkelsesværdige ungdomsroller, og allerede i 1986 medvirkede han over for Patrick Swayze i sportsdramaet ’Young Blood’ - fem år før de to skuespillere var ligestillet på plakaten i Reeves action-gennembrud ’Point Break’.

Med de efterfølgende Speed og The Matrix blev Reeves en superstjerne, men da han takkede nej tak til Speed-fortsættelsen, blev han bandlyst i en lang årrække fra 20th Fox og nægtet adgang til deres blockbuster-roller. I 00erne stod den mest på indiefilm, og først med 'John Wick' kom Reeves for alvor på alles læber igen.

En del af hans store comeback skyldes, at Reeves er en action-gud der faktisk kan slås, at han ikke ældes og at han aldrig er røget i kendis-mølles og blevet for fin på den. Nettet bugner således med memes og billeder af Reeves i hverdagssituationer, der gør ham mere menneskelig end alle de andre Hollywoodstjerner.

Han tragiske privatliv har også gjort ham til en mytisk personlighed i Hollywood. Fra tabet af hans bedste ven, River Phoenix, til dengang han og kæresten mistede deres barn under fødslen og sidst da hans ekskæreste (moren til barnet) døde i et biluheld. Ekstremt triste omstændigheder, der gjorde Reeves til en arbejdshest og gav ham et perspektiv på tilværelsen.

I anledning af Reeves fantastiske karriere og hans velfortjente comeback har vi her sammensat en top 10 over hans film. Primært de, hvor han spiller en større rolle. Lad os høre om du er enig/uenig?


10. Bill & Ted's Excellent Adventure (1989)

Er denne film virkelig Excellent? Nej, egenligt ikke, men både denne og fortsættelsen fra 1991 er utroligt underholdende ungdomsfilm og forgængere for slacker-film som ’Wayne’s World’ (92). Reeves er skøn som den smådumme, godhjertede og musikelskende Ted, og det faktum, at han optog fortsættelsen ’Bogus Journey’ samme år som ’ My Own Private Idaho’ og ’Point Break’ er jo vanvittigt.
 


9. Constantine (2005)

En af Reeves egne favoritroller og klart en af DC-universets bedre film. Reeves spiller antihelten John Constantine, der er en slags overnaturlig dæmonjager, som hører hjemme i helvede, men forsøger at få adgang til himmeriget ved at sende dæmoner tilbage sydpå. Marvel er eftersigende konstant ude at få Reeves ombord, men måske han allerede har fundet sin plads her i den mere dunkle afdeling?
 


8. River’s Edge (1986)

En af karrierens helt tidlige film er dette lavbudget ungdomsdrama om en flok venner, der indvies i deres kammerats groteske handling. Han har myrdet en pige, og nu skal de i forvejen rebelske teenagere pludseligt tage stilling til, om de vil beskytte ham eller melde det til politiet. Tonen er mørk, problemstillingen er oprigtig, og både Reeves og Grispin Glover giver flotte præstationer som hjemsøgte outsiders.
 


7. John Wick (2014)

Han var den udvalgte i ‘The Matrix’. Han redder dagen i ‘Speed’. Og han er en anti-superhelt i ‘Constantine’. Men som ’John Wick’ er han verdens farligste lejemorder - også kendt som Baba Yaga/The Boogeyman. Udgangspunktet i at Wick nakker hele den russiske mafia pga. en hundehvalp er åndssvag, men præmissen er del af charmen, og det handler i sidste ende kun om måden, han gør det af med dem på! Wick sparker røv!
 


6. The Devil’s Advocat (1997)

En film der hænger lidt fast i 90erne, men også en thriller som - hvis man tager den for hvad den er - er underholdende, spændende og lidt okkult slibrig. Reeves spiller forsvarsadvokaten, der ender med at arbejde for djævelens selv - portrætteret med alt for høj røst af Al Pacino. Det store etiske dilemma i mødet mellem retfærdighed og grådighed samt samspillet med den nyfundne Charlize Theron må siges at holde her 22 år senere.5. My Own Private Idaho (1991)
Gus Van Sants indie-klassiker er et studie i intimt sammenspil mellem Reeves og River Phoenix, der også var tætte privat. De spiller to trækkerdrenge, der er endt i deres profession af helt forskellige årsager. Den ene fordi, han ikke har andre muligheder. Den anden som et oprør over for sin rige familie. Filmen er beskidt på den smukke måde, kompromisløs med Shakespeare-inspirerede indslag, og har en stærk LGBTQ-relateret kærlighedshistorier i centrum.
 


4. Bram Stokers Dracula (1992)

Francis Ford Coppolas film er fremragende pga. mange ting. Reeves og hans underlige engelske dialekt er måske ikke en af årsagerne, men hans rolle er central, og det lidt stive skuespil formår ikke at ødelægge de store gotiske følelser, romancen mellem Winona Ryder og Gary Oldman eller den stærke ekspressionistiske billedside. Og ja der er en scene, hvor Reeves nedlægges af en flok sexhungrende vampyrkvinder…
 


3. Point Break (1991)

Johnny Utah er måske 90ernes smukkeste actionhelt… han er under alle omstændigheder den der er bedst til at jage skurke på et surfbræt. Historien om FBI-agenten, der lader sig infiltrere i en gruppe machomænd, der surfer om morgenen, røver banke hen på middagen og så surfer videre om aftenen, er inspirationen bag Fast & Furious-filmene, men er så meget mere adrenalinpumpende og lækker at se på end Vin Diesel og Co. Især pga. kemien mellem Reeves og Patrick Swayze.
 


2. Speed (1994)

”Pop quiz, hotshot. There's a bomb on a bus. Once the bus goes 50 miles an hour, the bomb is armed. If it drops below 50, it blows up. What do you do?
What do you do?” En af de bedste actionfilm nogensinde. Ideen er såre simpel: der er en bombe på en bus, hvis den kører under 80 i timen, eksploderer den. Reeves stiger på bussen, møder den søde Sandra Bullock bag rattet og så går den vilde katten efter musen-jagt gennem myldretidstrafikken med romantik, vilde stunts og en gal skurk på menuen. Alt hvad hjertet begærer.
 

The Matrix
1. The Matrix (1999)
Neo er The One, og Keanu Reeves er den eneste, der kunne spille ham. Wachowski-søstrenes banebrydende science fiction-eventyr om en verden slavebunden af maskiner, er 20 år gammel, men kan ses om og om igen – uden at virke gammeldags. Noget af en bedrift, når filmen handler om teknologi. Ikke engang effekterne - Hollywoods første rigtige gennembrud med bullettime-effekterne - føles tilbagesatte. Alt spiller i denne film, der af sammen årsag er blevet synonym med Keanu Reeves.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.