Gå til hovedindhold

Årets 10 bedste serier i 2020

Fra rumrejse i galaksen til skak-triumf

Skrevet af Redaktionen


Vi nærmer os nytår, så det er på tide at tage temperaturen på serie-året anno 2020, der har budt på et stort udvalg af kvalitetsserier fordelt over diverse streamingtjenester.

Vi giver herunder således redaktionens top 10-serier fra i år.

TheMandalorian.jpg
Disney+

 

10. The Mandalorian - sæson 2

I Danmark måtte vi vente et helt år på (endelig) at kunne se den første sæson af den ekstremt hypede Star Wars-serie ’The Mandalorian’, der omhandler den maskerede dusørjæger Mando og hans fællesrejse med den elskværdige Baby Yoda.

Vi har derfor fået begge sæsoner her i 2020. Hvor første sæson vækkede interessen for Star Wars-universet, så tændte sæson 2 for alvor håbet i vores hjerter, som var vi galaksens sidste rebeller.

Jon Favreau styrer løjerne bag kameraet - og sæson 2 bliver sparket i gang med en hæsblæsende Space Western. I løbet af sæsonen lærer vi mere om ”The Child", dens baggrund, navn og evner.

Undervejs dukker et par nostalgiske kendinge op og hopper med på den store rejse gennem galaksen.

Sæsonen slutter med et klassisk Star Wars-brag, og kampen om Baby Yoda intensiveres kraftigt undervejs. Og selve sæsonfinalen... bare wow!

TheOutsider.jpg
HBO Nordic

 

9. The Outsider

Stephen King-filmatiseringer kan gå grueligt galt. Det har vi set utallige eksempler på. Men når man virkelig rammer tonen fra Kings dystre universer, så har vi et mesterværk i svøb.

'The Outsider' er et sublimt eksempel på en King-bog forvandlet til serie på den helt rigtige måde. Gådefuld, mørk og omhyggeligt fortalt.

Historien om en vellidt mand, der mistænkes for et bestialsk mord, og som derefter viser sig tilsyneladende at have været på to forskellige steder på samme tid er i sig selv et mytisk og kryptisk udgangspunkt, som kun intensiveres jo længere, vi dykker ned i den grufulde materie.

'The Outsider' er uden tvivl en af årets mest stemningsfulde serier. Mesterligt udført både bag og foran kameraet, hvor bl.a. Ben Mendelsohn leverer (endnu) en stærk præstation som den stivnakkede betjent Ralp Anderson, der nægter at tro på det paranormale.

Serien har fået stor ros, og det ser også ud til, at danskerne har taget godt imod King-serien, der var blandt de mest sete serier på HBO Nordic.

BoJackHorseman.jpg
Netflix

 

8. BoJack Horseman - sæson 6

I år kom afslutningen på historien om den fallerede Hollywood-stjerne BoJack Horseman (Will Arnett), som har måttet gå så meget igennem i de første fem sæsoner for at forblive relevant.

Sæsonen starter perfekt for BoJack, der endelig har fået omlagt sit liv og starter på en ny som universitetslærer. Der går dog ikke længe før, at skelletterne vælter ud af skabet og BoJack må se sin karriere vendt på hovedet.

’BoJack Horseman’ er netop hamrende aktuel i sin sjette sæson og tager livtag med #metoo som ikke meget andet fiktion har lykkedes med.

Uden at afsløre for meget, så slutter serien ikke nødvendigvis et sympatisk sted for vores hovedperson, og det er egentligt dejligt forfriskende.

Det er derfor aldrig for sent at komme i gang med ’BoJack Horseman’, som fra sin komiske første sæson har udviklet sig til en af de bedste satireserier, og som i den grad slutter på et højdepunkt!

Efterforskningen.jpg
TV2

 

7. Efterforskningen

Tobias Lindholm er en af dansk films mest mesterlige manusforfattere - se bare ’Druk’ fra i år.

Men Lindholm er også instruktør af den mest modige rang. Og med den vilde beslutning om at tage en helt ny, sensationel og dybt ubehagelig mordsag og gøre den til udgangspunktet for en serie UDEN, at det bliver usmageligt er virkelig en bedrift.

Ikke mindst fordi serien ikke gjorde Peter Madsen til centrum, men i stedet fokuserede på den lange opslidende efterforskning, som politiet kastede sig ud i. Præcis som i de ligeledes fremragende ’Zodiac’ og ’Memories of Murder’.

Samtidig løftede Søren Malling opgaven som troværdigheden selv, mens svenske Rolf Lassgård og Pernilla August gav emotionel pondus til den respektfulde fortælling.

TheLastDance.jpg
Netflix

 

6. The Last Dance

Hvad kræver det at være historiens bedste basketballspiller og at spille på et af de bedste NBA-hold nogensinde? Det giver årets bedste dokumentar ’The Last Dance’ en sjælden indsigt i.

Hidtil udsete optagelser omkring Michael Jordan og Chicago Bulls' mesterskabshold fra 1997-1998 udkommer her 22 år senere og fremstår stadigvæk lige så relevant, som hvis den var kommet før.

’The Last Dance’ er nemlig langt mere end en sportsdokumentar og er nærmere dokumentationen af, hvordan man jagter perfektion på trods af modstand bag kulisserne og ikke lader noget komme i vejen for målet.

ESPN har interviewet over 100 personer til fortællingen over de 10 episoder. Hvor fortællingen om Michael Jordan selvfølgelig er i fokus, men de enkelte afsnit om Scott Pipen og Dennis Rodman er f.eks. lige så interessante.

Det farverige karaktergalleri er derfor ikke kun for basketfans, men for alle, der ønsker at se, hvad det kræver at være ”The GOAT”.

ThePlotAgainstAmerica.jpg
HBO Nordic

 

5. The Plot Against America

Hvad nu hvis Amerika aldrig var nået ind i 2. Verdenskrig, og man havde valgt den populistiske flyve-helt Charles Lindbergh som præsident i 1940'erne i stedet for Franklin D. Roosevelt?

Det scenarie udforsker 'The Plot Against America'. Historien skildres ud fra en jødisk middelklasse-families perspektiv, der langsomt kan se facismen og hadet vokse i deres eget land. Hvordan skal man reagere? Og hvordan gør man op med et råddent politisk system?

David Simons, manden bag bl.a. 'The Wire', er en af hovedforfatterne til mini-serien, som er skræmmende aktuel i et amerikansk valgår, der har været plaget af had, frygt og anklager om snyd.

Men først og fremmest er 'The Plot Against America' en af årets mest velspillede serier med et uimodståeligt ensemble anført af Morgan Spector, Wionna Ryder og John Turturro.

Serien skaber ligeledes på imponerende vis et præcist tidsbillede med betagende kulisser og fornemt kameraarbejde.

Iknowthismuchistrue.jpg
HBO Nordic

 

4. I Know this Much is True

Mark Ruffalo har altid været en af sin generations mest spændende skuespillere med film som ’You Can Count on Me’, ’The Kids Are All Right’ og ’Zodiac’ på cv’et.

Men så gik der Hulk i den, og midt i al larmen glemte man lidt, hvad han kunne. Mini-serien ’I Know This Much is True’ er derfor ikke bare en velkommen manifestering af dette talent, men også et virkelig velspillet, velskrevet og smertefuldt intenst drama.

Derek Cianfrance ('Blue Valentine') står bag den rørende fortælling om et par meget forskellige enæggede tvillinger (begge spillet af Ruffalo), der i en voksen alder må erkende, at deres triste skæbne bunder i generationer af smerte. 

IMayDestroyYou.jpg
HBO Nordic

 

3. I May Destroy You

’Girls’ møder det britiske natteliv i Michaela Coels fiktionalisering af sit egent seksuelle overgreb.

Coel spiller selv hovedrollen Arabella, der prøver at skrive opfølgeren til sin Twitter-kendte første bog om Millennial-generationens problemer, men som under en bytur bliver bedøvet og voldtaget.

Serien berører flere alvorlige emner, men den lyserødshårede heltinde fylder serien med lethed, humor og mod, og det er både Coels hjerteskærende manuskript samt skarpe præstation, der gør, at ’I May Destroy You’ uden tvivl hører til blandt de bedste serier i 2020.

Sex og samtykke sættes på spidsen gennem hele den medrivende sæson, der smukt illustrerer de svære og kaotiske dele af ungdommen og livet generelt.

TheQueensGambit.jpg
Netflix

 

2. The Queen's Gambit

Det er officielt: Skak har aldrig været mere sexet!

Helt tæt på toppen af listen ligger den mest sete mini-serie på Netflix - nogensinde! ’The Queen's Gambit’ har med god grund været på alles læber siden dens premiere i oktober, hvor skak-dramaet tog verden med storm.

Serien taler direkte til tidens sexisme- og kønsdebat med Anya Taylor-Joy i front som stortalentet Beth, der må kæmpe sig frem som ene kvinde i 1960’ernes mandsdominerede skak-branche.

Den stilstående sort-hvid sportsgren har aldrig set mere spændende ud, og det kommer ikke som nogen overraskelse, at serien har inspireret mange verden over til at finde skakbrættet frem.

NormalPeople.jpg
DR TV

 

1. Normal People

Det var ikke svært at finde frem til årets bedste serie. Og det til trods for at flot serieår.

Filmatiseringen af Sally Rooneys bestseller skiller sig ud ved at være mere end blot seriel underholdning - den er en sensationel besættelse og har på niveau med ’The Queen's Gambit’ indlemmet sig i tidsånden.

Hvor skak-serien skuer bagud og sidestiller datidens kønskampe med i dag, er ’Normal People’ både tidløs og samtidig det ultimative tidsbillede på unge mennesker anno 2020.

Ved et moderne og vågent syn på parforholdet og selvbilledet hos en hel generation, er kærligheden mellem en ung irsk mand og en ung irsk kvinde blevet til årets must see.

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.