Gå til hovedindhold

Dansk instruktør: Film og serier er i en decideret krise

"Tænk hvis man vågnede op og indså, at man havde spildt, hvad der svarer til ti års tid"

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


Nicolas Winding Refn er kommet hjem til Danmark. Efter 17 år i udlandet og succeser som 'Drive' og 'The Neon Demon', er Pusher-instruktøren tilbage med den danske serie Copenhagen Cowboy, der kan ses på Netflix.

I forbindelse med premieren på den nye serie har den danske filmmager besøgt kino.dks podcast, Den varme biografstol, og her snakker vi bl.a. om mødet mellem film og serier, biografer og streaming samt hvordan vi i dag, vurderer indhold på en helt ny måde.

Winding Refn mener, at vi er i en decideret content-krise. Lyt til hele interviewet her – eller på dine foretrukne podcast-app:

Nicolas Winding Refn har, efter en række spillefilm, i sine seneste to projekter kastet sig over seriemediet. Først med Amazon Prime-værket ’Too Old to Die Young’ og nu Netflix-serien ‘Copenhagen Cowboy’.

Men for Refn bør diskussionen ikke handle om forskellene mellem film og serie, men derimod om mulighederne:

- Den digitale revolution har jo på en måde sat et helt nyt spillerum i gang og et nyt økosystem. Det at lave en decideret spillefilm er jo én måde, og at lave en streaming serie er en anden måde, men det ender jo meget hurtigt det samme sted. Jeg tror ikke, at man skal bruge så meget tid på at prøve at finde forskelle, men mere at se muligheder, forklarer instruktøren.

- Ja, jeg synes, vi bruger så meget tid på at prøve at afmystificere eller aflæse eller definere eller sætte de små blå kasser i et Ikea-kollektiv. Men til hvad formål egentlig? Specielt for unge mennesker er det jo bare tid, som skal udnyttes. Og så tror jeg, at det, der måske er vigtigt at tale om, er hvad for noget, der bliver lavet, og hvorfor det skal laves.

LÆS OGSÅ: Anerkendt dansk instruktør udpeger: "Han er vores nye Dirch Passer"

Den 52-årige filmmager er stadig stor tilhænger af biografoplevelsen. Men i hans verden handler det mindre om, hvor man oplever det, men mere om hvad man ser:

- Jeg synes da stadigvæk personligt, at en kollektiv oplevelse i et mørkt rum er en meget religiøs oplevelse, men det er jo ikke længere den eneste oplevelse. Og så kan man jo diskutere, hvad der bliver vist oveni, og hvorfor man så skal bruge tid på det.

- Jeg tror mere, at man er i en decideret content-krise frem for en diskussion om, hvordan og hvor man skal opleve det. Det er jo gang på gang bevist at, hvis der bliver lavet noget, som har sin egen DNA og sin egen selvsikkerhed og er skabt af en eller anden konkret vision, så er der et globalt publikum. Det handler måske mere om, at vi skal begynde at tænke på, hvad vi laver i højere grad.

- Content tager jo tid for folk. Det meste content, og det er jo alt fra musik til litteratur osv., er jo på en eller anden måde fuldstændig ligegyldigt. Og i virkeligheden stjæler det bare din tid. Og det er jo noget, man aldrig får igen, siger Nicolas Winding Refn.

LÆS OGSÅ: Danskers nye Netflix-serie er H.C. Andersens møde med fremtidens superhelt

Vi bør gøre op med, hvordan vi vurderer film og serier. Det bør ikke handle så meget om, hvad der er gået eller dårligt. Men mere om passion, fortæller instruktøren:

- I den sidste ende, så skal det betyde noget for en, tror jeg, fordi hvis det betyder noget for en, så vil det betyde noget for andre. Det er jo måske det, man skal holde mere fast i, og det er måske mere det, vi skal bruge tid på at tale om. Det andet er jo bare tidsfordriv. Men tænk hvis man vågnede op og indså, at man havde spildt, hvad der svarer til ti års tid for ingen verdens nytte.

- Det ville jo også på en måde være lidt sørgeligt. Så derfor tror jeg, at vi skal bruge mere tid på at tale om intentionen frem for, hvad der er godt og dårligt, fordi der er jo et publikum til alt. Så det kan man jo allerede sige udvasker hele meningspolitiet.

Lyt til hele Nicolas Winding Refns syn på situationen lige nu, og hvad fremtiden gemmer i vores podcast.

’Copenhagen Cowboys’ kan ses på Netflix nu.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.