De 5 bedste serier for mindre børn
'Arne Alligator og junglevennerne' kan ses i biografen nu
Hvis du har børn i alderen 2-6 år, kan det være svært at vurdere, hvilke serier der er et hit hos de små poder. En række serier kan dog noget helt særligt for børnene, og så har de samtidig nogle fine moraler eller læringselementer blandet ind i de farverige historier.
I forbindelse med biografpremieren på Arne Alligator og junglevennerne, der er underholdning for de mindste, guider vi til en håndfuld serier, der appellerer til samme målgruåppe.
Køb dine billetter til 'Arne Alligator og junglevennerne' på kino.dk her.
Her vores bud på de 5 bedste serier for mindre børn listet i vilkårlig rækkefølge:
Gurli Gris
Det engelske, verdensomspændende fænomen Gurli Gris er velkendt i de fleste børnehjem. Det er der en god grund til, for udover, at den lille gris og hendes venner er allestedsnærværende som merchandise, så er den bredere appellerende, end man skulle antage.
For selvom man skulle tro, at det kun var pigerne, der kunne identificere sig med seriens hovedkarakter, så er relationen til lillebroren Gustav, forældrene og vennerne almengyldige uanset køn.
Serien med den simple streg og de markante farver har kørt siden 2004, og en af grundene til succesen skal formentlig også findes i de gode temaer om venskaber, søskendedynamik og velkendte hverdagsting som tandlægebesøg, en tur i legeland, campingture, legeaftaler osv. - fortalt i et roligt tempo, der også gør den absolut tålelig (og faktisk ofte ret sjov) for forældrene.
Blaze og monstermaskinerne
Ja, den henvender sig primært til drenge, men Blaze kan noget, som begge køn kan lære noget af. Udover, at historierne om de talende monstertrucks beskæftiger sig med generelle temaer om hvordan, man skal opføre sig overfor hinanden, er der ét særligt gennemgående læringstema for børn anno 2021.
Flere gange skal Blaze og vennerne nemlig løse en udfordring, der kræver en eller anden form for simpel ligning eller algoritme. Samtidig involverer de barnet i deres forsøg på at knække koden, og det er præcis formålet: At skabe en form for interaktion med seeren samtidig med, at barnet lærer basiselementerne i kodning. Smart tænkt og underholdende læring for børnene.
John Dillermand
DR's serie om den midaldrende John, med verdens længste penis, har skabt overskrifter verden over pga. sit kontroversielle valg af hovedperson. Det er ikke første gang, at dansk børne-tv får de mere konservative kommentatorer (og forældre) til at spærre øjnene op.
Men i al omtalen glemmer man måske lidt at kigge efter, hvad serien egentlig byder på: En fin, moralsk fortælling om at stå ved sig selv.
Paw Patrol
Hvor 90erne havde 'Teenage Mutant Ninja Turtles', har 10erne 'Paw Patrol'. Godt nok er målgruppen lidt yngre, men som fænomen ikke mindre imponerende. Serien har siden 2013 indtaget alverdens børneværelser og har bredt sig over den lille skærm til både figurer, skoletasker, tøj og nu: Biograffilm.
'Paw Patrol' handler om den 10-årige Ryder, der sammen med sine hvalpe skal redde indbyggerne i byen Adventure Bay. Vovserne har alle særlige egenskaber, gadgets og en sej bil (og i senere sæsoner: flyvemaskiner, både osv.), og med de forskellige farver og hunderacer er der en favorit til alle børn.
Og så er temamusikken mildest talt umulig ikke at få på hjernen!
Mickeys klubhus
Mickey Mouse optræder i denne lærerige serie for de mindste, hvor vi selvfølgelig også møder vennerne Minnie, Fedtmule, Anders And, Andersine og Pluto. Serien, der løb fra 2006-2016, byder på musik, lege med ord samt fortællinger, der lærer børnene om forskellige tings funktioner.
Selvom stregen måske virker lidt billig (især kommende fra et så professionelt sted som Disney), skal man ikke lade sig afskrække: Mickeys klubhus er glimrende underholdning for de unge seere.
Hvis man er til denne slags lærerige programmer, så kan Netflix’ originalproduktion, 'Ordlege', også anbefales.