Gå til hovedindhold

Gyser-guide: Her er 10 gode gys til både børn og hele familien

Gysende gode familiefilm til både store og små

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


I forbindelse med den gysende højtid Halloween, peger vi på 10 børnevenlige gys til både store og små.

Ganske vist er der sin del af skrækindjagende gyserfilm, som kun bør ses af voksne. Heldigvis er der også gys, som fint balancerer en let uhygge med det søde, sjove og charmerende.

Der er altså både noget for de mindste samt lidt ældre, når vi gennemgår rækken af gysende gode film. Klik på titlerne for at se, hvor filmene kan streames.

ParaNorman (2012)

 

ParaNorman (2012)

I stop-motion-filmen 'ParaNorman' føler drengen Norman sig misforstået, da han kan snakke med de døde. Men når han fortæller om sin særlige evne, bliver han skældt ud og anset for en særling. Norman er dog ikke helt alene, da også hans bedste ven Neil bliver mobbet - ej at forglemme alle dem, der hilser på ham fra graven.

11-årige Norman kommer dog til at få brug for sin kontakt med det hinsides, da han står overfor at skulle redde sin by fra en gammel forbandelse. 'ParaNorman' blander på kreativ vis eventyr, uhygge og komedie, der kan (u)hygges med af børn over 11 år.

Gåsehud (2015)

 

Gåsehud (2015)

I den hyggeligt uhyggelige 'Gåsehud' vækkes gyserforfatteren R.L. Stines fantasifulde monstre og dæmoner - der ellers blot var at finde i hans bøger - til levende live. Den unge Zach må derfor nu sammen med gyserforfatteren og hans datter kæmpe for at redde borgerne i byen Greendale fra de ækle bæster.

De helt små skal holdes fra denne, bl.a. da der er scener med en skræmmende bugtalerdukke og ikke mindst et kæmpeinsekt. Filmen har da også en dansk censur på 11 år.

Hotel Transylvania (2012)

 

Hotel Transylvania (2012)

I denne børnevenlige animationsfilm møder man en række af de velkendte gyser-figurer. Her har Dracula nemlig samlet alle monstre fra nær og fjern på sit Hotel Transylvania, hvor hans datter Mavis fylder 118 år. Sig således hej til Frankenstein, den usynlige mand, mumien og hele varulvefamilien, der kommer for at fejre Mavis.

Den overbeskyttende Dracula-far har travlt med at gøre dagen helt perfekt, men pludselig står hotellets fredelige verden over for at falde sammen! Selvom man altså møder sin del af monstre, så er det hele fortalt i en let og morsom tone. Animationsfilmen har da også en censur på 7 år.

Gremlins (1984)

 

Gremlins (1984)

Denne 80'er-klassiker har lidt af det hele for at være en både skræmmende, sjov og endda nuttet gyserkomedie. Det både skræmmende og sjove ses bl.a. i de drillesyge og ækle Gremlins, der kommer til live, hvis den nuttede Mogwai får vand eller sollys på sig, mens den heller ikke må fodres efter midnat. Det sker naturligvis og så bryder helvede løs.

Filmen er egnet for 11-årige og opefter, hvilket giver god mening med tanke på ikke mindst de uhyrlige Gremlins og scenerne, hvor den stakkels Mogwai "føder" dem. Det sagt, så er det også en bestemt hyggelig film, der fint får balanceret sin historie med fine doser af uhygge.

Monster Huset (2006)

 

Monster Huset (2006)

De fleste børn kender måske nok til det der uhyggelige hus i byen, som man ikke tør nærme sig. Præcis sådan et skræmmende hus finder man i denne animationsfilm. For her ved alle børnene på vejen, at de IKKE skal nærme sig Hr. Nebbercrackers store hus.

Da det alligevel sker, kommer Nebbercracker farende ud, får et hjerteanfald og bliver nu kørt på sygehuset. De tre unge børn finder nu ud af, at det forladte hus ikke er helt som andre huse, men derimod er levende og begynder at hævne sig! Filmen har en censur på 11 år.

Vikaren (2007)

 

Vikaren (2007)

Vi kan også være med her i Danmark, når det kommer til familiegys. For er det bare fantasien, der løber af med børnene i en 6. klasse eller er deres vikar i virkeligheden et rumvæsen? De voksne tror i hvert fald ikke på dem, men der er altså desværre for børnene en sandhed i deres bange anelser.

Paprika Steen har en fest med at spille vikaren fra rummet, der med både charme og uhygge indtager den tvetydige rolle. En anden dansk familiegyser, der lige skal nævnes i samme åndedrag, er 'Dannys dommedag', hvor monstre hærger en lille by. Begge film er egnet for børn over 11 år.

Corpse Bride (2005)

 

Corpse Bride (2005)

Filmskaberen Tim Burton er kendt for dystre, skæve og sine steder også uhyggelige film, der både kan ses af store børn og voksne. Det gør sig bl.a. gældende for stop-motion-filmen 'Corpse Bride', der udspiller sig i en europæisk landsby i det 19. århundrede.

Vi møder her den unge Victor, som bliver ført til underverdenen og viet til den mystiske brud Corpse Bride, mens hans egen brud fortvivlet befinder sig i den virkelige verden. Selvom her bl.a. er både skeletter og afdøde, så er der bestemt og sin del af komik og muntre sange til at bløde uhyggen op med. Filmen har en censur på 7 år.

 

The Addams Family (1991)

 

The Addams Family (1991)

Den sorthumoristiske komedie om den både uhyggelige og sjove gyserfamilie har ganske vist sin del af aparte, makabre samt småskræmmende karakterer og scener, men mest af alt morsomme optrin og skøre familiemedlemmer. For det er nemlig den legendariske familie iklædt sorte gevandter, man her følger.

Den umage familie genforenes i filmen med en ellers for længst forsvundet slægtning, nemlig faren Gomez' bror Fester. Den såkaldte bror har dog ikke gode intentioner, men vil forsøge at svindle Addams-familien for deres formue. Filmen har en censur på 7 år, men det nok bedst, hvis en voksen ser med.

Ghostbusters (1984)

 

Ghostbusters (1984)

Denne klassiske gyserkomedie med den legendariske titelsang har måske nok en censur på blot 7 år, men grundet filmens ganske skræmmende spøgelser er det en god idé, hvis den ses i dagslys og med følgeskab af en voksen.

Filmen er dog udover sine uhyggelige scener fyldt med sjove optrin og muntre scener, hvor man følger en gruppe spøgelsesjægere i New York, som invaderes af bl.a. sin del af grumme gespenster. En charmerende spøgelses-klassiker.

Casper (1995)

 

Casper (1995)

Spøgelser er ikke kun af det onde. Det vidner denne både søde og en smule skræmmende familiegyser om. Her møder en far og hans datter nemlig det venlige spøgelse Casper, da de flytter ind i et stort gods, hvor de skal forsøge at få uddrevet dets onde ånder.

Spøgelser er dog måske forbundet med grusom uhygge, men i denne overnaturlige komediegyser tilføjes de levende døde altså både sin del af humor og charme. Filmen har en censur på 11 år.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.