Gå til hovedindhold

10 religiøse gys der fik os til at tro på både Gud og Satan!

Varm op til den biografaktuelle 'The Exorcist: Believer'

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


Bemærk: Listen blev først gang bragt i 2021.

Det er ikke en ny ting, at religion spiller en skræmmende rolle i gysergenren. Bl.a. hvad angår kampen mellem det gode og det onde - kampen mellem Gud og ikke mindst Satan. Genren byder endvidere også på både urovækkende kulter og dæmoner i diverse afskygninger.

Genren kom for alvor på filmlandkortet med The Exorcist fra 1973 - og her 50 år senere har en fortsættelse ramt de danske biografer.

Find dine biografbilletter til den nye film 'The Exorcist: Believer' her.

'The Exorcist: Believer' følger to familier, der rammes af en tragedie, da deres døtre forsvinder en nærtliggende skov - og vender tilbage forandret.

Mistanken er, at de to piger er blevet besatte - og den ene far søger hjælp hos Chris MacNeil - morderen fra 'The Exorcist' - der har erfaring med emnet efter, at hendes egen datter, Regan, var besat 50 år tidligere.

I forbindelse med 'The Exorcist: Believer' peger vi på 10 af de absolut bedste og ikke mindst mest skræmmende religiøse gys gennem tiden. Fra gamle klassikere til nyere gys.

Klik på titler herunder for at se, hvor de kan streames.

Saint Maud 2019

 

Saint Maud (2019)

En af de helt nye religiøse gys på listen er den underspillede 'Saint Maud', der handler om den unge sygeplejerske Maud, som får til opgave at tage sig af den kræftsyge og forhenværende danser Amanda.

Eftersom sygeplejersken er nylig konvertit og nu en hengiven troende, ønsker Maud at frelse Amanda fra smerten og den vildfarne vej, hun mener, at danseren er ledt ned ad.

Her er tematikker som tro og religion samt smerte og opofrelse i spil. En gyser, der kan siges at ligge i samme boldgade som andre kompromisløse og nye gys, bl.a. den overnaturlige Hereditary.

Se hvor du kan streame 'Saint Maud' her.

 

The Wicker Man (1973)

 

The Wicker Man (1973)

Der er ingen tvivl om, at den nyere Midsommar er inspireret af Robin Hardys okkulte klassiker 'The Wicker Man'. Her efterforsker politimanden Howie en piges forsvinden og støder under sagen på en blanding af bl.a. pubkultur, hjernevask, sexorgier og ikke mindst hedenske ritualer.

Den karismatiske Christopher Lee giver en uforlignelig præstation som den mystiske Lord Summerisle. En film der med tiltagende intensitet leder op til en gruopvækkende finale.

Filmen blev desuden genindspillet med Nicolas Cage i rollen som betjenten i 2006.
 
Se hvor du kan streame 'The Wicker Man' her.

The Conjuring (2013)

 

The Conjuring (2013)

I en af nyere tids mest populære gyserfilm følger man en lille familie, der flytter ind i en faldefærdig landejendom på Rhode Island. Kort tid efter begynder der at ske sære ting omkring dem, hvilket udvikler sig til mareridtslignende hændelser.

Derfor hidkalder familien nu to anerkendte efterforskere af paranormale begivenheder, Ed og Lorraine Warren. Parret slår snart fast, at hele området er hjemsøgt af et satanisk væsen.

Instruktøren James Wan gjorde sig bemærket som fornyer af gysergenren, da han stod bag den første Saw-film fra 2004. Med Insidious (2010) udforskede han det dæmoniske, og det er den tematik, han viderebringer i 'The Conjuring'.

Se hvor du kan streame 'The Conjuring' her.

The Exorcist (1973)

 

The Exorcist (1973)

Vi kommer bestemt ikke udenom William Friedkins udødelige og ikke mindst isnende uhyggelige klassiker 'The Exorcist', hvor den 12-årige Regan bliver besat af noget ondt.

Det bliver starten ikke kun på et opkastskvulpende gys og en bombastisk eksorcisme, men også et fint balanceret drama, hvor bl.a. forholdet mellem Regan og hendes mor står knugende stærkt.

'The Exorcist' blev i 1974 nomineret til hele 10 Oscar-statuetter og vandt to for bedste lyd og bedste adapterede manuskript. Samme år vandt den fire Golden Globes for bl.a. Bedste film.

Se hvor du kan streame 'The Exorcist' her.

The Omen (1976)

 

The Omen (1976)

I Richard Donners ligeledes klassiske gys 'The Omen' finder man også et barn i centrum for et religiøst gys. Her med drengen Damien, der i virkeligheden er en genfødsel af Satan selv. Gisp!

Damien tages ind i en plejefamilie, der naturligvis elsker ham højt. Alligevel kan de ikke lukke øjnene for, at der er noget helt galt med drengen.

 'The Omen' vandt en Oscar for bedste musik og blev desuden genindspillet i 2006.

Se hvor du kan streame 'The Omen' her.

The Witch (2015)

 

The Witch (2015)

I Robert Eggers' gys følger man en lille og ikke mindst gudfrygtig familie i 1600-tallets New England. Familien er faldet i unåde og er blevet udstødt fra landsbyen, hvorfor de blev tvunget til at prøve lykken i det ukendte vildnæs.

Pludselig en dag forsvinder deres nyfødte søn. Er det mon en glubsk ulvs værk eller måske én af de hekse, der ifølge rygterne holder til i skovens mørke?

'The Witch' vækker med sin djævle-tematik og knugende portræt af en familie i opløsning minder om film som netop 'The Exorcist'.

Se hvor du kan streame 'The Witch' her.

 

Midsommar (2019)

 

Midsommar (2019)

Det er ikke kun Gud og Satan, der tilbedes i religiøse gys. Her støder man også af og til på bl.a. andre guddomme og grufulde kulter. Det er netop tilfældet i Ari Asters både smukke og dybt urovækkende ’Midsommar’, hvor man følger et amerikansk par og deres venner, som rejser til det idylliske Sverige for at fejre årets længste dag, nemlig Midsommar.

Astrid Lindgrens hjemland forbliver naturligvis ikke idyllisk, da der snart kommer både rendyrket ondskab og okkult mysticisme på banen, mens alt udspiller sig i gysende dagslys.

Instruktøren Ari Aster stod også bag den kritikerroste og overnaturlige debutfilm Hereditary fra 2018.


Se hvor du kan streame 'Midsommar' her.

Rosemary's Baby (1968)

 

Rosemary's Baby (1968)

I Roman Polanskis 'Rosemary's Baby' spiller en forrygende Mia Farrow den unge Rosemary, der flytter sammen med sin mand i en ny lejlighed, hvor naboerne er meget interesserede i det unge par.

Snart bliver Rosemary gravid efter en fuld aften med sin mand, og nu er alt nyt: Hendes graviditet, lejligheden og naboerne.

Da Rosemary begynder at føle, at noget er helt galt, tror alle, at det blot skyldes ændringerne i hendes liv. Men er det nu også tilfældet?

'Rosemary's Baby' betragtes stadig som et af Polanskis store mesterværker, der bl.a. indbragte Ruth Gordon en Oscar for Bedste kvindelige birolle.

Se hvor du kan streame 'Rosemary’s Baby' her.

The House of the Devil (2009)

 

The House of the Devil (2009)

Tag med tilbage til start-80’erne med Ti Wests gysende tidsmaskine: Den sataniske horrorfilm 'The House of the Devil'. Her møder man Samantha, der for at tjene lidt ekstra dollars tager imod et tilbud fra en hemmelighedsfuld ældre herre om at passe et barn i et afsidesliggende hus.

Tilbuddet viser sig imidlertid ikke helt at holde, hvad det lover: Det er nemlig ikke et barn, hun skal passe, men den sære gamle mands mor! Hun takker ja, men noget er naturligvis helt galt i huset.

'The House of the Devil' er en særegen, sprød og satans effektiv omgang retro-horror med tydelige referencer til klassikere som 'Rosemary’s Baby' og 'The Omen'.

Se hvor du kan streame 'The House of the Devil' her.

The Ninth Gate (1999)

 

The Ninth Gate (1999)

Roman Polanski står også bag denne gyser, hvor man følger Dean Corsa - spillet af Johnny Depp - der lever af at opspore sjældne, gamle bøger for rige samlere. Men da en klient viser ham et særdeles velbevaret eksemplar af 'The Nine Gates And The Kingdom Of Shadow', tror han simpelthen ikke sine egne øjne.

Bogen er nemlig en legende i okkulte kredse, skrevet i 1600-tallet - efter sigende i samarbejde med Satan selv! Derfor blev samtlige eksemplarer brændt på bålet - sammen med forfatteren.

Skjult i de gamle skrifter finder man således anvisninger på, hvordan man påkalder De Onde Magter...


Se hvor du kan streame 'The Ninth Gate' her.
 

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.