Gå til hovedindhold

40 år efter: Stephen King har skrevet sin endelige afslutning på mesterværket ’The Stand’

Forfatteren skrev selv sidste afsnit af den nye serie

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


Bemærk: Artiklen indeholder spoilers for både bog- og serieudgaven af Stephen Kings 'The Stand’.

Den nye miniserie baseret på Stephen Kings mastodont roman fra 1978 ‘The Stand’ er kommet til ende – og med det har verden også set det på forhånd meget omtalte sidste afsnit, ’The Circle Closes’.

Årsagen til omtalen er, at selveste King selv har forfattet afsnittet, der er blevet omtalt som en såkaldt ”coda” til hans oprindelige værk. Med andre ord har King selv tilføjet en ny og ekstra konklusion til sin udgave af ’The Stand’ – som kan ses som en direkte forlængelse af bogen.

’The Stand’ blev første gang udgivet i 1978, men i 1990 udgav forfatteren en omfangsrig udvidelse, den såkaldte ”Complete and Uncut Edition”, som tilføjede næsten 500 ekstra sider til fortællingen om en influenza-epidemi, der slår størstedelen af jordens befolkning ihjel.

Robert Falconer/CBS ©2020 CBS Interactive

 

"Jeg har altid vidst, at der var én ting mere, jeg måtte sige i den bog"

Men helt complete var historien alligevel ikke. King har nemlig selv fortalt over årene, hvordan især et aspekt af afslutning på historien har naget ham.

I et interview med New York Times i forbindelse med den nye serie fortalte forfatteren: “Jeg har altid vidst, at der var én ting mere, jeg måtte sige i den bog [The Stand], en scene mere, jeg gerne ville skrive, og nu har jeg endelig gjort det. Og jeg er glad for det”.

Den scene som King omtaler, er en konfrontation mellem Frannie og bogens skurk Randall Flagg. I bogen og serien er Frannie en af de særligt udvalgte, men da hun er gravid, drager hun ikke med Stu og de andre til Las Vegas for at tage kampen op mod Flagg. Hun må blive derhjemme i barselssengen.

Det gør Stephen King nu bod på i det sidste afsnit af den nye serie, der altså meget passende hedder ’The Circle Closes’.

Robert Falconer/CBS ©2020 CBS Interactive

 

Frannies stand

Afsnittet følger i første omgang bogens oprindelige udgangspunkt. Stu vender hjem - efter bomben er sprunget i Las Vegas - til Frannie, der har fået en velskabt baby, som har overlevet influenzaen Captain Trips. Det er lyse tider, ondskaben er besejret og Boulder Free Zone, hvor de ”gode” overlevende opholder sig, ser ud til at blomstre.

Men Frannie vil tilbage til sin hjemegn i Maine – og Stu indvilliger i at tage med. Og herfra tager historien et svingærinde. Bogstavelig talt.

De gør nemlig et holdt ved et lille hus, hvor Frannie i forsøg på at få noget vand ender i en brønd – måske med et skub fra Randall Flagg.

Forslået og i en livstruende tilstand befinder Frannie sig på brøndens bund, og babyen ligger alene på teressen, mens Stu er ude og skaffe forplejninger. Og her får Frannie endelig sin egen face-off mod bogens ikoniske skurk.

I en drømmeverden forsøger den djævelske Flagg nemlig at få Frannie til at indgå en pagt med ham, der vil betyde, at hun og familien overlever – men også, at han vil få del i hendes liv (og dermed selv leve videre i sin nuværende eksistens). Frannie afviser ham i et afgørende øjeblik, der bl.a. sender hende tilbage til Mother Abigail, der forsikrer hende om, at Gud har en mening med det hele.

I den virkelige verden vender Stu hjem – og her møder han en ny karakter, nemlig en ung, afroamerikansk pige, der umiddelbart fungerer som en reinkarnation af Mother Abigail, som hjælper med at redde og læge Frannie. Hun heler hende – formentlig med hjælp fra Gud, der hylder Frannie for at have taget sit stand.

Robert Falconer/CBS ©2020 CBS Interactive

 

"Be true. Stand"

Herefter samler King op på en af sine afgørende sætninger i bogen.

Romanen afsluttes nemlig med en ordudveksling mellem Stu, der spørger om Frannie nogensinde tror, at mennesker vil ændre sig, hvortil hun svarer, at det ved hun ikke.

I den nye serie giver King højest overraskende et nyt svar, som måske ikke ændrer hele moralen med historien, men alligevel giver et nyt twist på fortællingen:

“The wheel turns, the struggle continues, and the command is always the same. Be true. Stand”

Sætningen er utrolig rammende og taler direkte ind i vores tid, som er plaget af pandemi, undertrykkelse og politisk højspænding.

Ondskab forsvinder ikke (selvom Randall Flagg er død), den lever videre – og den eneste måde, vi kan overleve på, er, at være ærlig og stå imod.

At ondskaben lever videre, får vi også yderligere bekræftet i seriens sidste scene, der også er en del af bogen, hvor Randall Flagg opstår på ny i junglen.

Robert Falconer/CBS ©2020 CBS Interactive

 

Cirklen lukkes

Udover de åbenlyse forbindelser til serien og bogen, fungerer afsnittet i høj grad også som en velfungerende kortfilm fra Stephen King. 

”The Last Temptation of Frannie Goldsmith” eller ”Frannie in the Well” kunne titlen på historien snildt have været, hvis den havde sneget sig ind i en af forfatterens novellesamlinger.

43 år efter, at ’The Stand’ første gang udkom, har King (måske) endelig skrevet den afslutning, som han gerne ville have på sin roman, der af fans og kritikere hyldes som et af forfatterens bedste værker.

Den nye series showrunner, Benjamin Cavell, har ikke afvist, at hvis Stephen King skulle henvende sig med en ny ide til, hvordan man skulle fortsætte historien i ’The Stand’, at han ikke også gerne ville lave en sæson mere. Men umiddelbart er det sidste punkt for Stephen Kings 'The Stand' sat.

Cirklen som Stephen King påbegyndte i 1978 er nu lukket med Frannies definerende stand.

Alle ni afsnit af 'The Stand' kan ses på HBO Nordic.

Se også:

James Marsden om 'The Stand'

Interview med hovedrollen

Læs mere
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.