Gå til hovedindhold

Her er de 20 bedste gyser-klassikere på streaming

Halloween betyder gys, gru og gåsehud

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


Dæmonbesættelser, vanvittige ægtemænd og hjemsøgte huse. Denne liste med de 20 bedste gyserklassikere på streaming har det hele.

Vi bringer nemlig gyset hjem til dig i forbindelse med Halloween, hvor den jo passende kan stå på skræk og rædsel derhjemme.

Herunder er de 20 bedste gyserklassikere på streaming:

The-Shining-SG.jpg

The Shining (1980)

Stanley Kubricks i særdeleshed skræmmende Stephen King-filmatisering fortjener absolut en plads på listen. Den har nemlig alt, hvad der skal til for at få det til at løbe koldt ned ad ryggen.

Blodige mord, isnende uhygge, skræmmende spøgelser og ikke mindst en forrygende Jack Nicholson som en vanvittig familiefar, der ender med at jagte sin hustru og søn rundt på isoleret hotel med en økse.

Se hvor du kan streame 'The Shining' her.

 

Candyman-SG.jpg

Candyman (1992)

Denne nyere gyserklassiker handler om en lokal legende og morder, der har en klo i stedet for en hånd. Han kaldes Candyman og dukker op, hvis man er modig nok til at sige "Candyman" fem gange, mens man kigger sig i spejlet.

Spørgsmålet er så bare, om du har modet til at se denne urovækkende film, der desuden har affødt tre yderligere film, bl.a. gyset af sammen navn i 2021.

Se hvor du kan streame 'Candyman' her.
 

The-Exorcist-SG.jpg

The Exorcist (1973)

Hvis der er en film, som er berettiget til titlen som gyserklassiker, er det William Friedkins besættelsesgyser, hvor man møder den 12-årige Regan, der besættes af noget ondt.

Snart tilkaldes en præst for at udføre, hvad der - måske - er filmhistoriens bedste eksorcisme-scener. Ganske enkelt kuldegysfremkaldende!

Se hvor du kan streame 'The Exorcist' her.

The-Thing-SG.jpg

The Thing (1982)

Er der noget mere skræmmende end at være isoleret med en flok mennesker langt fra civilisationen, hvor alle potentielt er besat af et dræbende monster? Nej vel.

Det er netop situationen i John Carpenters både paranoiafyldte, splattede og yderst intense film, der udspiller sig på det sneblæsende Antarktis.

Se hvor du kan streame 'The Thing' her.

Rosemarys-Baby-SG.jpg

Rosemary's Baby (1968)

Paranoiaen fylder i den grad også sin del i Roman Polanskis gyserklassiker, hvor en eminent Mia Farrow spiller den unge Rosemary, som bliver gravid. Sammen med sin mand flytter hun nu ind i en ny lejlighed, men ikke alt er som forventet - hverken hvad angår graviditeten eller naboerne.

Men hvad der egentlig er på spil, må du gyse dig igennem filmen for at finde ud af.
 
Se hvor du kan streame 'Rosemary's Baby' her.

Texas-Chain-Saw-SG.jpg

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Selvom titlen måske kunne indikere spruttende blod i litervis, så er Tobe Hoopers kvalme skrækfilm faktisk ret så blodfattig.

Til gengæld er den rig på urovækkende stemning, hvor den ikoniske morder Leatherface gør livet surt for en flok unge mennesker, der kommer på afveje i det hede Texas. Wrooom, wrooom!

Se hvor du kan streame 'The Texas Chain Saw Massacre' her.

Nighty-of-the-Living-Dead-S.jpg

Night of the Living Dead (1968)

George A. Romero skabte med 'Night of the Living Dead', hvad man vel godt kan kalde den moderne zombie, som med sløvt stavrende gang går i kødet på de sagesløse levende.

I sort/hvid udruller han her en både urovækkende, deprimerende og ond omgang zombiegru. En film han desuden fulgte op med bl.a. Dawn of the Dead og Day of the Dead.

Se hvor du kan streame 'Night of the Living Dead' her.

Alien-SG.jpg

Alien (1979)

I rummet kan ingen høre dig skrige. Ridley Scott skabte med hjælp fra H.R. Gigers grufulde monsterdesign den måske mest intense, klaustrofobiske og uhyggelige rumgyser samt ikke mindst en af de mest ikoniske og seje kvindelige karakterer nogensinde.

Nemlig den barske Ellen Ripley, som må forsøge at overleve det skræmmende rumvæsen.

Se hvor du kan streame 'Alien' her.

The-Haunting-SG.jpg

The Haunting (1963)

En hjemsøgende spøgelsesfilm af den klassiske skuffe. Nej, sådan laver de dem ikke mere. Desværre.

For instruktør Robert Wise formår i dragende sort/hvid at levere snigende uhygge i et stort og skyggelagt hus, der oser af gysende spøgelsesatmosfære, hvor et hold forskere forsøger at bevise, at gengangere ikke findes.
 
'The Haunting' er pt. ikke tilgængelig på streaming i Danmark.

Suspiria-SG.jpg

Suspiria (1977)

Med dette kulørte heksegys skabte den italienske skrækmester Dario Argento en helt unik skrækfilm.

For med en elegant kombination af skrigende farver, skrigende balletdanserinder og blodige mord, står det klart, at vi her har at gøre med et i høj grad originalt gyserværk, der desuden fik en genindspilning med Luca Guadagninos film af samme navn fra 2018.

Se hvor du kan streame 'Suspiria' her.

Cannibal-Holocaust-SG.jpg

Cannibal Holocaust (1980)

Ruggero Deodatos kannibalsjasker er en af filmhistoriens mest skandaleombruste film. Bl.a. blev instruktøren anklaget for i filmen at have dræbt sine medvirkende rigtigt, hvilket jo ikke er tilfældet.

Men dette faktum kan bl.a. tilskrives filmens grumme grad af rå realisme, hvor et dokumentarhold forvilder sig ind i junglen, der huser sultne kannibaler.

Se hvor du kan streame 'Cannibal Holocaust' her.

Nosferatu-SG.jpg

Nosferatu (1922)

Den næsten 100 år gamle vampyrfilm af filmskaberen F.W. Murnau står den dag i dag som en skrækfilm, der byder på en af filmhistoriens fortsat mest isnende og urovækkende vampyrportrætter, det i skikkelse af en uforglemmelig Max Schreck som den lyssky Graf Orlok.

Sjældent har billeder i sort/hvid været mere dragende end her.

Se hvor du kan streame 'Nosferatu' her.

The-Fly-SG.jpg

The Fly (1986)

David Cronenberg har med sin genindspilning af filmen fra 1958 lavet ikke alene en af de bedste remakes, men også en af de bedste gyserfilm nogensinde.

En film, der med en romantisk midte i forholdet mellem forskeren Seth og journalisten Veronica, snor sin kødopløsende fortælling om netop forskeren, som ved et uheld langsomt forvandles til en flue. Det på uforglemmelig splattet vis. Ad!

Se hvor du kan streame 'The Fly' her.

The-Omen-SG.jpg

The Omen (1976)

Hvis der er noget, som er skræmmende i gysergenren, så er det onde børn. Det er netop et styks ondt barn, som er på spil i Richard Donners djævelsk gode 'The Omen'.

For kan det mon passe, at den ellers så fredelige dreng Damien er selveste antikrist? Djævelens egen søn!

Se hvor du kan streame 'The Omen' her.

The-Evil-Dead-SG.jpg

The Evil Dead (1981)

Sam Raimi skabte med sin dæmonspruttende og kamera-dynamiske skrækfilm gyserhistorie. For med livlig brug af legende kameraarbejde, blodigt sjaskede effekter og ikke mindst en karismatisk Bruce Campbell i rollen som den ikoniske antihelt Ash, var en klassiker født.

Filmen fik den noget mere fjollede efterfølger Evil Dead II samt Army of Darkness i henholdsvis 1987 og 1992.

Se hvor du kan streame 'The Evil Dead' her.

Carrie-SG.jpg

Carrie (1976)

Sjældent har en coming-of-age-gyser leveret et mere grufuldt gys end Brian De Palmas overnaturlige Stephen King-filmatisering.

Man følger her Carrie, en indadvendt og undertrykt teenager, som hjemme lystrer sin dybt religiøse mor, mens hun er det evige mobbeoffer i skolen. Men hvad sker der mon, når Carrie konstant må undertrykke sine følelser? Du gættede rigtigt: Gys, gru og telekinesiske evner!

Se hvor du kan streame 'Carrie' her.

Jaws-SG.jpg

Jaws (1975)

Der findes i hundredvis af hajgysere, men ingen slår Steven Spielbergs uforlignelige klassiker.

For med et yderst sikkert greb om sine engagerende karakterer samt det at stable intensitet på benene uden at vise sit monster, er sjældent lykkedes bedre end her, hvor en glubsk haj gør livet sur for filmens badegæster.

Se hvor du kan streame 'Jaws' her.

Psycho-SG.jpg

Psycho (1960)

Selvom du måske endnu ikke har set Alfred Hitchcocks mesterlige motel-gys, så er du nok bekendt med bl.a. filmens ikoniske brusebadsscene, hvor en sagesløs Janet Leigh som Marion lider en grufuld død.

På samme måde står Anthony Perkins' portræt af den morglade Norman Bates som en af filmhistoriens mest legendariske mordere.

Se hvor du kan streame 'Psycho' her.

Bodysnatchers-SG.jpg

Invasion of the Body Snatchers (1978)

Paranoia er i den grad en del af gysets forførende verden. Det er ikke mindst tilfældet i det skræmmende invasionsgys, der er en i høj grad vellykket genindspilning af filmen af samme navn fra 1956.

I denne opdaterede version finder en gruppe mennesker ud af, at menneskeheden er ved at blive erstattet én efter én af følelsesløse kopier. Et skrækscenarie, der i den grad stadig fungerer.

'Invasion of the Body Snatchers' kan pt. ikke streames i Danmark.

Nightmare on Elm Street / New Line Cinema

A Nightmare on Elm Street (1984)

Gysergenren er fyldt med skræmmende bøhmænd. En af de mest legendariske er drømmemorderen Freddy Krueger, som ses i skikkelse af Robert Englund.

Han giver rigeligt af stof til ens værste mareridt. Wes Cravens uomtvistelige gyserklassiker har affødt en lang række efterfølgere, hvor Freddy blev en mere og mere kæk karakter. Det er altså stadig i den første film, han er på sit ondeste. Sov godt!

Se hvor du kan streame 'A Nightmare on Elm Street' her.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.