Gå til hovedindhold
Tilføj til min liste
Ikke set

Psycho (1960)

Hitchcocks mesterværk i 4K Læs mere
2022
Gyser
109 min
Kan streames på
SF Anytime Rakuten TV Blockbuster

At ’Psycho’ skulle blive Alfred Hitchcocks mest berømte og mest indbringende film nogensinde lå ikke i kortene, da han hyrede produktionsholdet fra sin tv-serie ’Alfred Hitchcock Presents’ til at lave en hurtig, billig thriller.

Resten er historie: Hverken høflige receptionister, brusebade, køreture eller akavede måltider i baglokaler med udstoppede fugle har været det samme siden ’Psycho’ rullede ud af fabrikken i 1960. Der er nemlig dømt subtil uhygge på højt plan, når den ”flinke” Norman Bates (Anthony Perkins) tager imod folk på sit motel.

Temaer som moderbinding, personlighedsspaltning og ødipuskompleks intoneredes hér for fuld musik i gysergenren og Hitchcock åbnede dermed for psykoanalysen som en uudtømmelig inspirationskilde for andre filmskabere. For Norman har en fortid – og en mor – og en navlestreng, som i dén grad trænger til at blive klippet over. Mere skal ikke røbes her.

’Psycho’ er fuld af raffinerede sekvenser, Bernard Herrmanns soundtrack går lige i knoglerne, og John L. Russells sort/hvide fotografering er ekstraordinært effektfuld. Et studie i subtil uhygge gestaltet gennem et filmsprog så lydefrit som schweitzerur.

Filmen vises i en remasteret 4K-udgave.

Rating star
5.2
/6
Brugerne
Vurder selv filmen
Rating star
Rating star
Rating star
Rating star
Rating star
Rating star
Din bedømmelse: /6

Flere gyserfilm

Flere thrillers

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.