Gå til hovedindhold

Vi anbefaler: Verdens bedste seriemorderfilm?

Sjældent har det været grummere at komme ind i hovedet på en morderisk psykopat

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


Denne uges anbefaling er skrevet af Bjarke Friis Kristensen, der er en af de helt store gyserfans på kino.dk og StreamingGuide.

Det er på en gang både yderst urovækkende og sært fascinerende at se film med brutale seriemordere. Det er nok også en af grundene til, at filmmediet bugner af seriemordere i alle afskygninger.

Fra skrækindjagende gys og morderjagende thrillers til blodige komedier og realistisk rå fortællinger.

I den aldeles grumt realistiske ende af skalaen finder man John McNaughtons foruroligende seriemorderfilm Henry: Portrait of a Serial Killer, der i år fylder 35 år. Det er den, som er ugens anbefaling.

 

Henry: Portrait of a Serial Killer

 

En film, jeg aldrig glemmer

Der er film, som gør så stort et indtryk, at de følger en resten af livet. Sådan en film er for mig netop det morderiske mesterværk 'Henry: Portrait of a Serial Killer' fra 1986.

Fra første gang, jeg som helt ung knægt oplevede dette rå mesterværk, har det nemlig siddet i mig. Som en tung sten dybt i et sort hul i min mave.

Fra filmens ubehagelige åbning, hvor urovækkende toner præger lydsiden med dertilhørende mordtableauer af ofre, der i roligt tempo og med dvælende kameraarbejde åbenbares for publikum.

Man bliver her ufrivilligt voyeur til Henrys blodige efterladenskaber. Bl.a. en kvinde med en smadret flaske i munden. Vildt ubehageligt.

Videre møder man nu titelkarakteren, der med koldt blik og forknyt mine ankommer til Chicago, hvor han fortsætter sine morderiske gerninger uden at fortrække en mine. Her ser man bl.a. de efterladte ofre og ikke selve mordene, mens man på lydsiden hører deres forvredne skrig.

Her får fantasien således lov til at folde sig grusomt ud. Det er brutalt, velfortalt og ganske enkelt urovækkende helt ind i sjælen.

 

Henry: Portrait of a Serial Killer

 

Hvad handler 'Henry: Portrait of a Serial Killer' om?

Der er ikke som sådan et egentligt plot. Her er mere tale om et grumt nedslag i Henrys depraverede liv, hvor han skødesløst slår ihjel på må og få. Vi kommer med på en ubehagelige kigger.

På sin vej møder han den småkriminelle og tidligere fængslede Otis, som ender med at blive en art protegé og medskyldig i mordene. Otis har dog en noget anden tilgang til de ulækre gerninger.

For hvor Otis øjensynligt både griner og nyder at kvæle og skyde ofrene, er der en helt anden fåmælthed at se hos Henry. Han synes nærmest (af en eller anden indre pligt og drift) bare at MÅ dræbe.

Ikke fordi, han som sådan synes at have lyst, men mest fordi, han ikke kan modstå sin indre trang. På samme måde, som man bliver nødt til at spise, bliver Henry nødt til at dræbe.

 

Henry: Portrait of a Serial Killer

 

Filmens og virkelighedens seriemorder Henry

I rollen som Henry finder man en uforglemmeligt kold Michael Rooker (fanfavoritten Yondu fra Guardians of the Galaxy), der konstant har en ulmende uro siddende i sig bag sit ellers rolige ydre.

Man kan ganske enkelt ikke lure, hvornår han i næste nu farer ud i en brutal blodrus. Denne uforudsigelighed i hele hans tilstedeværelse er en konstant angstskabende præstation.

Over for Rooker spiller en ulækker Tom Towles den uempatiske Otis. Sammen med Henry udgør de en klam duo, der med hver deres energi dynamisk komplimenterer hinanden.

Der er dog ikke nogen tvivl om, at det er Henry, som har det klare overtag i deres morderiske relation.
 
Der er selv sagt ikke meget lys at spore i filmens konstant kyniske væsen. Det skulle da lige være i Tracy Arnold som Otis’ uskyldsrene søster Becky.

 

 

Henry: Portrait of a Serial Killer

 

Udover at bidrage med blot en smule håb i mørket, kommer hun også med netop alt det, man føler kan rives væk fra én i næste nu. På den måde understøtter hun nærmest også filmens gennengående ubehagelige grundstemning.

Både Henry og Otis er løst baseret på virkelighedens seriemorder Henry Lee Lucas og hans medskyldige Ottis Toole.

Henry tilstod mere end 600 drab, som han skulle have begået mellem 1975 og op til han blev arresteret i 1983. Langt de fleste tilståelser viste sig dog ikke at holde vand. Han blev i sidste ende dømt til døden for "blot" 11 mord.

Det er dog rigtigt, at Henry Lee Lucas fik en medskyldig i Ottis Toole, mens også Henrys tragiske og barske opvækst matcher virkelighedens seriemorder.

 

Henry: Portrait of a Serial Killer

 

Et uafrysteligt mesterværk!

Der findes - som indledningsvis nævnt - et væld af film med og om seriemordere, bl.a. netop i den rå og realistiske ende af genren.

Her finder man netop 'Henry: Portrait of a Serial Killer', som er et møgbeskidt bekendtskab, der sidder i mig lang tid efter rulleteksterne er endt.

En nihilistisk film, hvor politiet glimrer ved sit fravær. Her er ingen jagt på Henry og Otis. De to får blot lov til at udfolde sig i Chicagos grumsede gader.

Man finder i den realistiske og rå ende af genren bl.a. seriemorder-film som The Golden Glove, 'Maniac', 'Man Bites Dog', Monster, '10 Rillington Place' og Angst. Der kom desuden en opfølger til 'Henry: Portrait of a Serial Killer' i 1996, dog med Neil Giuntoli i titelrollen.

Det er dog 'Henry: Portrait of a Serial Killer', der for mig troner sig op i genren som et ubetinget og møgbeskidt mesterværk. Ja, måske endda som verdens bedste seriemorder-film?

Se hvor du kan streame 'Henry: Portrait of a Serial Killer' her.

 

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.