Gå til hovedindhold

Vi anbefaler: Da 'Mission: Impossible' og Tom Cruise ændrede min verden

Den første mission fylder 25 i år

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


Her på StreamigGuide sætter vi nu et nyt skib i streaming-søen. Vi vil nemlig hver uge pege på 'Ugens stream', hvor en fra reaktionen udnævner en personlig favorit, man kan streame netop nu. Første mand på banen er Tom Cruise-begejstrede Bjarke.

Lad det være sagt med det samme: Jeg knuselsker Tom Cruise - og naturligvis hans film. Han er en af verdens absolut største stjerner. Måske den største pt.?

Han har i hvert fald siden 80'erne stået for den ene forrygende film efter den anden. Se blot på hans CV, der bugner af medrivende titler og klassikere. Jeg mener, tænk på nogle af de film, der går forud for netop premieren på Mission: Impossible i 1996.

Mission: Impossible (1996)Bl.a. alsidige titler som Risky Business, Top Gun og Rain Man, videre til Born on the Fourth of July, A Few Good Men, The Firm samt Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles. Vildt!

Listen fortsætter i den grad også på den anden side af den første mission, der i år altså fylder 25 år. Bl.a. Jerry Maguire, Eyes Wide Shut, Magnolia, Minority Report, Collateral og Edge of Tomorrow samt naturligvis rækken af Mission: Impossible-film.

Det var således i 1996, at Tom Cruise i den grad blev skudt ind i actionfilmens verden med Brian De Palmas hæsblæsende og intense film i rollen som agenten Ethan Hunt. Det var desuden også et af mine første møder med Tom Cruise på film.

"Det var agent-kærlighed ved første blik! For filmen blæste mig godt og grundigt igennem. Jeg var med andre ord solgt med det samme og har været det lige siden med en franchise, der kun er vokset på mig film for film."
 

Det var agent-kærlighed ved første blik! For filmen blæste mig godt og grundigt igennem. Jeg var med andre ord solgt med det samme og har været det lige siden med en franchise, der kun er vokset på mig film for film.

Men hvad handler den første film om? Jo, man følger en gruppe hemmelige agenter, der på en mission i Prag bliver dræbt under mystiske omstændigheder. Den eneste overlevende er Hunt, som nu er i fare for at blive udpeget som forræder. For at bevise sin uskyld må han og hans team nu bryde ind i CIA's topsikrede hovedkontor, cue filmens ikoniske kendingsmeldi...

Der er op til flere mindeværdige scener i dette startskud på filmserien, der indtil videre tæller seks film, mens der forude venter både en nummer 7 og 8. Dem glæder jeg mig usigeligt meget til!

Mission: Impossible (1996)Men lad mig vende tilbage til 'Mission: Impossible'. Man finder nemlig her som sagt op til flere vilde scener. Bl.a. den hæsblæsende finale, der på potent vis kombinerer et tog i fart med en flyvende helikopter. Aldeles forrygende!

Videre bør ikke mindst en af filmens - og for genren - mest intense og ikoniske scener nævnes. Ja, du gættede rigtigt. Det er naturligvis scenen, hvor den dødsforagtende Tom Cruise hænger i en tynd line fra loftet i CIA's hovedkvarter, hvor en sveddråbe kan sætte hele missionen over styr. Intensitet for fuld skrue i billede og lyd.

Det er dog ikke alene den scene, der er mindeværdig eller med til at sætte adrenalinen i gang. For mig står i hvert fald bl.a. også scenen, hvor Tom Cruise undslipper en restaurant i fuldt firspring med vandmasser i hælene klart i erindringen, mens man også finder et klassisk maskebærende plottwist, jeg dog ikke vil spoile her.

Mission: Impossible (1996)Det for franchisen tilbagevendende vittige element finder man bl.a. i scenen, hvor Tom Cruise viser sine fingerfærdigheder ved "at trylle" den eftertragtede disc med hemmelige agent-navne væk med 'slide of hand'.

'Mission: Impossible' er stadig den mest sælgende film i serien her til lands med 275.815 solgte biografbilletter. Hvorvidt de kommende to film kan slå klassikeren af pinden, finder vi ud af, når de får biografpremiere.

 

SE HVOR DU KAN STREAME 'MISSION: IMPOSSIBLE' HER

Bjarke Friis Kristensen

Bjarke Friis Kristensen Bjarke er en fast del af StreamingGuide og går aldrig af vejen for at streame gys, gru og grumme mord. Hans hjerte bløder nemlig for filmisk snask i alle afskygninger. Fra kannibaler og mordere til spøgelser og monstre. Han går dog heller ikke af vejen for en god romantisk komedie.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.