Gå til hovedindhold

Alt vi ved om Ringenes Herre-serien

Amazons ambitiøse rejse til Midgård

daniel@kino.dk
Skrevet af Daniel Bentien


Denne artikel blev udgivet i oktober 2020, men opdateres løbende. Senest den 5. januar 2022.

Amazons største satsning på seriefronten, der skal tage kampen op imod konkurrenterne fra Netflix, HBO og Disney, er en prequel-serie til 'Ringenes Herre'.

Siden serien blev annonceret i 2017, er der drypvist blevet udsendt nyheder og informationer, men det har været lidt svært at danne sig et egentlig overblik. Hvem er med? Hvornår foregår den? Hvornår kommer den?

Vi forsøger således her, at samle alt, hvad vi ved om Ringenes Herre-serien indtil videre.

Film serie

 

Hvad er det?

De fleste kender nok J.R.R. Tolkiens 'Ringenes Herre'. Enten fra de tre bøger, 'Eventyret om Ringen', 'De to tårne' og 'Kongen vender tilbage', udgivet i 1954-55, eller fra Peter Jacksons filmatiseringer fra 2001-03. Bøgerne er blandt de bedst sælgende nogensinde med over 150 mio. kopier langet over disken, og filmserien blev tilsvarende populær med sammenlagt næsten 3 mia. dollars i indtjening.

Serien, der produceres af Amazon, bliver ikke en ny fortolkning af begivenhederne skildret i bøgerne, men kommer til at fokusere på noget af det, der beskrives i de mangfoldige appendikser. Tolkien beskrev nemlig store dele af baggrundshistorierne for Midgårds indbyggere, EFTER hovedhistorien var afsluttet og over adskillige sider i 'Kongen vender tilbage' - og der er masser af materiale om mytologien at hente.

 

Numenor map

 

Hvad handler den om?

Seriens officielle titel er endnu ikke offentliggjort, men det store Ringenes Herre-fansite, theOneRing.net, har delt Amazons officielle synopsis for serien, hvori Amazon bekræfter, at serien vil handle om Den anden tidsalder, der foregår tusind år før begivenhederne i 'Hobbitten' og 'Ringenes Herre'.

I synopsen beskrives tiden, som en sagnomspunden alder med heroiske legender, og det nævnes at serien vil vise store kongeriger opstå og forfalde, samt have usandsynlige helte og den største skurk, Tolkien nogensinde har skrevet om med.

Den største skurk må være Sauron, der netop begynder at få indflydelse i Midgård i Den anden tidsalder. Det er i også her, han smeder Ringen, som gør de ni menneskekonger til ringånder. Slaget, der vises i flashback i begyndelsen af 'The Fellowship of the Ring', viser netop sejren over Sauron og afslutningen på Den anden tidsalder.     

Amazon skriver, at serien vil starte stille og fredeligt ud med et cast af både nye og velkendte karakterer, men at de snart bliver nødt til at konfrontere en frygtet ondskab, som er vendt tilbage. Ligeledes vil serien besøge lokationer som Misty Mountains, elverhovedstaden Lindon og menneskeøriget Númenor, der ikke tidligere har været med i filmene.

 

The Lord of the Rings: Return of the King

 

Hvor skal den optages?

Peter Jacksons monumentale filmtrilogi over J.R.R. Tolkiens værker satte i hidtil uset grad New Zealand på verdenskortet, da landets smukke og varierede natur dannede grundlaget for fantasy-verdenen Midgård. Derfor er det med stor glæde for os fans (og for turistindustrien i New Zealand, når man igen må rejse rundt i verden), at det igen er landet på den anden side af jordkloden, der optages i.

Tolkiens hjemland, England, kommer også til at blive benyttet som location i anden sæson, og optagelserne til denne starter i begyndelsen af 2022.

 

Joseph Mawle

 

Hvem er med?

Det er nok klogt at gå med ukendte ansigter, så det er universet omkring dem, der får liv og opmærksomhed og ikke en Hollywood-stjernes velkendte, hvide tandpastasmil. Lige nu er to mindre roller fra Game of Thrones tiltænkt større tilstedeværelse i Ringene Herre-serien, nemlig Robert Aramayo som en helt ved navn Beldor samt Joseph Mawle i en unavngiven rolle.

En yngre udgave af Galadriel spilles af Morfydd Clark, der bl.a. kendes fra gyserfilmen 'Saint Maud', og så er Owain Arthur, Nazanin Boniadi, Tom Budge, Ismael Cruz Córdova, Ema Horvath, Markella Kavenagh, Tyroe Muhafidin, Sophia Nomvete, Megan Richards, Dylan Smith, Charlie Vickers, Daniel Weyman og Maxim Baldry ligeledes med på rollelisten.

 

Peter Jackson

 

Hvem står bag?

Peter Jackson havde i sin tid blot en enkelt anmelderrost titel og et par splatterfilm bag sig, da han påtog sig opgaven at filmatisere Tolkiens værker. Men med serien er det endnu mere uprøvede kræfter, der kommer til at stå bag, nemlig J.D. Payne og Patrick McKay. De to showrunnere har faktisk ikke andre titler end et ukrediteret bidrag til manuskriptet til Star Trek Beyond på cv'et, men J.J. Abrams har ifølge rygterne lagt et godt ord ind, og det må have været det, der har givet Amazon tiltro til makkerparret.

Men hvis showrunnerne har få udfyldte felter på cv'et, er stort set alle omkring dem rutinerede med værker som 'Game of Thrones', Star Wars: The Last Jedi, The Avengers, Stranger Things og The Leftovers bag sig. Der er tale om holdet af skribenter, instruktører, producere og kostumedesignere, der altså har medvirket på alt, hvad der har rørt sig de seneste 10 år.

Endelig er der rygter om, at selveste Peter Jackson kommer til at spille en rolle i produktionen på en eller anden måde. Måske blot som konsulent. Men det vil formentlig betyde, at det visuelle udtryk, som Jackson og co. gjorde så godt i filmserien, vil overgå til Amazon-serien.

Jurassic Park: Fallen Kingdom-instruktøren J.A. Bayona kommer til at svinge taktstokken til det første afsnit af serien. Der hviler et vist pres på instruktøren, for Amazon har betalt 250 mio. dollars for at anskaffe sig rettighederne til materialet, og med et budget på omkring 465 millioner dollars - svarende til cirka 3 milliarder kr. - for produktionsomkostningerne oveni, har serien bare at fænge fra først færd.

 

The Lord of the Rings: Return of the King

 

Hvor lange og hvor mange?

Der er lagt op til en serie, hvor hvert afsnit varer en time, ligesom de fleste episoder af Game of Thrones. Første sæson kommer ifølge Tolkien-eksperten Tom Shippey, der er en del af de kreative hold, til at indeholde otte episoder - og anden sæson er allerede planlagt til optagelse i England i begyndelsen af 2022.

Amazon Twitter

 

Der er også en animeret serie på vej sat i Tolkiens universe

Forfatter J.R.R. Tolkiens eventyrlige univers udvides yderligere i den kommende biograffilm 'Lord of the Rings: The War of Rohirrim', der vil skildre den blodige saga omkring Helms kløft og manden, som stedet er opkaldt efter, Helm Hammerhand. Filmen bliver animeret i anime-stil og er tiltænkt som en del af Peter Jacksons klassiske filmunivers.

 

Det første billede fra den længe ventede serie

Amazons ambitiøse rejse til Midgård har færdiggjort sine optagelser og kan således præsentere det første billede fra den længe ventede serie. Ud fra billedet ser det ud til, at de mange pengene er blevet brugt til at skabe usædvanligt smukke optagelser. Se billedet herunder.

Lord of the Rings (Amazon Prime)

 

Og måske vigtigst af alt: Hvornår?

Ringenes Herre-serien får premiere den 2. september 2022 på Amazon Prime, hvorefter et nyt afsnit vil blive udgivet hver uge. Vi kan næsten ikke holde ud at skulle vente SÅ lang tid på igen at besøge J.R.R. Tolkiens magiske univers.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.