Gå til hovedindhold

Vi anbefaler: Tornado-film med stormende 90’er charme og en flyvende ko

Katastrofefilmen ’Twister’ fylder 25 år

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


I år kan tornado-filmen Twister fejre sit 25-års jubilæum, og det er en oplagt anledning til at se eller gense den adrenalinpumpende blockbuster fra 1996. En film som jeg selv kun for nyligt stiftede bekendskab med, men det blev kærlighed ved første vindpust.

’Twister’ hører hjemme i subgenren kendt som katastrofefilmen, hvor naturen eller væsner fra det ydre rum truer vores eksistens. Men denne 90’er film formår at give genren, der er bygget om et stærk sæt af regler og formler, sit eget twist – bogstavelig talt.

Twister (1996) / Universal / Warner Bros.

 

Hæsblæsende tornado-jagt

Filmen følger Jo Harding, der er besat af tornadoer eftersom, at hun mistede sin far til en af dem som barn.

Sammen med sit hold af kulørte karakterer, sin næsten fraskilte mand, Bill, og hans nye kæreste Melissa begiver de sig ud på en hæsblæsende jagt for at afprøve deres nye opfindelse på en tornado.

Men da to tornadoer slår sig sammen – the twister-sisters – venter den værste storm i USA i 30 år.

Kemi, der slår gnister – og elskværdige bi-karakterer

’Twister’ har en masse elementer kørende for sig.

Først og fremmest har den en herlig samling af skuespillere fra de to frontløbere; den rå Helen Hunt og charmende Bill Paxton, hvis kemi slår gnister, til en række elskværdige biroller som Philip Seymour Hoffmans overentusiastiske Dustin over Cary Elwes sleske Jonas til Jami Gertz’ håbløst forvirrede Melissa.

Og modsat de fleste andre film i samme genre har vi her en gruppe hovedkarakterer, som jagter katastrofen, og ikke bliver ufrivillige ofre for situationen. De opsøger den.

Twister (1996) / Universal / Warner Bros.

 

En tornado som filmskurk

’Twister’ formår også – modsat mange andre katastrofefilm – at gøre truslen, det værende jordskælv, vulkaner, meteor eller i det her tilfælde tornadoen, til en karakter i sig selv.

Den hvirvlende vind får sin egen eksistens i ’Twister’. Det bliver en filmskurk med sin egen truende lyd (efter sigende skabt ved at sætte en kamels stønnen i slowmotion) og sin ødelæggende hærgen.

Jos vendetta mod naturfænomenet, der tog livet af hendes far, er med til at personliggøre, hvad der i bund og grund bare er en hvirvelvind.

En flyvende ko og 90’er effekter

Sidst, men ikke mindst, så lever ’Twister’ i den grad op til publikums genre-forventninger om at skulle se et spectacle. I katastrofefilm skal ting smadres, noget skal springe i luften, og vi skal gerne se det på nye opfindsomme måder. Og det må man sige, at ’Twister’ indfrier.

I et hæsblæsende tempo springer filmen fra den ene altødelæggende scene til den næste. Vi får en flyvende ko, eksploderende tankvogne, en bil, der kører direkte gennem et hus og en drive-in bio, som destrueres totalt. Vi kommer ind i orkanens øje og helt tæt på katastrofen. I sikkerhed bag tv-skærmen kan man få svedige håndflader.

’Twister’ scorede da også to Oscar-nomineringer for sin lyd og sine speciel effects, selvom disse tydeligt er fra 1996 og noget mere kitsch, end den nuværende teknologi ville tillade. Men det har også sin egen charme.

Twister (1996) / Universal / Warner Bros.

 

Jurassic Park-forfatter

’Twister’ er lavet af yderst kompetente folk. Bag kameraet står nemlig Jan De Bont, der har været fotograf på et hav af film som fx Die Hard, Jagten på Røde Oktober og Iskoldt begær, og to år forinden havde debuteret som instruktør på den potente Speed – en anden film, hvor tempoet også var i højsædet.

Manuskriptet er forfattet af Michael Crichton og hustruen Anne-Marie Martin, der fik det svimlende beløb af 2 millioner dollars for manuskriptet – en rekord for sin tid. Crichton havde få år fået filmatiseret sin dino-bog Jurassic Park, som han også skrev manuskriptet til, mens han i 1973 havde stået bag Westworld.

Jurassic Park-instruktør Steven Spielberg var endda også om bord som producer på ‘Twister’, der er lavet af Amblin Entertaiment – og udgivet som et samarbejde mellem Universal og Warner Bros.

Tog verden med storm

Med andre ord har ’Twister’ alle komponenterne til en storfilm, og den tog da også verden med storm!

Den solgte for 495 millioner dollars på verdensplan og blev den næstbedst sælgende film i 1996 - kun overgået af en anden katastrofefilm, nemlig Independence Day. I Danmark ramte den næsten 200.000 solgte billetter.

En genindspilning har endda været på tale i 2020 med Joseph Kosinski (Oblivion, 'Tron: Legacy', 'Top Gun 2') tilknyttet som instruktør.

’Twister’ har en fanskare, men er faktisk måske gået lidt i glemmebogen. Og det er synd. For det er en underholdende perle, der absolut hører til i toppen inden for sin kategori – især hvis man ser bort fra de af og til ret daterede effekter.

’Twister’ kan lejes eller købes på Blockbuster.dk, Viaplay og Itunes.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.