Gå til hovedindhold

Vi anbefaler: Den bedste komedieserie... nogensinde?

Phoebe Waller-Bridges komiske mesterværk

christine@kino.dk
Skrevet af Christine Dyrskjøt Elmstrøm


Komedieserier kommer i mange former og formater, og mens jeg er kæmpestor fan af klassiske sit-coms som Parks and Recreation, The Office (US) og Arrested Development, så slår én serie alt andet indenfor komediegenren i min optik: Fleabag.

Phoebe Waller-Bridges britiske komedie-drama om en ung kvinde i London er med sine kun to sæsoner essensen af en serie-snack, som du ikke behøver meget mere end en enkelt weekend til at bingewatche. Og jeg kan ikke andet end at anbefale, at du gør netop dette. 

</b>

Meget mere end en traditionel tv-serie

Den første sæson af 'Fleabag' følger karakteren Fleabag, der prøver at navigere livet og kærligheden i London, efter hendes bedste veninde har begået selvmord. Flere af seriens bedste karakterer har ikke "rigtige" navne, og man kan i løbet af dens to sæsoner stifte herlige bekendtskaber med både Godmother, The Priest, Arsehole Guy og Hot Misogynist.

Som karakternavnene måske afslører, møder Fleabag en række mere eller mindre attråværdige mænd i løbet af serien, som byder på et utal af komiske øjeblikke. Pilot-afsnittet starter fx på spektakulær vis med Fleabag, der efter en omgang lagengymnastik med Arsehole Guy spekulerer på, hvorvidt hendes røvhul er større end andre kvinders.

Oveni Fleabags tvivlsomme valg af seksuelle partnere kommer en yderst kompliceret familiesituation med farens nye kæreste og en neurotisk søster, der tager alting meget alvorligt.

De seksuelle spændninger kulminerer i anden sæson, hvor Fleabag kommer på dybt vand, da hun bliver facineret af en smuk men utilgængelig præst.

Alt dette komedie-guf ses fra hovedrollens synspunkt og er pakket ind i et elegant og kløgtigt meta-lag, hvor Fleabag indvier publikum i hendes tankestrømme ved tale direkte til kameraet.

Som seer får man derfor muligheden for at blive fuldt ud integreret i serie-universet, og Fleabag føles som den veninde, hvis dating-historier er så surrealistiske, at man næsten ikke tror på det, når hun blinker direkte til dig gennem skærmen.

</b>

A one-woman army

Det er svært at snakke mere om 'Fleabag' uden at nævne Phoebe Waller-Bridge, der er seriens skaber, manuskriptforfatter og hovedrolleindehaver.

'Fleabag' er baseret på Waller-Bridges one-woman show af samme navn, og den 35-årige skuespiller/manuskriptforfatter/producer/komiker har skrevet hver eneste af seriens i alt 12 episoder. Og mens Waller-Bridges skuespillerpræstation er intet mindre end fantastisk, så er det manuskriptet, som i sandhed løfter 'Fleabag' langt op over mængden af komedieserier.

Skarp dialog, utraditionelle konflikter og det fantastiske karakterkatalog gør, at hvert eneste afsnit af 'Fleabag' er underholdning på det højeste niveau, og det eneste, serien egentligt mangler, er flere episoder...

Waller-Bridge står desuden bag den anmelderroste dramaserie Killing Eve, mens hun også har været med til at skrive manuskriptet på den kommende James Bond-film No Time to Die.

Dårlig stemning og nedsmeltninger

Phoebe Waller-Bridger er bestemt ikke den eneste nævnværdige skuespiller i 'Fleabag', hvis komik i høj grad rammer plet på grund af dens medvirkendes imponerende og mindeværdige præstationer.

Især Olivia Colman, der portrætterer Fleabags fars nye kæreste, og skuespilleren bag den neurotiske søster, Sian Clifford, stjæler hver en scene, de er med i. Og så er Andrew Scott perfektet castet som den utilgængelige præst.

Colman, der i 2019 vandt en Oscar for sin præstation i The Favourite, formår at skabe dårlig stemning (på den sjovest mulige måde) med hver eneste af sine replikker, og hendes unlikability er enestående.

I scenerne med Sian Clifford kan du se frem til en af seriens mest ikoniske nedsmeltninger, efter hendes karakter har været lidt for eventyrlysten hos frisøren.

</b>

Jeg elsker 'Fleabag' ...

... og det gør prisuddelingerne også! Serien har vundet alle tv-priserne: 2 Golden Globes, 6 Emmys, 2 BAFTAs, 1 Screen Actors Guild Award. Og som du måske allerede har regnet ud, så mener jeg, at alt dette er fuldt ud fortjent.

'Fleabag' har desuden en imponerende IMDB-score på 8.7 ud af 10, mens komedieserien fik ros af anmeldere verden over omkring premieren på dens to sæsoner, der løb fra 2016 til 2019.

Så du behøver ikke kun tage mit ord for det: 'Fleabag' er, hvis ikke den, så en af de bedste komedieserier nogensinde.

Begge sæsoner af 'Fleabag' kan ses på Amazon Prime.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.