Gå til hovedindhold

Top 5: Michael Keatons bedste filmroller

Den 70 år-årige skuespiller er biografaktuel i dramaet 'Worth'

Skrevet af Ingeborg Bisgaard


Michael Keaton fyldte for nylig 70 år. Det betyder dog ikke, at den Oscar-nominerede skuespiller har trukket sig tilbage. Han er bl.a. nu biografaktuel i dramaet Worth.

I den forbindelse har vi kigget på Keatons omfattende CV, der startede helt tilbage i 1974, for at udpege og rangere hans fem bedste filmroller.

Køb dine billetter til 'Worth' her:

Det biografiske drama 'Worth' handler om en advokat i Washington D.C., der må kæmpe mod bureaukrati og politik i forsøget på at hjælpe ofrene fra 9/11.

Efter angrebene på World Trade Center og Pentagon i 2001 udpeges advokat Kenneth Feinberg (Michael Keaton) som ansvarlig for The September 11th Victim Compensation Fund. Han står nu overfor den svære opgave at vurdere, hvad et tabt menneskeliv er værd i dollars.

Du finder Michael Keatons 5 bedste filmroller herunder:

Vulture Michael Keaton

 

5. Adrian Toomes/Vulture i Spider-Man: Homecoming (2017)

Michael Keatons mest kendte rolle i superhelteland er uden tvivl Batman, men i rollen som Adrian Toomes aka Vulture, spiller han yderst veloplagt skurken i 'Spider-Man: Homecoming'.

Med lige dele karismatisk charme og iskold kynisme overbeviser han som det kulørte nemesis til Spider-Man. Så meget, at vi synes, han udgør en af Marvel-filmenes bedste skurke.

I filmen kommer Peter Parker på sporet af en gruppe forbrydere, der handler med højteknologiske våben og ikke mindst deres farlige og flyvende leder: Vulture! Han er en i den grad værdig modstander til den netsvingende teenager - og altså ikke mindst en af Keatons mest mindeværdige filmroller.

Se hvor du kan streame 'Spider-Man: Homecoming' her.

 

Spotlight Michael Keaton

 

4. Walter Robinson i Spotlight (2015)

Vi befinder os med listens fjerdeplads i en helt anden del af filmlandskabet, nemlig det Oscar-vindende drama 'Spotlight'. Filmen fortæller den autentiske historie om en gruppe journalister, som falder over en ubehagelig sandhed om den katolske kirke, der involverer seksuelt misbrug af unge sognebørn, som har stået på i 30 år.

Keaton giver her et både gribende og nuanceret portræt i rollen som avisredaktøren Walter Robinson, der er med til at optrevle den tragiske historie.

Keaton indgår i dynamisk samspil med bl.a. Mark Ruffalo, Rachel McAdams og Liev Schreiber, hvilket beviser, hvordan han med omhu både formår at tage sportlightet, når en scene kræver det, og hvornår han skal indgå som en organisk del af et dramatisk hele.

Se hvor du kan streame 'Spotlight' her.

 

 

Beetlejuice Michael Keaton

 

3. Betelgeuse i Beetlejuice (1988)

På listens tredjeplads finder man, hvad der må være Keatons absolut skøreste og mest vanvittige rolle til dato, nemlig som den grotesk charmerende Betelgeuse i Tim Burtons opfindsomme og sorthumoristiske gyser-komedie 'Beetlejuice'.

Man finder her Keaton i den gakkede titelrolle, hvor man desuden møder et nyligt afdødt par, som nu er spøgelser i deres tidligere hjem. De to spøgelser er ikke just tilfredse med husets nye (levende) beboere og forsøger først selv at skræmme dem væk, men uden held.

Ind på banen træder nu den skrupskøre Betelgeuse, der kan siges at være en art uddrivelsesspøgelse fra underverdenen. Han skal nu hjælpe til med at skræmme tilflytterne væk. Således står den på alverdens 'burtonske' optrin af fineste skuffe, hvor Keaton stjæler alle scener, han er med i.

Se hvor du kan streame 'Beetlejuice' her.

 

Batman Returns Michael Keaton

 

2. Bruce Wayne/Batman i Batman (1989) og Batman Returns (1992)

Der er måske nok delte meninger om, hvem der er den bedste Batman i filmens verden. Uanset hvem, man dog er mest fan af, er vi ikke i tvivl om, at Keatons portræt af Nattens Ridder er en af hans allerbedste præstationer.

Keaton bærer på dragende vis dobbeltrollen som kappeklædt hævner og rig ungkarl. Han indgår således perfekt i Tim Burtons gotiske og mørke superhelte-univers i begge hans flagermuse-film.

For selvom Jack Nicholson måske nok rammer rampelyset for fuld smæk som Jokeren og Michelle Pfeiffer pisker sig til opnærksomheden, står Keaton som Batman og Bruce Waynes for en af hans bedste og mest ikoniske roller.

Se hvor du kan streame Batman her og Batman Returns her.

 

Birdman Michael Keaton

 

1. Riggan/Birdman i Birdman (2014)

Ind på førstepladsen flyver Keatons melankolske rolle som en noget andet superhelt - nemlig den fallerede Hollywood-stjerne Riggan, hvis storhedstid og ikke mindst rollen som helten Birdman er en saga blot.

Riggan forsøger i den både rørende og ikke mindst sorthumoristiske fortælling at genetablere sin karriere ved at sætte et teaterstykke op på Broadway. Men med rollen som Birdman i bagagen har han svært ved at vinde den snobbede kulturelites anerkendelse.

Med dramatisk tyngde og meta-dragende Birdman/Batman-pondus er vi ikke i tvivl om, at Keaton her beriger os med sin indtil videre bedste filmrolle - det i en intens fortælling, der på original vis er filmet, så det ligner én lang optagelse. 'Birdman' vandt fire Oscars, bl.a. Bedste film, mens Keaton velfortjent fik en nominering.

Se hvor du kan streame 'Birdman' her.

 

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.