Gå til hovedindhold

Top 10: Nikolaj Coster-Waldaus bedste roller

Det bedste fra en imponerende karriere

daniel@kino.dk
Skrevet af Daniel Bentien


Den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldaus karriere startede i 1994 med Nattevagten, bevægede sig i skiftevis danske og udenlandske produktioner, indtil det helt store internationale gennembrud kom i tv-serien 'Game of Thrones'. Vi rangerer de bedste roller fra stjernens cv.

Top 10 bedste Coster-Waldau-roller

 

Ved verdens ende © Nordisk Film

10. Ved verdens ende (2009)

I den første film på listen får Nikolaj Coster-Waldau lov til at flekse sine humoristiske muskler. Stjernens film-CV bugner ikke ligefrem af komiske roller, men i 'Ved verdens ende' får han lov til at folde sig ud som den bindegale Severin Geertsen, der bliver fundet dybt inde i Sumatras jungle.

'Ved verdens ende' er måske langt fra den bedste film, som danskeren har medvirket i, men rollen viser rækkeviden i Coster-Waldaus talent og en side af det, der bliver benyttet alt for sjældent.

Manuskriptet er skrevet af 'Retfærdighedens ryttere'-instruktør Anders Thomas Jensen, der i sit podcast-interview med os udtalte, at 'Ved verdens ende' er en af de film, han ikke selv har instrueret, som kommer tættest på hans eget univers.
 

Oblivion © Universal Pictures

9. Oblivion (2013)

Science fiction-filmen med Tom Cruise har Coster-Waldau i en mindre rolle som en hærdet våbenekspert, der er symptomatisk for danskerens Hollywood-karriere, inden 'Game of Thrones' fik det hele til at eksplodere (i de senere sæsoner). Rollen var solid og handlekraftig, men af mindre karakter som i storfilmene Black Hawk Down og Kingdom of Heaven.

I 'Oblivion' har han dog mere at arbejde med, hvorfor rollen som Sykes er at finde på listen her.
 

Small Crimes © Netflix

8. Small Crimes (2017)

Nikolaj Coster-Waldau er en af de få danske skuespillere, der kan bære en udenlandsk produktion. Han gør god figur i amerikanske film som ’Shot Caller’ og ’The Silecing’, hvor danskeren er hovednavnet, men det er filmen 'Small Crimes', vi har valgt af fremhæve.

Coster-Waldau spiller Joe, der efter 6 år i brummen bliver løsladt. Det er en ny chance for Joe, men virkeligheden er en anden. Ekskonen har vendt ham ryggen, familien skammer sig, og da han spiller sig ud med både byens mafia og lokale sherif, ser det sort ud for Joe.

Det er en sorthumoristisk actionkomedie, hvor den danske stjerne fint balancerer det komiske og alvorlige samt det tragiske og actiontunge. 
 

Manden bag døren

7. Manden bag døren (2003)

Baseret på en virkelig begivenhed fortæller 'Manden bag døren' historien om Flemming Pedersen, der tog sin afdøde far med på en sidste motorcykeltur.

I filmen hedder sønnen Svend, hvis forhold til kæresten Lizzie er ved at køre løbsk. Jalousi og regler dominerer parrets liv, og Lizzie vil forlade Svend, som kæmper med forholdet til sin svenske far.

Coster-Waldau gør god figur som den kejtede udsmider Svend, der samtidig skal formidle en masse psykologiske tunge følelser. Især samspillet med Iben Hjejle slår gnister, og det fører også til flere morsomme optrin.
 

En chance til © Nordisk Film

6. En chance til (2015)

En af de mest brutale af Susanne Biers melodramer og en nybagt forælders værste mareridt af en film. Ikke at det er en kritik, for der er masser at sætte pris på i 'En chance til', hvor Coster-Waldau virkelig får lov til at skinne igennem som dramatisk skuespiller. Han er igennem hele følelsesregistret i filmen om moral og fordærv, hvor han stjæler en baby fra en junkie - med katastrofale følger.

Desværre lider filmen under et lidt for højdramatisk manuskript, men skuespillerpræstationerne kan man ikke sætte en finger på.
 

Krudttønden © SF Studios

5. Krudttønden (2020)

Terrorangrebet på Østerbro i 2015 ligger til grund for Ole Christian Madsens multiplotfortælling, hvor begivenheden skildres fra flere sider. En af disse er politibetjenten Rico, der får en signifikant betydning for afviklingen af tragedien.

Rico, en mand i sin karrieres efterår og med en psykisk belastning fra sin fortid, skildres overbevisende af Coster-Waldau.
 

Vildspor

4. Vildspor (1998)

Dramaet 'Vildspor' fra starten af Nikolaj Coster-Waldau og Mads Mikkelsens karrierer er lidt af et overset værk, hvor de to spiller barndomsvennerne Ossy og Jimmy.

Ossy, der er bosat i Thailand, opsøger Jimmy, som han ikke har set i mange år med en mørk hemmelighed på samvittigheden. Jimmy er den eneste, som Ossy vil fortælle den til. Men han bliver afvist, da Jimmy ikke vil have noget med sin fortid at gøre.

Ossy indvilliger i at rejse tilbage til Thailand, Jimmy skal bare hjælpe ham med en handel, som vil skaffe ham pengene.

Coster-Waldau er selv krediteret som manuskriptforfatter på 'Vildspor', som er instruktør Simon Stahos debutfilm. En moden og tragisk fortælling, der ser på, hvordan livets op- og nedture kan forme vores rejse, hvor man altså nemt kan ende på vildspor. 

Den islandske natur danner rammen for en tour-de-force-præstation af Coster-Waldau, som den på mange ubehagelige og fanden-i-voldske Ossy, der langsomt vinder vores sympati.
 

Headhunterne © Nordisk Film

3. Headhunterne (2011)

Selvom 'Headhunterne' kan ses som lidt af en typecasting (en flot forretningsmand med snorlige jakkesæt), er det en af karrierens bedste roller, fordi den overrasker ved at vise flere sider af karakteren (og Coster-Waldaus talent). Filmen, der bygger på en veloplagt roman af Jo Næsbø, handler om headhunteren Roger Brown (Aksel Hennie), der lever som kunsttyv om natten.

Da han møder forretningsmanden Clas Greve, spotter han en potentiel administrerende direktør. Men Greve er på ingen måde den, man tror, og snart starter en katten-efter-musen-historie, der er både underholdende, overraskende og medrivende.
 

Nattevagten © Rolf Konow

2. Nattevagten (1994)

Den blot 23-årige Nikolaj Coster-Waldau fik sin filmdebut med 'Nattevagten' i 1994, og selvom stortalentet stadig er våd bag ørene, så mærker man tydeligt hans stærke tilstedeværelse og stjerne-potentialet.

Coster-Waldau spiller den studerende Martin, der tager et job som nattevagt på Retsmedicinsk Institut. En nekrofil seriemorder er på spil, og flere og flere spor begynder at pege på Martin som gerningsmanden.

'Nattevagten' blev en sensation, og det er ikke mindst takket være Coster-Waldaus nuancerede præstation som drengerøven Martin, der må få hår på brystet til denne uhyggelige fortælling. Persongalleriet er herligt befolket af bl.a. Kim Bodnia og Sofie Gråbøl, mens scenerne mellem den velspillende Ulf Pilgaard og den unge Coster-Waldau er effektive og spændende.
 

Game of Thrones © HBO

1. Game of Thrones (2011-2019)

Det er næppe en stor overraskelse, at rollen som Jamie Lannister i fantasyserien 'Game of Thrones' lander på en førsteplads. Grunden skal findes i den rejse, karakteren gennemlever i løbet af de otte sæsoner, HBO's megasucces løb over skærmene. Hvor karakteren i starten virker som en gennemført gemen, hensynsløs udgave af Prince Charming fra Shrek, kommer der efterhånden flere nuancer til.

Jamie Lannister viser sig nemlig at være en ovenud tragisk figur med faderkomplekser, et incestuøst forhold til sin søster og nærmest som den eneste i den onde verden skabt af George R. R. Martin, der ikke hader broren Tyrion.

Det er den blanding af ømhed, brutalitet og udvikling, der gør rollen som Kingslayer til Nikolaj Coster-Waldaus bedste.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.