Gå til hovedindhold

2012-2022: Her er de 10 bedste gyserfilm de seneste 10 år

Vi gyser løs i forbindelse med Halloween

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


I anledning af den grumme højtid Halloween kårer vi de bedste gyserfilm fra årene 2012 til 2022.

I de 10 år blev vi nemlig beriget med en lang række gysende grumme og blodigt formidable skrækfilm. Herunder har vi samlet en liste, som kan bruges til inspiration til din gyseraften.

The Conjuring (Warner Bros.)

 

The Conjuring (2013)

I denne overnaturlige gyser følger man en lille familie, der flytter ind i en øde landejendom. Snart begynder der dog at ske mystiske ting, der kun tager til i grusomhed. Familien opsøger derfor to efterforskere af paranormale begivenheder, Ed og Lorraine Warren.

De to finder snart ud af, at huset er hjemsøgt af et dæmonisk væsen. Det bliver starten på et velfortalt gys, der balancer neglebidende godt mellem underspillet gys og det mere bombastiske gru.

Du kan streame 'The Conjuring' her.

It Follows

 

It Follows (2014)

Man følger i denne originalt tænkte skrækfilm den unge Jay, som møder en sød fyr. De har sex, men Jay får efterfølgende en frygtelig besked. Hendes date fortæller, at han har smittet hende med en forbandelse. Et ansigtsløst væsen vil nu forfølge hende, indtil hun selv har sex med en anden og hermed overfører ondskaben.

Nu må Jay gøre alt for at overleve og får hjælp af sine venner. 'It Follows' blev på kort tid et gyserfænomen, der bl.a. nytænkte slasher-genren, mens inspiration fra eksempelvis den japanske The Ring er tydelig samt klare tråde til 80’ernes gys.

Du kan streame 'It Follows' her.

The Witch

 

The Witch (2015)

Det er med tiltagende intensitet og skræmmende stemning, at gyserfilmen 'The Witch' fortæller historien om en familie i 1600-tallets New England, som falder i unåde og derfor udstødes fra deres landsby. Deres nye øde hjem i skoven bliver snart vendt til et mareridt, da deres nyfødte barn en dag forsvinder.

Er det en glubsk ulvs værk eller måske én af de hekse, som ifølge rygterne holder til i skovens mørke? Således tiltager en engagerende paranoia hos både den desperate familie og publikum med dette knugende portræt af en familie i opløsning.

Du kan streame 'The Witch' her.

Train to Busan

 

Train to Busan (2016)

I denne adrenalinpumpende og sydkoreanske zombiefilm følger man en fraskilt forretningsmand, der følger sin datter på en togtur til hendes mor. Det godt fyldte tog kører fra Seoul mod Sydkoreas næststørste by, men netop som toget kører afsted, udbryder en zombie-epidemi!

Det viser sig snart, at en glubsk gæst er om bord, så nu må de mange passagerer kæmpe for livet og strategisk bevæge sig fra togvogn til togvogn. Det er med action-schwung og blodigt gys, at den højspændte 'Train to Busan’ fræser derudaf og neglebidende griber grådigt fast i halspulsåren på sit publikum.

Du kan streame 'Train to Busan' her.

Get Out

 

Get Out (2017)

Vi møder i gyset ’Get Out’ den unge fyr Chris, der er nervøs for at møde sine svigerforældre for første gang. Men han bliver endnu mere ængstelig, da han finder ud af, at kæresten ikke har nævnt for sine hvide forældre, at han er sort. Da de ankommer til svigerforældrenes hjem, synes noget da også at været helt galt...

'Get Out' er retfærdigt blevet rost for sit indspark i racedebatten, mens filmen bl.a. også blander satire med gyserelementer, der effektivt skaber en grundlæggende paranoia. Jordan Peele spillefilmsdebuterede her og beviste hurtigt, at han er en af nyere tids mest interessante instruktører i gysergenren.

Du kan streame 'Get Out' her.

Hereditary

 

Hereditary (2018)

Det dystre depressions-gys 'Hereditary' er historien om familien Graham, der efter bedstemoren Ellens død begynder at opleve mystiske ting. En dag rammes familien af endnu en tragedie, der splitter dem ad. Midt i sorgen begynder familiens mor at opsøge alternative måder at komme i kontakt med de afdøde.

Det skulle hun dog aldrig have gjort, for hun kommer nemlig på sporet af en skræmmende familiehemmelighed, mens ondskaben blot tager lavmælt men sikker til i denne imponerende spillefilmsdebut fra instruktøren Ari Aster.

Du kan streame 'Hereditary' her.

A-Quiet-Place-SG.jpg

 

A Quiet Place (2018)

Det er med et godt greb om både intensitet, gys og monster-action, at 'A Quiet Place' udspiller sig i en ikke så fjern fremtid. Verden er her ramt af en monster-epidemi, der betyder, at den mindste lyd kan slå dig ihjel. Familien Abbott har isoleret sig på deres gård, hvor de har taget så mange forholdsregler som muligt for at overleve, men problemerne hober sig op.

Filmen er instrueret af John Kransinski, der også ses på rollelisten med sin hustru Emily Blunt, hvor de faktisk spiller mand og kone. Det er netop forældrerollen, som bliver tematiseret - for hvor langt vil du gå for at beskytte dit barn?


Du kan streame 'A Quiet Place' her.

Midsommar (2019)


Midsommar (2019)

For anden gang finder man en film af Ari Aster blandt listens 10 flim. For med sin blot anden spillefilm imponerer han på ny med et gys, der modsat den mørke debut 'Hereditary' udspiller sig i gysende dagslys. Man følger her et amerikansk par og deres venner, som rejser til det idylliske Sverige for at fejre årets længste dag, nemlig Midsommar.

Astrid Lindgrens ellers idylliske hjemland forvandles dog snart til rendyrket ondskab og okkult mysticisme. Grufuldt, eksplicit og grundlæggende spændende.

Du kan streame 'Midsommar' her.

Den Gyldne Handske

 

Den Gyldne Handske (2019)

Man følger i 'Den Gyldne Handske' den ensomme og forskruede seriemorder Fritz Honka. Han bor i en snusket del af Hamburg i 1970'erne, der er stamgæst på værtshuset ’Den Gyldne Handske’. Det er dog ikke kun tømmermænd, Honka slæber med hjem, men også kvinder, der ofte ender som parterede ofre.

Seriemorderfilmen er bestemt ikke for folk med sarte nerver, da det er en i særdeleshed både brutal, ulækker og depraveret film, der dog også har en snert af både grotesk og sort humor midt i grusomhederne.

Du kan streame 'Den Gyldne Handske' her'

Us (2019)


Us (2019)

En af nyere tids helt store gyserhits er den genre-blandende Get Out. Det er dog ikke Oscar-vinderen, men derimod Jordan Peeles anden film, som får en plads blandt de 10 film. Det gør den bl.a. fordi, den med sin både ambitiøse og detaljerigt minutiøse fortælling både griber publikum skræmmende hårdt om struben, mens der også leveres grafisk gru for fuld pedal.

Filmen handler om kvinden Adelaide, der tager sin familie med på en sommerweekend i Santa Cruz. Adelaide er dog hjemsøgt af et trauma fra sin fortid, der snart indhenter hende, mens familien en aften får besøg af fire mystiske personer. Hvem er de? Og hvad vil de? I hvert fald ikke rare ting!

Du kan streame 'Us' her.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.