Gå til hovedindhold

Den mest populære dansker i Hollywood: "Jeg venter bare på at blive afsløret"

Instruktøren står bag den mest populære film på Netflix lige nu

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


Da vi talte med den danske skuespiller Pilou Asbæk i september, afslørede han, at instruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm var danskeren, som alle i Hollywood var interesserede i.

Lige nu er danskeren så aktuel med sin første amerikanske film, seriemorder-thrilleren The Good Nurse, der har Oscar-vinderne Jessica Chastain og Eddie Redmayne i hovedrollerne, og som lige nu er den mest sete film på Netflix, hvor den er nummer 1 i over 60 lande, bl.a. i USA.

Så da vi talte med Tobias Lindholm i anledningen af premieren, spurgte vi ham selvfølgelig, om han kunne mærke den store interesse fra udlandet.

Læs instruktørens svar herunder - eller lyt til hele vores podcast-interview med den danske instruktør, hvor han også fortæller om samarbejdet med Eddie Redmayne og hans næste store amerikanske serie:

Kan du mærke den store interesse fra Hollywood?

- Jeg ved det ikke rigtigt. Jo, jeg kan godt mærke, at min manager eller min agents telefon ringer lidt mere. Men som alle andre, så går jeg jo bare og venter på, at jeg bliver afsløret, som den svindler jeg er. Jeg savner min mor, og jeg er ensom lige før, jeg falder i søvn, ligesom alle andre mennesker. Jeg kan ikke rigtigt mærke det.

- Jeg kan godt mærke, at jeg med den her film har jeg udvidet min filmfamilie. Jeg kan mærke, at jeg er kommet tættere på mange flere mennesker, og at jeg også nu på denne side af Atlanten har en lang række mennesker, jeg kan læne mig op ad.

- Jeg har taget nogle skridt ind i at kunne begå mig i en amerikansk virkelighed på sådan en helt praktisk måde, men hvem der er 'in' og 'out' herovre skifter - dagligt, tror jeg. Så jeg tror mere, det er noget med at sørge for, at de gode venner og dygtige filmskabere, man kommer i kontakt med, dem skal man prøve at holde fast på, for der er ikke så mange af dem. 

Hvilken af dine film åbnede for alvor døren til udlandet?

- Min oplevelse var, at 'Kapringen' blev anmeldt i Venedig, hvor vi slet ikke var klar over, at der var amerikanske anmeldere, og der blev den - heldigvis for os - enormt godt modtaget af samtlige store amerikanske filmmagasiner, og det gjorde, at min telefon pludselig ringede, og at jeg endte med at få en agent fra et af de helt store agenturer i Los Angeles.

- En visning af 'Kapringen' efterfølgende i Toronto - altså 14 dage efter, gjorde, at David Fincher ringede til mig og spurgte, om jeg ville være med på 'Mindhunter' [Netflix-serie, red.].

- Så den ændrede noget, men samtidig fik jeg tvillinger, så det satte ligesom nogle helt naturlige rammer for, hvor meget rejseaktivitet, der kunne være, hvilket jeg sådan set tror var meget godt, fordi så havde jeg tid til at lave 'Krigen', inden jeg rejste over og arbejdede med Fincher.

- Jeg kunne tage det stille og roligt. Jeg er jo ikke uddannet instruktør, jeg er uddannet manuskriptforfatter og håndværket at instruere, er jo noget, jeg har skullet lægge på bagefter. Jeg har altid haft en mavefornemmelse og følt, at jeg godt kunne tale med skuespillerne. Men relationen imellem kamera og karakterer er aldrig noget, jeg har forholdt mig til, før jeg så fik lov til at arbejde med Fincher, der på en eller anden led var en filmskole.

Netflix
Jessica Chastain med Tobias Lindholm. Foto: Jojo Whilden / Netflix

 

Har du talt med David Fincher om din nye seriemorder-film 'The Good Nurse'?

- Jeg har ikke talt med ham om 'The Good Nurse' endnu. Jeg har talt med ham siden om 'Mindhunter' et par gange. Egentlig så havde jeg lyst til bare at holde fast i min version for denne her seriemorder-film. Jeg havde ikke lyst til at tage nogen diskussioner om det. Jeg synes ikke, det at lave film er et demokrati, hvor man skal prøve at skabe konsensus. Det handler jo om at prøve at finde den vej, man selv tror på, og så kan det forhåbentlig tale til et publikum.

- Men jeg glæder mig til at tale med ham, tale med ham om den og høre hans tanker om det. Han har jo selv arbejdet ret meget i den her genre og lavet 'Zodiac', som jo i virkeligheden heller ikke er fascineret af seriemordere, men af et portræt af alle de mennesker, der tabte deres liv i jagten på ham, og jagten på at forstå det. Så han har jo også haft sine sådan personlige takes på det. Udover 'Seven', som jo ikke bygger på en rigtig historie, men som vel - i mine øjne i hvert fald - måske er den bedste seriemorder-film, der er lavet.

Hvordan har det været at møde dine Hollywood-helte? Og hvem har gjort størst indtryk?

- Nu har jeg jo været en del af pølsefabrikken og lavet film i nogle år, ikk' - og så opdager man jo, hvordan det bliver lavet, og så er det ligesom om, at nogle af de her helte, de falmer en lille smule. Ikke fordi de ikke stadig er helte, men bare fordi, det ligesom bliver everyday life.

- Så jeg har ikke sådan helt samme fascination af de store filmstjerner længere, men jeg har lært meget af mange af dem. Jeg havde den fornøjelse at undervise på Sundance-filmfestival. De har sådan nogle labs, der kører op til festivalen, hvor unge manuskriptforfattere eller unge instruktører kommer, og der var jeg vejleder sammen med Quentin Tarantino.

- Det er jo umuligt at forstille sig ikke at lære helt sindssygt meget af at høre ham tale om film, og han viste et par af sine egne film og fortalte en masse ting om de processer, og det lærte jeg jo rigtig meget af.

- Det handler mere om, at jeg pludselig har adgang til nogle mennesker, som jeg ikke havde før. Jeg har talt og taler fortsat med Kathryn Bigelow, som er en af mine helt store helte fra alt fra 'Point Break' til 'Zero Dark Thirty'. Jeg synes, at hun har lavet nogle fantastiske film.

- Jeg tror, at hun er den eneste instruktør, om hvem jeg kan sige, at jeg godt kunne have tænkt mig at lave alle de film, hun har lavet. Jeg synes, hun har truffet fremragende valg hele vejen igennem. Hende lærer jeg meget af, fordi hun har været igennem meget på sådan et politisk plan. Hvordan fanden navigerer man i den her verden.

- Jeg vil sige, jeg vil være mere nervøs for at mødes med professionelle fodboldspillere. Der kan jeg altså blive helt star-struck, der kan jeg sgu ikke helt holde på formerne længere. Men skuespillere og instruktører kender jeg ligesom.

'The Good Nurse' kan ses på Netflix.

Du kan lytte til vores podcast med Tobias Lindholm på alle tilgængelige podcast-tjenester - fra Apple podcast til Podimo. 

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.