Gå til hovedindhold

Jake Gyllenhaal udnævner dansk instruktør til en af sine favorit filmskabere nogensinde

Hollywood-stjernen har lavet tre danske remakes

christine@kino.dk
Skrevet af Christine Dyrskjøt Elmstrøm


Action-instruktøren Michael Bays nye film Ambulance kan købes online fra den 25. juli.

Filmen handler om brødrene Will og Danny, der ender i en hæsblæsende biljagt ombord en ambulance efter et bankrøveri. Den er baseret på den danske film Ambulancen fra 2005, som efter 17 år får en amerikansk genindspilning. Den nye film skilder sig dog meget ud fra originalen, og her er der i langt højere grad fokus på action på sand Michael Bay-facon.

I forbindelse med filmens premiere var kino.dk for første gang siden Coronaens frembrud i 2020 rejst ud i verden for at snakke med internationale filmfolk ansigt til ansigt.

Og i denne omgang har vi været i Paris for bl.a. at møde Hollywood-stjernen Jake Gyllenhaal, der i 'Ambulance' spiller rollen som den karismatiske karriereforbryder, Danny.

Hovedrolleindehaveren har allerede genindspillet danske film med Brothers og The Guilty, og vi blev derfor selvfølgelig nødt til at spørger ind til skuespillerens forhold til Danmark og dansk film.

LÆS OGSÅ: Nicolas Cage afslører: Derfor vil han aldrig træne hårdt til en rolle igen

Gyllenhaal roser først og fremmest vores filmglade land for dens blomstrende filmkultur, som har skabt et folk med dyb forståelse for struktur og filmhistorie:

- Først og fremmest hylder jeg den kulturelle støtte fra staten til kunsten i Danmark. Mange af de historier (som Gyllenhaal har genindspillet, red.) blev fortalt af filmskabere, som har gået på Filmskolen og har studeret struktur, og som har en dyb referenceramme for filmhistorie.

- Danskerne ved meget om film. Og jeg tror, at det er et testemente til den danske kultur.

- De tre film, du nævner ('Ambulance', 'Brødre', 'Den skyldige', red.), skilder sig ud for mig gennem den konsekvente struktur og historiefortælling. De her fuldstændig vandtætte koncepter.

Skuespilleren, der tidligere har modtaget en Oscar-nominering for sin rolle i Brokeback Mountain, nåede også at hylde en dansk stjerneinstruktør men måtte komme til kort, da han ville prøve at forklare, hvorfor netop danskere er så seje.

- Jeg synes, at Susanne Bier er en ektraordinær filmskaber. Hende og Pedro Almodóvar er blandt mine favorit filmskabere nogensinde, døde og levende. Der er noget ved hendes fremstilling af den menneskelige oplevelse, der bare rammer mig på en måde, som de fleste andre film ikke har gjort endnu.

- Jeg kan simpelthen ikke forklare, hvorfor danskerne er så seje. Hvis jeg prøver, tror jeg bare, at jeg kommer til kort. Jeg har lige lavet en film med Dar Salim sammen med Guy Ritchie, og vi klikkede bare.

- Jeg tror, der er en styrke. Der er en forståelse for mørket og en kærlighed for menneskelighed, som man ikke frygter. Og så har de en venlighed og en ydmyghed over sig. Og det har jeg bare oplevet konsekvent med så mange af de danske filmskabere, som jeg har mødt eller arbejdet med.

Ambulance kan købes fra den 25. juli.

Inspiration til hjemmebiografen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev via linket herunder for at få:

  • Nyheder
  • Streamingtips
  • Guides
  • Konkurrencer
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.