Gå til hovedindhold

Top 10: Viggo Mortensens bedste roller

Aktuel som instruktør og skuespiller i 'Falling'

dit_vaerste_maridt@yahoo.dk
Skrevet af Anders DaviesViggo Mortensen debuterer i denne uge som instruktør med dramaet Falling om en ekstremt vred far (Lance Henriksen), der lider af demens, mens hans voksne, homoseksuelle søn (Mortensen) forsøger at tage sig af ham - på trods af alt hadet og alle fortidens smertefulde minder.

Find billetter til Falling her

I den anledning hylder vi her Viggo Mortensens 10 bedste roller gennem tiden. Fortæl os endelig, om du mener, vi mangler en titel eller to!

viggo1.jpg

 

Frank Roberts - The Indian Runner (1991)

Spillefilms-gennembruddet som karakterskuespiller skete i Sean Penns instruktørdebut om to brødre, der ikke kan enes om, hvorvidt tilværelsen er smuk og værd at leve - eller grim og umulig at komme igennem. Viggo Mortsensen spiller den utæmmelige og rodløse Frank med en sjælden nerve.

 

viggo2.jpg

 

Lalin - Carlito’s Way (1993)

“Look at me, man! I got fucking diapers!” I rollen som en desperat rullestolsbunden eks-wiseguy giver Viggo Mortensen troværdigt modspil til branchens tungeste i Brian De Palmas gangsterfilm med bl.a. Al Pacino og Sean Penn.

 

viggo3.jpg

 

Master Chief John Urgayle - G. I. Jane (1997)

En af Viggo Mortensens tidlige mainstream-successer kom i 1997 med 'G.I. Jane' instrueret af Ridley Scott. I filmen spiller han den benhårde Master Chief John Urgayle, der giver Demi Moores soldat kamp til stregen. Mortensen er fuldstændig nådesløs i rollen som den psykopatiske Navy SEAL, der ikke vil acceptere kvinder i sin enhed.

 

viggo4.jpg

 

Walker Jerome - A Walk on the Moon (1999)

Romantiske roller er der faktisk ikke mange af på cv’et - og dog er Aragorn jo til at smelte over. Men det er rollen som Walker i 'A Walk on the Moon' også. Mortensen spiller hippien, der giver en husmor sit livs mest romantiske oplevelse (og en tur til Woodstock Festival) under en varm sommerdag 1969. Kemien mellem Mortensen og Diane Lane er ikke til at tage fejl af.

 

viggo5.jpg

 

Aragorn - Ringenes Herre-trilogien (2001-03)

Nok den mest ikoniske rolle Viggo Mortensen har haft i en af de mest ikoniske film-trilogier nogensinde. Mortensen var stadig relativt ukendt, da han valgte at tage rollen som den stoiske Aragorn, den retmæssige arving til Gondors trone. I den sidste film Kongen vender tilbage leverer Mortensen en tale, der kan måle sig med Braveheart, når det kommer til episke filmmonologer. 

 

viggo6.jpg

 

Tom Stall - A History of Violence (2005)

Viggo Mortensen har vist, at han komfortabelt kan snige sig ind i et væld af dramatiske roller. Bl.a. fra kernesund familiefar til småpsykotisk action-stjerne. I det første samarbejde med den canadiske instruktør David Croneberg spiller han faktisk begge dele. En helt almindelig mand, der forsøger at lægge sin fortid som hardcore gangster bag sig.

 

viggo7.jpg

 

Nikolai - Eastern Promises (2007)

Viggo Mortensen taler i alt syv sprog, så det er ikke overraskende, at han nemt finder sig til rette med en russisk accent. Her spiller han Nikolai, en håndlanger og chauffør for den russiske mafia, der bl.a. parterer lig for at skjule deres identitet. Filmen følger Nikolai, der forsøger at navigere i den kriminelle russiske underverden. Filmen gav desuden Mortensen hans første Oscar-nominering.

 

viggo8.jpg

 

Man - The Road (2009)

I filmatiseringen af Cormac McCarthys roman, 'The Road', spiller Viggo Mortensen rollen som en far, der må føre sin søn gennem et postapokalyptisk landskab for at nå havet. Men farer lurer overalt, og far og søn må kæmpe for at overleve. For at forberede sig til rollen og give karakteren en udmagret udseende, sultede Mortensen sig selv i perioder omkring optagelserne.

 

viggo9.jpg

 

Ben - Captain Fantastic (2016)

Dramaet var med til at give Mortensen sin anden, velfortjente Oscar-nominering. Dansk-amerikaneren spiller en far, der må gøre op med sin utraditionelle opvækst af sine børn, da deres mor dør. Han leverer rollen perfekt som den stålsatte, ukonventionelle familiefar, der forsøger at give sine børn et anderledes syn på livet. 

 

viggo10.jpg

 

Tony Lip - Green Book (2018)

Småkvabset, altædende, storbandende, fordomsfuld. Italian wiseguy med et stort varmt hjerte. Sådan kan man beskrive Viggo Mortensens seneste Oscar-nominerede rolle i den Oscar-vindende feel good-film ’Green Book’.

Falling får dansk premiere den 5. november

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.