Gå til hovedindhold

75 år: Sylvester Stallones 10 bedste film

Actionstjernen har fødselsdagI første halvdel af 80erne var han verdens største filmstjerne efterfulgt af en periode på næsten 20 år, hvor flops, der ofte nærmede sig ubevidste selvparodier, i ny og næ blev afløst af større eller mindre biografhits. Meget kan nemlig siges om Sylvester Stallone, men skuespilleren og instruktøren har altid været her for at blive. Nu fylder Hollywood-stjernen 75 år og vi kårer hans ti bedste film.

Stallone er stadig yderst aktiv og har flere storfilm på vej, bl.a. superhelte-eposset The Suicide Squad, der lander i biografen til august. Ligesom han også har luftet tanken om at lave mere Rocky.

Dette er en redigeret liste, første gang publiceret i 2012 på kino.dk

Klik på titlen og se, hvor du kan streame filmen.

10. Assassins (1995) - Instruktion: Richard Donner
Antonio Banderas og Sylvester Stallone ligner absolut ikke nogen oplagt kombination, men med en habil instruktør i Richard Donner (’Superman’ og Lethal Weapon 1-4) ender det hele med en overraskende veloplagt actionfilm om mord blandt snigskytter. Manuskriptet er skrevet af Wachowski-brødrene (tilmed deres første af slagsen), der senere opfandt Matrix-trilogien.

9. Demolition Man (1993) - Instruktion: Marco Brambilla
Da Stallone endelig fandt formlen for milde selvparodier - modsat de mindre vellykkede forsøg fra årene før med ’Oscar’ (1991) og ’Stop! Or My Mom Will Shoot’ (1992) - fungerede det til gengæld storartet. Fremtidssatiren leverer både godkendt action og humor, men det er den konstante kamp mellem to tidligere fængslede, nedfrosne ærkefjender, forbryderen Simon Phoenix (Wesley Snipes) og superbetjenten John Spartan (Stallone), der udgør filmens underholdende fundament.

Stallone har selv annonceret, at en forsættelse er på vej til filmen fra 1993.

8. Tango & Cash (1989) - Instruktion: Andrey Konchalovskiy, Albert Magnoli
I slutningen af årtiet for den moderne actionfilm kunne det hverken blive for dumt eller for spektakulært. Filmen om den klassiske rivalisering mellem to vidt forskellige politiofficerer, Raymond Tango (Stallone) og Gabriel Cash (Kurt Russell), hører blandt de ultimative eksempler med et virvar af forbrydere, fængselsflugte og fantastiske one-liners. They don’t make them like this anymore.

7. Nighthawks (1981) - Instruktion: Bruce Malmuth, Gary Nelson
Efter to succesfulde Rocky-film skiftede Sly boksehandskerne ud med fuldskæg og New Yorks gader i politi-thrilleren om to betjentes (Sylvester Stallone og Bille Dee Williams) utraditionelle jagt på en international terrorist (Rutger Hauer). Stallones mest oversete film er en særdeles kompakt og effektiv thriller, der sådan set fortjener et comeback.

6. Creed (2015)
Hvis man troede, at Rocky Balboa skulle være The Italian Stallions svanesang, så gjorde Stallone dem til skamme, da han fik et flot comeback som seriøs skuespiller i sin ikoniske rolle som Rocky i 'Creed'. Eks-bokseren kaster sig ud som mentor for sin gamle ven Creeds søn, Adonis (Michael B. Jordan), mens han selv kæmper med at finde meningen med livet efter en kræftdiagnose.

Stallone blev Oscar-nomineret for sin præstation og vandt ligeledes en Golden Globe for bedste mandlige birolle.

5. First Blood (1982) - Instruktion: Ted Kotcheff
På trods af kritisk anerkendelse og kommerciel succes med ’Rocky’, vil rollen som John Rambo formentlig altid være Sylvester Stallones signaturrolle. Den ikke ligefrem sofistikerede men ofte misforståede film (om en misforstået Vietnam-veteran, der må flygte ind i skoven med det autoritære USA i hælene), skabte rammen for 80'ernes voldelige actionfilm, men gjorde det langt bedre end sine mange billige efterligninger.

4. Rocky II (1979) - Instruktion: Sylvester Stallone
Rockys revanchekamp mod Apollo Creed er næsten tættere på en genindspilning end en fortsættelse, men eksistensberettigelsen er fuldt ud forsvarlig. Karaktererne og deres miljø føles stadig ualmindeligt autentisk (dog undtaget selve boksekampene), og så kunne anden omgang med Rocky Balboa også betale sig rent økonomisk. Filmen kostede kun syv mio. dollars at producere, men solgte biografbilletter for mere end 200 mio. dollars på verdensplan.

3. Cliffhanger (1993) - Instruktion: Renny Harlin
Jagten på værdifulde kufferter i Rocky Mountains (i virkeligheden Italiens Dolomitter) har alt, hvad en actionfilm skal indeholde. Et enkelt plot, bjergtagende locations, imponerende stunts, en fremragende skurk (John Lithgow) og en ferm åbningsscene, der viser, hvor langt filmen er villig til at gå. Med andre ord - Sylvester Stallones ’Die Hard’.

2. Cop Land (1997) - Instruktion: James Mangold
Stallone har aldrig været i finere selskab (Robert De Niro, Harvey Keitel, Ray Liotta) og aldrig været tykkere. Rollen som Freddy Heflin, en hårdtprøvet, halvdøv og retskaffen betjent fra New Jersey, inkluderede 18 kilo ekstra på sidebenene, men det var først og fremmest eminent skuespil, der resulterede i Sylvester Stallones mest sympatiske karakter til dato. At filmen om politikorruption samtidig er en western i forklædning, gør heller ikke spor.

1. Rocky (1976) - Instruktion: John G. Avildsen
Den ultimative under dog-story har ikke mistet sin styrke, og historien om bokseren fra Philadelphia giver stadig kuldegysninger, hvad enten det drejer sig om træningsmontager eller usandsynligt rene slag i bokseringen. Stallone skrev selv manuskriptet og med Oscars for Bedste film, Bedste instruktion og Bedste klip samt en stormende publikumsmodtagelse, blev både filmen og Sylvester Stallone et vaskeægte fænomen.

Stort tillykke til The Italian Stallion!

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.