Gå til hovedindhold

Årets 10 bedste serier 2021

Redaktionen kårer

Skrevet af StreamingGuide


Det har været et vildt serieår med nye premierer hver uge! Det kan være en svær streaming-jungle at finde rundt i, og vi indrømmer gerne, at vi ikke har fået set ALLE årets serier.

Men vi har alligevel fået set en hel del. Og med årets udgang er det på tide at gøre status på serieåret 2021. Hvad er det allerbedste, vi har set?

Herunder kan du se redaktionens 10 favoritserier fra året, der er gået - i alfabetisk rækkefølge, ikke rangeret.

Bemærk, at vi ikke har medtaget serier, som endnu ikke har afsluttet deres sæson i 2021. Derfor indgår en serie som fx Dexter: New Blood ikke.

Klik på titlen for at se, hvor serien kan streams.

Brand New Cherry Flavor, Netflix


Brand New Cherry Flavor

David Lynch møder David Cronenberg i Netflix-serien ‘Brand New Cherry Flavor’, der er en gal WFT-fortælling sat i 90’ernes Los Angeles med masser af vulgær bodyhorror.

’Brand New Cherry Flavor’ følger det spirende instruktørtalent Lisa, der drager til Hollywood med sin opsigtsvækkende kortfilm. Hun får opmærksomhed hos den berømte producer Lou, som ender med at tage røven på den uerfarne Lisa.

Lisa beslutter sig for at tage hævn – og det bliver med ekstreme metoder! Hun opsøger heksen Boro, der kaster en forbandelse over Lou, men samtidig begynder Lisas fantasi og virkelighed at smelte sammen.

’Brand New Cherry Flavor’ føles som et langt syretrip, der konstant overrasker dig og går umulige og mystiske veje. Da første afsnit ender med, at Lisa kaster en kattekilling op, ja, så er tonen sat for en af årets mest vanvittige serier, der lang tid efter den er slut stadig får din hjerne til at slå krøller.

Hovedrolle Rose Salazar leverer en formidable tour-de-force præstation og er en kæmpe stjerne in spe. Mens skaber Nick Antosca viderefører energien fra sin hedengangne gyserserie ’Channel Zero’.

Hacks, HBO


Hacks

’Hacks’ fik amerikansk premiere i maj og snuppede prisen som årets bedste komedieserie til Emmy-uddelingen tilbage i september, men vi måtte helt til december før serien ramte HBO Max i Danmark. Men det var al ventetiden værd.

Serien følger den unge Ava, som er blevet blacklistet efter en grov joke på Twitter, og i desperation tager hun et job som forfatter hos comedy-dronningen Deborah Vance i Las Vegas, der er i sin karrieres efterår. Mødet slår gnister, men undervejs udvikler de to et unikt bånd.

'Hacks' er en fortælling om to kvinder fra forskellige generationer og deres håndtering af en ubarmhjertig, maskulin branche – tilsat en hulens masse knivskarp komik.

Kemien mellem de to hovedroller, den nye talent Hannah Einbinder og den rutinerede Jean Smith (der vandt en Emmy for sin præstation), er sprængfarlig, og de fyrer om sig med ukvemsord og er ikke bange for at kalde hinanden de værste ting. Et had-kærligheds-forhold af de groveste.

It's a sin, HBO


It’s a Sin

Hvad er mere aktuelt end en serie om en epidemi? ’It’s a Sin’ handler om 1980’ernes London, hvor AIDS så småt er ved at blive landskendt som en ”ny homoseksuel sygdom”. 

Seriens skildring af en mørk tid i verdenshistorien er utroligt rørende og taler lige ind i nutidens corona-debat, hvor misinformation og mistillid til vores medmennesker fylder mere, end det burde. 

Manden bag serien, Russell T. Davies, har desuden baseret meget af serien på sine egne oplevelser. Blandt andet er seriens Jill Baxter baseret på Davies’ veninde, skuespilleren Jill Nalder, som boede i et lignende kollektiv til seriens. 

Hele castet er utroligt vellykket og specielt Olly Alexanders portræt af den unge Ritchie rammer lige i hjertekulen, og når sidste afsnit er kørt over skærmen, sidder man tilbage med tårerne trillende ned af kinderne. 

Mare of Easttown, HBO


Mare of Easttown 

Kate Winslet giver en af karrieres bedste præstationer som den deprimerede Marianne ”Mare” Sheehan, der er omdrejningspunktet i den mesterlige serie ’Mare of Easttown’, som har fundet vej til vores liste.

Da der sker et mord i den lille by Easttown, får Mare til opgave at opklare mordet samtidig med, at hun desperat forsøger at holde sammen på sit eget liv. Undervejs får hun bl.a. hjælp af kollegaen Colin Zabel, der spilles forrygende af Evan Peters – som i øvrig vandt en Emmy-statuette for rollen. 

Karakterspillet og mordmysteriet danser hånd i hånd gennem seriens syv afsnit, hvor man hele tiden er på randen til at tro, at man har regnet det hele ud. Derudover springer handlingen mesterligt frem og tilbage mellem nutid og fortid, og man sidder som tryllebundet til skærmen fra start til slut.

Midnight Mass, Netflix


Midnight Mass

Det synes nærmest som en umulig opgave for Mike Flanagan at følge op på sine serier ’The Haunting of Hill House’ og ’The Haunting of Bly Manor’. Begge serier gjorde i hvert fald stort, myrekrybende og rørende indtryk ikke kun på os, men publikum verden over.

Med sin seneste og overnaturlige serie ’Midnight Mass’ holder serieskaberen, forfatteren og instruktøren meget højt niveau og overgår da også på områder sine to tidligere spøgelsesfyldte serier.

Man ankommer i den atmosfæremættede ’Midnight Mass’ til et lille ø og dens lokalsamfund, der lever et stille liv langt fra den omgivende verden. Noget mystisk ulmer dog i skyggerne, hvor man roligt, men med sikker hånd kommer helt ind på livet af en række interessante skæbner, mens en snigende uhygge tager et solidt jerngreb om struben på publikum.

Således indsvøbt i en melankolsk ø-stemning og i mødet med diverse gribende menneskeskæbner, fortæller Mike Flanagan her sin hele vejen dragende historie om universelle og nærværende tematikker som tro og overtro, sorg og afsavn, traumer og kærlighed. Det er både smukt, rørende… og blodigt. Helt og aldeles forrygende! Den bedste Stephen King-serie, som forfatteren ikke har skrevet!

Og sidst, men ikke mindst, så leverer Hamish Linklater en karrieredefinerende præstation i rollen som fader Paul. WOW!

Q: Into the storm


Q: Into the Storm

Mange af os husker nok tilbage på Donald Trumps tid som præsident som… udfordrende. Men hvad de fleste nok ikke ved er, at der på internetsiden 8Chan samtidig florerede mystiske beskeder fra én, der kaldte sig for QAnon – eller bare Q blandt de indviede. 

Ingen ved hvem, der står bag Q eller de opslag, som bliver slået op under aliasset. Der har været flere teorier om, at det måske er Donald Trump selv eller én, som er tæt på den tidligere præsident. 

Dokumentarserien ’Q: Into the Storm’ sætter sig derfor for at finde ud af hvem Q er, og man bliver fra første afsnit en del af en medrivende whodunnit-fortælling, som når hele verden rundt.  

Undervejs bliver der også gravet i hvem Q’s mange tilhængere er og hvilke begivenheder, der angiveligt er en del af Q-bevægelsen. Og hvem elsker ikke en god konspirationsteori? 

Sex education, netflix


Sex Education – sæson 3

Netflix-serien ’Sex Education’ har formået at holde et tårnhøjt niveau over alle sine foreløbigt tre sæsoner, hvor humor, alvor og dybt rørende karakterrelationer alle får masser af plads.

I den tredje sæson følger vi fortsat Otis, Maeve, Eric, Adam og alle de andre teenageres problemer på Moordale Secondary School, der hele tiden prøver nye ting af og går andre veje.

Sæsonen holder seriens høje niveau, ikke mindst med tilføjelsen af nye karakterer og udviklingen af vores allerede kendte galleri af spraglede og elskværdige unge mennesker. Få serier har formået at give så mange nuancer til dens bi-karakterer.

Otis akavede balancegang i verden er utrolig relaterbar, mens forholdet til hans omgivelser og ikke mindst moren, sexterapeuten Jean, bliver ved med at slå sjove gnister.

Men vigtigst af alt er serien måske den eneste (men forhåbentlig kun den første) af sin slags, som virkelig er med at til at nedbryde vigtige tabuer, når det kommer til sex, køn og samliv. Og den gør det imponerende problemfrit, uden at hverken bliver belærende eller virker forceret i det vittige univers.

Succession, HBO


Succession – sæson 3

Efter to års pause var ’Succession’ endelig tilbage – og sikke en sæson. Ja, det er måske faktisk seriens allerbedste indtil nu, og det siger ikke så lidt.

De interne stridigheder i den stinkende rige familie Roy står i lys lue, da sæson tre skydes i gang. Patriarken og mediemogulen Logan Roy udfordres af sin egen søn Kendall, som er klar til at sende sin gamle far i fængsel om nødvendigt.

Men ’Succession’ formår igen og igen at løbe om hjørner med publikums forventninger, som seriens forskellige karakterer er den altid et skridt foran, og det er en fornøjelse og yderst spændende at være vidne til, hvordan Roy-familien røvrender hinanden på skift.

For nok er ’Succession’ dramatisk og fuld af nervepirrende scener, men den er også propfyldt med humor og grove spydigheder. Et dick-pic til den forkerte fik det store grin tåkrummende grin frem, mens den vilde afslutning fik det til at løbe koldt ned af ryggen! Fuck off, en god sæson!

The White Lotus, HBO


The White Lotus

De færrest havde nok regnet med, at en af forfatterne til ’Emoji-filmen’ skulle stå bag sommerens helt store seriesensation. Men Mike Whites ’The White Lotus’ ramte lige ned i corona-pandemiens behov for at drømme sig væk til et tropisk ferieparadis.

Det er nemlig baggrundstæppet for denne dybt satiriske serie, som tager en gruppe rige feriegæster under kærlig behandling, da de besøger resortet The White Lotus.

Karaktergalleriet er dejligt spraglet, og ingen får særbehandling, når deres dobbeltmoral og hykleri bliver sat på prøve på, hvad der udvikler sig til en sand mareridtsferie.

Blandt gæsterne finder man fx det nygifte par, hvor manden går mere op i at få det helt rigtige værelse end at nyde sin kone, og Jennifer Coolidge som den neurotiske Tanya, der desperat prøver at komme af med sin afdøde mors aske mellem sine daglige massagebehandlinger.

De mange gæsters problematikker håndteres af den oversøde manager Armand, der er ved at gå op i ligningen – indtil det hele eksploderer i en vanvittig finale!

‘The White Lotus’ byder på et hav af stærke præstationer, hvor især Jake Lacy kandiderer til årets mest irriterende karakter som den førnævnte ægtemand.

WandaVision, Disney+


WandaVision 

Både Marvel-fans og serie-fans fik sig en sand gave, da ’WandaVision’ kom ud i starten af året. Ikke nok med at der blev serveret superheltedrama og -intriger i bedste Marvel-stil, så fik man også serienostalgi og easter eggs i alle afsnit via seriens legende stil.

Derudover gør Elisabeth Olsen det ganske enkelt formidabelt i rollen som den kontrollerende og sørgende Wanda, der for alt i verden ikke vil slippe illusionen om, at hun gør det rigtige. Man fristes til at sige, at hun endelig fik lov til at shine som Wanda, der tit er blevet sendt på reservebænken til fordel for de andre helte i Avengers-filmene.

’WandaVision’ kan sagtens stå alene som en serie, der hylder sine forgængere på det lille lærred og samtidig leverer et spændende plot. Men den passer også perfekt ind i Marvels velproducerede univers, hvor visuelle effekter og skuespilpræstationer stort set altid går op i en højere enhed.

Ud af Marvels fire serier i år står den helt klart som den mest helstøbte med en afrundet historie og et stærk karakterark, der dog stadig sætter masser af både i søen til fremtiden.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.