Ærligt interview: Dansker havde det rædselsfuldt med at lave brutal Hollywood-film
'The Northman' kan købes digitalt
Claes Bang har siden sin medvirken i Guldpalme-vinderen The Square været et varmt navn i branchen, hvor det er blevet til roller i alt fra hitserien 'The Affair' og Lisbeth Salander-filmen 'The Girl in the Spider's Web' til den blodtørstige titelrolle i BBC-serien 'Dracula'.
Bang kan lige nu opleves i den store Hollywood-produktion The Northman, som kan købes digitalt fra den 15. august, og som sender danskeren tilbage til en hævngerrig vikingetid. Filmen følger prisen Amleth, der har lovet at hævne sin fars død - og morderen er ingen ringere end Claes Bang.
Optagelserne har dog ikke været nogen dans på roser. De har været præget af strenge covid-19-regler, men også en benhård produktion i bidende kulde og med forfærdeligt … fodtøj!
Danskeren har endnu ikke haft mulighed for at se filmen - og dens flotte modtagelse, har han heller ikke nærstuderet. "Jeg læser ikke den slags, fordi jeg bliver skør i hovedet af det", fortæller skuespilleren om sit forhold til anmeldelser, da vi fanger ham på en telefon fra London, hvor han lige nu er ved at lave teater.
Et koldt og rædselsfuldt covid-cirkus
Den 54-årige stjerne lægger heller ikke fingre imellem, når snakken falder på 'The Northman':
- Jeg husker det her projekt som fuldstændig rædselsfuldt. Fordi det var besværligt, og det var koldt. Og så var der hele det covid-cirkus. Jeg har ikke noget positivt minde om det her, det må jeg desværre sige.
I første omgang var Claes Bang blevet tiltrukket af filmen, fordi rollen som Fjölnir var meget langt væk alt det andet, som skuespilleren har lavet:
- Jeg har aldrig rigtig lavet action. Alene for at overraske og udfodre mig selv lidt, så tænkte jeg, at det kunne være en sjov ting at stige ombord i.
Da corona ramte, var 'The Northman' i sin indledende fase i marts 2020. Hele holdet blev sendt hjem - og først i juli kunne de starte op igen. Men det hele var præget af nervøsitet og restriktioner, og det gik især ud over mulighederne for, at skuespillerne kunne komme tættere på hinanden:
- En gang imellem fik vi lov at hænge ud. Men vi spurgte produktionen om lov til at ses, og så fik vi en gang imellem lov til at stimle sammen og drikke nogle øller og se noget fodbold.
- Men det man normalt kan med at socialisere og lære hinanden bedre at kende udenfor optagelserne, det var desværre ikke muligt. Fordi produktionen var så bange, og det er jo forståeligt nok.
- Fordi hvis nogen blev syge, så ville det jo betyde, at vi blev sat i stå, og det er jo en produktion, som var dyr, og hvis den skulle stå stille bare en enkelt dag eller to, så var det mange penge, der blev tabt, ikke. Så der var mange hensyn at tage der.
Oplevelsen har sat dybe spor i Claes Bang
- Det var bare et helvede, synes jeg. Altså, jeg hader at tænke tilbage på det. Det er jo ekstremt underligt og fremmedgørende, at folk du arbejder med både har masker og visir og mundbind, og fordi det var koldt, havde de jo også halstørklæder, huer og hatte, og hvad fanden ved jeg.
- Altså, jeg ville sandsynligvis gå forbi 99% af de mennesker, som jeg har arbejdet med på den film på gaden uden at kunne genkende dem, fordi jeg aner simpelthen ikke, hvem fanden det er, jeg har arbejdet med.
Øl med verdensstjerne og ros til svensk kollega
Danskeren har dog kun ros til overs for sine skuespilkollegaer. Især hovedrolleindehaveren, svenske Alexander Skarsgård, imponerende Bang:
- Jeg kan simpelthen ikke tage hatten nok af for Alex' indsats i den her film. Hold kæft, hvad de ikke trak ham igennem. Svømme i iskoldt vand, skrige og råbe og slå folk ned, og hoppe ned af en hest. Hold kæft, mand.
- Det var så sindssygt. Helt vildt. Han tog bare hele lortet i stiv arm. Han var virkelig, virkelig sej.
På rollelisten finder man også store verdensstjerner som Nicole Kidman og Ethan Hawke. Dem har danskeren også kun gode minder om:
- Nicole Kidman var simpelthen så sød, så man aldrig havde prøvet noget lignende. Hold nu kæft, hun var bare virkelig cool. Mega, mega sød og meget professionel og venlig.
Claes fik endda også mulighed for at dele en øl med den fire gange Oscar-nominerede Ethan Hawke, som han har flere dramatiske scener med:
- Han er altså en virkelig, virkelig cool fyr også. Hold kæft, han er bare mega dygtig, sød og venlig. Vi havde faktisk også lidt tid til at hænge ud. Jeg tror faktisk, at vi hang lidt mere ud end, de egentlig synes, vi måtte.
- Vi spurgte ikke altid om lov, og så drak vi nogle øl en gang imellem, når det lige kunne passe.
Tabte 12 kilo, men fik alligevel sat sit hoved på en andens krop
Bag filmen står den ambitiøse instruktør Robert Eggers, der har sin helt egen stil, som bl.a. består af long takes, hvor scener optages uden stop og klip.
Især en kampscene, som Alexander Skarsgård fremhævede overfor os som den hårdeste i karrieren, husker Claes Bang også:
- På det tidspunkt havde han [Alexander Skarsgård, red.] jo lavet nogle af de andre kampscener lige op til. På et tidspunkt svømmede han en hel dag, og det var pisse koldt. Jeg tror, at vi filmede den kampscene over tre nætter.
- Det var hårdt, fordi den er så forholdsvis lang, og han [Robert Eggers, red.] vil jo gerne have filmet den i ét stræk. Og det er jo sindssygt at skulle, fordi det er jo en ekstremt stor og mangfoldig koreografi at skulle holde sammen på.
- Det var ikke kun Alex og mig, der skulle det. Der er også stuntfolk. Jeg tror ikke, at der er ret meget af den kamp, som er mig faktisk. Jeg tror langt, langt det meste er min stuntmand. Jeg ved ikke, hvordan det er med Alex.
- Jeg har set nogle billeder og set noget, da jeg lavede eftersynkronisering på det. Altså, det er jo ikke min krop, der er i den scene dér. Det er movie magic og face replacement.
- Mit hoved, der er blevet sat på en anden mands krop. Fordi sådan der ser jeg sat'me ikke ud.
- Jeg trænede jo som en sindssyg til det. Jeg trænede seks dage om ugen, to timer om dagen. Tabte 12 kilo og bragte min fedtprocent fra 19 ned til 10. Men det var ikke godt nok.
- Så min krop er blevet skiftet ud. Det er kun mit ansigt, der er tilbage, griner Claes Bang højlydt.
- Jeg har ikke set det. Men jeg tror ikke, at der er ret meget af mig i den kampscene. Men vi filmede det jo. Men jeg er ret sikker på, at langt, langt det meste er min virkeligt gode stunt double Jack.
- Han kunne jo få den kamp til at se federe ud, end jeg kunne. Jeg er jo ikke en sværdmester på den måde.
Vikingernes største bedrift er at komme igennem livet med latterligt fodtøj
Det som dog for alvor pinte Claes Bang under optagelserne til 'The Northman' var det autentiske vikingetøj, som de skulle have på:
- Robert Eggers er meget optaget af detaljer. Jeg tror, at de brugte rigtig, rigtig lang tid på at research, så de kostumer, vi var i, var så autentiske, som de kunne være.
- Jeg tror, at der er ting i filmen, hvor det er vævet fra bunden, som de havde fundet frem til, at de havde gjort det dengang. Helt crazy.
- Jeg har aldrig set et så stort kostumelager, som der var på den her film. Det var helt åndssvagt. Der var virkelig, virkelig kælet for detaljerne. Der var meget flot arbejde i den afdeling.
- Men samtidig var det jo også en mega fucking pind i røven. Fordi, for eksempel vores fodtøj, det skulle jo være så autentisk som muligt, og basically var det sådan, at det de gik rundt i dengang var en fucking lædersok.
- Og når du går rundt i en fucking lædersok i 12 timer på en forblæst, iskold bjergside lidt udenfor Belfast, så kan jeg godt love dig, så har du fucking koldbrand i dine fucking fødder, helt op til knæene.
- Altså, det var så latterligt. Virkelig, virkelig hårdt, ikk'? Og man kan ikke stå fast i lortet.
- Jeg tror, jeg har det sådan, at det kan godt være, at det var virkelig sejt, at de vikinger sejlede nogle skibe hele vejen over til Nordamerika.
- Men den virkeligt, virkeligt store bedrift, det var at komme igennem livet i så latterligt fodtøj. Hold kæft, hvor var det håbløst, mand. Helt sindssygt.
Men måske var der en dybere mening med de mange lidelser:
- Jeg havde en fornemmelse af, at produktionen egentlig synes, at det, at vi skulle kæmpe, at det blev til den her kamp, at det var noget, som satte sit aftryk i filmen på en god måde.
- At det ligesom var råt, det var hårdt, det var koldt. Fordi det måske var sådan det var dengang. Det var nok ikke en fucking walk in the park at være viking, vel?
The Northman kan købes digitalt og udkommer til leje den 5. september hos bl.a. Blockbuster.