Dansker er skurk i 'Gangs of London': "Et privilegeret job at få lov at være del af et kæmpe action setup”
Vi har talt med Mads Koudal fra Gareth Evans' nye serie
Det kan godt være Gangs of London endnu ikke ringer de store klokker, men det gør den formentlig snart, for der er hele to danskere med i serien, der har en del tilfælles med bl.a. Peaky Blinders og som nu kan ses på C More.
Den højbudgetteret engelske gangsterserie har allerede høstet hæder i hjemlandet. Den følger den kriminelle underverden i London, hvor forskellige bander, arbejder sammen i et netværk under ledelse af gangsterbossen Finn Wallace.
Da Finn myrdes, skaber det mistro og interne konflikter, og sammenholdet mellem hans familie og de andre bander, begynder at falde fra hinanden.
Skaberen bag er Gareth Evans og Matt Flannery. Evans er i høj grad kendt for sine intense actionfilm, de indonesiske The Raid og The Raid 2, hvor Flannery har været hans faste kameramand.
Gareth Evans idiosynkratiske talent for brutal og eksplosiv action gør 'Gangs of London' unik, og derudover emmer den også af forskellige kulturer i kraft af bandernes forskellige nationaliteter - deriblandt Danmark.
Der er derfor også danskere at finde i de markante roller Leif og Tove. Tove spilles af Laura Bach, der bl.a. er kendt fra Den som dræber, og Leif er spillet af Mads Koudal, som vi fik en snak med over telefonen.
Det er jo ikke første gang, du har arbejdet sammen med Gareth Evans. Kan du fortælle lidt om, hvordan jeres samarbejde startede?
I 2006 lavede han en film, der hedder 'Footsteps'. Gareth er waliser, og jeg var i Wales. Han havde skrevet det her spillefilmsmanuskript til en low-budget film, som han selv ville lave. Der var en rolle, som de castede til, og der lavede jeg så et self-tape. Jeg fik rollen, og lavede så 'Footsteps' i Wales.
Han flytter derefter til Indonesien og er ved at få noget film op og stå. Han har skrevet en ny film, men denne gang havde han et ret stort budget, og med masser af action og kampsport. Det er den film, der hedder 'Merantau', hvor jeg så endte med at spille skurken.
Jeg mindes, at han sagde, at de ikke vidste, om den skulle foregå i gamle dage eller i nutiden, men de vidste, at det var et andet slags London end virkelighedens London.
Siden da har vi holdt kontakten, sådan lidt on and off, når det nu har været muligt.
Så skrev han 'Gangs of London'. Jeg var på besøg hos ham, rent privat, jeg tror måske det er ca. tre og et halvt år siden.
Der fortalte han, at han sammen med sin makker, Matt Flannery, skrev på en serie, der handlede om forskellige bandemiljøer i London. Jeg mindes, at han sagde, at de ikke vidste, om den skulle foregå i gamle dage eller i nutiden, men de vidste, at det var et andet slags London end virkelighedens London. Han fortalte altså lidt om serien, men ikke om roller eller noget på det tidspunkt.
Så noget tid senere, vendte de så tilbage, og at der var en rolle, som de havde skrevet til mig. Og det var Leif.
De syntes, at navnet Leif lød fedt på engelsk, det lå lidt op ad 'life'.
Så rollen var skrevet til dig?
Ja, den var skrevet 100% til mig, men fordi Pulse og Sky var inde over, aflagde jeg stadig audition. Så jeg blev også castet.
Og så var der selvfølgelig Laura Bachs figur, der hedder Tove. En lille sjov thistorie der; jeg spurgte Gareth, om han kendte til navnene, men han syntes bare, det var nogle fede navne. Så sagde jeg, at det er fine navne, men det kunne også godt være et ældre ægtepar, haha. De syntes bare, at navnet Leif lød fedt på engelsk, det lå lidt op af 'life', og det syntes jeg også var lidt sjovt.
Men ja, den er simpelthen skrevet med mig i mente.
Det er virkelig også en force for serien, at den er flerkulturel. London er i sig selv også kendt for at være en enormt flerkulturel storby, så det giver serien en meget autentisk nerve.
Ja, jeg er fuldstændig enig. Man kan sige det samme om Gareth. Som du nok ved, så lavede han efter 'Merantau' filmene 'The Raid' 1 og 2, og jeg ved, at han er stor fan af udenlandske filmskabere.
Så jeg ved, at han syntes, det var ret spændende med de mange nationaliteter. Nu generaliserer jeg måske lidt, men hvor nogle engelsksprogede filmfolk, nok tyer mest til, at der skal tales engelsk, så er Gareth meget fed. Så tales der albansk, så tales der tyrkisk, og så tales der dansk.
Jeg føler også at kameraarbejdet i action-scenerne, er rigtig meget Matt Flannery.
Gareth er kendt for lange, komplicerede takes. Lange, komplicerede takes hvor kameraet flyver rundt, og hvor vi fandme bliver nødt til at være hurtige i forskellige situationer. Det er noget af den voldsomhed, brutalitet og nerve, der er i hans ting.
Når man selv er vokset op med de her actionfilm, så er det vildt fedt at stå der selv og være med til at lave sådan noget.
Var det fysisk krævende, og har du skulle træne dig op til rollen?
Der har været meget med våben og skydescener, så ja det har jeg. I 'Gangs of London' er det mere combat skills-lignende ting, som kendetegner Leif. Han er egentlig langsom, rolig og effektiv.
Vi var på nogle forskellige kurser derovre, med våbenhåndtering, maskinpistoler og maskingeværer, hvor vi var ude og øve med nogle rigtige soldater. Leif arbejder for sig selv i den kriminelle underverden, men han kommer fra noget, hvor han har fået hardcore militær-skills som jægersoldat.
Der var soldater og folk med ret vilde udmærkelser ovre på settet, der hele tiden gik ind og preppede os i hvad der skulle ske. Så vi fremstod så professionelt som muligt.
Her spiller du en lettere ubehagelige, mælkedrikkende lejemorder, kan du sige noget om hvordan du er gået til rollen?
I Danmark har jeg efterhånden lavet lidt af hvert. Når det kommer til stykket har jeg nok beskæftiget mig mest komik.
Men i udlandet har det været nogle mere barske typer, og jeg ved i grunden ikke helt hvorfor.
Det første, der slog mig var, at de her lejemordere, lejesvende, lejesoldater altid er sådan nogle silent typer. Gareth kunne godt lide, at han var meget handlingsorienteret og ikke sagde så meget, så jeg dykkede ned i den vinkel.
Som Gareth skrev til mig på et tidspunkt: "Leif handler. Han handler på ting. Han snakker kun, hvis det er nødvendigt."
Den der mærkelige mand, en dansker, der står i et underligt slags hjemme-joggingsæt, glatbarberet, håret helt kæmmet og drikker mælk og kigger på en ål. Altså hvad er han for en?
Og så havde han jo det her med, at manden er iskold. Det er forskellen på ham og Tove, Lauras rolle. Hun har empati og følelser. Det var meget vigtigt for mig ikke at spille ham som en psykopat, men at det lå i kortene at det var han.
Men jeg synes, den der quirkyness, der var over ham, var ret spændende. At han havde en lille backstory, hvor han bor med sin mor. Den der mærkelige mand, en dansker, der står i et underligt slags hjemme-joggingsæt, glatbarberet, håret helt kæmmet og drikker mælk og kigger på en ål. Altså hvad er han for en?
Det, der var vigtig for Gareth, var, at han var meget average, og kunne blende ind alle mulige steder, og infiltrere forskellige miljøer. Versus en totalt pumpet skurk. Fx i amerikanske actionfilm, hvis der er en tysker eller en russer med, så ser de ud på én måde, og man ved, at de er onde.
Det gør det lidt mindre kliché, fordi "en dansker, hvad er det for noget?" i udlandet. Det kunne man lege lidt med.
Det kan være dit portræt er med til at skabe et billede af den danske skurk, Leif-typen.
Haha, ja, og det var dig, der sagde det, og ikke mig. Men i og med, at han er den der mystiske foreigner, så var det vigtigt for mig, at det blev på en underspillet måde.
Der arbejdede vi meget med det her mantra, om at han var en ekstrem fyr, men det var vigtigt for os, at vi underspillede ham. Netop så det ikke virkede som en overspillet superskurk á la en tysker eller en russer i en Hollywood-film.
Seriøst, snakker I lige nu, eller snakker i bare volapyk?
Bringer I noget særegent dansk med til serien?
Noget, der var dejligt, var, at Laura og jeg kendte hinanden i forvejen, vi har spillet sammen før. Og så er det da fedt at vi havde vores egen lille unit.
Der var nogle ting, der gik igen nogle gange. Hvis der blev talt dansk, både om det var i serien eller om det bare var Laura og jeg, så var der et par stykker, der kiggede på os. "Seriøst, snakker I lige nu, eller snakker i bare volapyk?" Sagt med en tør britisk dialekt.
Var i så en lille danskerbande på settet?
Ja, det synes jeg, haha. Der var en tredje karakter, Toves mand, der ikke er dansk, men klingende britisk. Han var meget interesseret i, om han kunne lære danske ord. Men ja, Laura og jeg havde da vores egen lille bande midt i det hele, haha.
Kan du sige noget om sæson 2?
Haha, ja, jeg kan sige det, at jeg ved, der sidder nogen, der arbejder med sæson 2, ja.
Hånden på hjertet, vi har faktisk ikke hørt noget endnu, og så er vi jo i denne her smukke Corona-verden, som har udsat flere ting. Men det kunne da være vildt interessant at se en sæson mere.
Hvad har du ellers af projekter i horisonten?
Jeg har instrueret en film der hedder 'Mellem sten og et hårdt sted' med Ghita Nørby og Charlotte Fich. Den har stadig stor succes på festivaler verden over.
Udover det så skriver jeg på forskellige manuskripter, som jeg gerne vil ende ud med at instruere. Udover det har jeg nogle skuespillerjobs ude i horisonten, men det må jeg faktisk ikke komme ind på, fordi det er ikke verificeret endnu.