Gå til hovedindhold

De 5 bedste serier om kvindeligt venskab

I anledning af 2. sæson af 'Limboland'

Skrevet af Ingeborg Bisgaard


Den 5. april er der premiere på sæson 2 af Limboland, der skildrer venskabet mellem tre unge kvinder i København, mens de kastes rundt i 20'ernes forvirrende limboland.

Serien kan ses som en del af en bølge af film og serier, der i løbet af de seneste 10 år har vist kvindeligt venskab i forskellige afskygninger. Deres liv er langt fra perfekte, men med en veninde ved deres side kan de grine, græde og glemme deres bekymringer.

Vi har samlet en liste med de 5 bedste serier om kvindeligt venskab fra det seneste årti, som du kan se, mens du venter på nye afsnit af 'Limboland'.

 

girls

 

Girls

På en liste over serier om kvindeligt venskab i nyere tid er det svært at komme udenom ‘Girls’, der ofte er blevet beskrevet som en rå nyfortolkning af serieklassikeren Sex and the City.

Lena Dunhams banebrydende serie tegner dog ikke det samme idealiserede billede at et kaostisk storbyliv med utallige bejlere og dyre sko. I stedet hyldes det uperfekte, akavede og ægte.

Serien følger en gruppe kvinder i New York, mens de forsøger at navigere i det altid foranderlige storbyliv i årene efter universitet.

Hannah (spillet af Lena Dunham) og de tre veninder Jessa, Marnie og Shoshanna er vidt forskellige, men kæmper alle med usikkerheden i de voksnes verden. De går fra job til job, har akavet sex med skiftende sexpartnere og beklager sig konstant over livets modgang.

Man får lov til at se veninderne, når de er støttende og omsorgsfulde, men i særdeleshed også når de er sårbare, selvdestruktive og egoistiske.

Serien blev både skamrost og udskældt i løbet af sine 6 sæsoner, og den forbliver stadig noget af det mest rørende, ustyrligt morsomme og tåkrummende, som man kan finde på tv.

Alle 6 sæsoner af 'Girls' kan ses på HBO Nordic.

 

Broad City

 

Broad City

'Broad City' er skabt af de to hovedrolleindehavere Abbi Jacobson og Ilana Glazer, der spiller to unge kvinder (også kaldet Abbi og Ilana), der lever en festlig hverdagstilværelse i New York. 

Komedieserien startede oprindeligt som en egenproduceret webserier, men blev takket være Comedy Central og Amy Phoeler til 5 sæsoner, hvor venskabet mellem de to hovedroller for alvor får lov at blomstre. 

Serien er fyldt med skældsord, dickpics, stoffer og toilethumor, der viser, at kvinder være ligeså ulækre, dovne og liderlige som man ellers tidligere kun har set mandlige karakterer være.

Det er befriende at se de to sjove kvinder snuble igennem en tumultarisk hverdag i storbyen, hvor toilet-montager, seksuelle eskapader og svampetrips aldrig overskygger det hjertevarme portræt af venskab.

Alle sæsoner af 'Broad City' kan ses på Paramount+

 

grace & frankie

 

Grace and Frankie

Fortællinger om kvindeligt venskab har tendens til ofte at finde sted i ungdommens kulisse inden mand og børn træder ind i billedet - men ikke i denne finurlige komedieserie om det umage venskab mellem den pæne Grace og den excentriske Frankie. 

Titelrollerne spilles af henholdsvis Jane Fonda og Lily Tomlin, der genforenes knap 40 år efter, at de spillede sammen i den ikoniske film 'Ni til Fem'.

Grace og Frankie er som nat og dag, men da deres mænd forlader dem for hinanden, knyttes et tæt bånd mellem de to fraskilte kvinder. Forholdet mellem de to mænd, der spilles af Martin Sheen og Sam Waterson, er i øvrigt grund nok i sig selv til at kaste sig over denne Netflix-perle. 

Som serien skrider frem bliver Grace og Frankie hinandens familie, bofæller og senere også forretningspartnere, da de begynder at producerer vibratorer til ældre kvinder med gigt.

Det er en forfriskende og hjertevarmt serie, der viser at det aldrig er for sent at starte forfra.

Sæson 1-6 af 'Grace & Frankie' kan ses på Netflix.

 

Insecure

 

Insecure

Serien følger Issa (spillet af seriens skaber Issa Rae) og hendes bedsteveninde Molly (Yvonne Orji), der begge forsøger at navigere i voksenlivet og dets daglige udfordringer med kærlighed, karriere og venskab.

Den Golden Globe-nominerede serie er et vittigt og autentisk portræt to afroamerikanske kvinder, der afviger fra alle stereotyper. Foran spejlet er Issa en benhård rapper, mens hun i den virkelige verden fremstår akavet og usikker - som titlen indikerer.

Der er mange grunde til at se 'Insecure', heriblandt de komiske cringe-øjeblikke eller den lækre musik, der hjulpet på vej af selveste Solange Knowles, der har været musik-konsulent på serien.

Men hjertet af serien er uden tvivl det troværdige og sårbare venskab mellem Issa og Molly, der både leverer nogle mindeværdige skænderier samt hjertevarme og rørende scener.

Deres venskab blev virkelig sat på prøve i den seneste sæson, hvor deres liv for alvor bevæger sig i forskellige retninger. 

Derfor bliver det spændende at se, hvor vi møder de to kvinder, når den femte og sidste sæson ruller over skærmen i slutningen af 2021. Så du har lige tid til at indhente de fire første sæsoner først.

Sæson 1-4  af 'Insecure' kan ses på HBO Nordic nu.

 

Dead-to-me.jpg

 

Dead to Me

En serie om et tæt venskab mellem den sørgende enke, Jen, og den livlige Judy, der viser sig at bære på en mørk hemmelighed.

Efter de to kvinder mødes til en sorggruppe, ender Judy med flytte ind hos Jen og hendes to sønner, og dermed fylde det tomrum, som Jens mand har efterladt.

De to kvinder knytter et tæt bånd, der ikke kan brydes af hverken manipulerende svigermødre, børneopdragelse eller mord.

I en serie med morbid komik og drama er det unægteligt venskabet mellem Jen og Judy, der er seriens hjerte.

De to veninder spilles af Christina Applegate og Linda Cardellini, der begge fik deres store gennembrud i serieverdenen med henholdsvis 'Vore værste år' og Freaks and Geeks.

De får i øvrigt selskab på skærmen af James Marsden (Westworld), hvis optræden i serien tager en overraskende drejning undervejs.

Den tredje sæson af komedie-dramaet er på vej, så det er oplagt kaste sig over de to første sæsoner med det samme. 

Sæson 1-2 af 'Dead to Me' kan ses på Netflix nu.

 

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.