Gå til hovedindhold

Efter 'Den sorte svane': Her kan du se Mads Brüggers andre vilde dokumentarer

Opsigtsvækkende afsløringer på stribe

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


TV2-dokumentaren Den sorte svane er det helt store samtaleemne lige nu. Den opsigtsvækkende dokumentar leverer den ene vilde afsløring efter den anden.

En af de centrale skikkelser bag, Mads Brügger, har et langt CV med flere bemærkelsesværdige film og serier.

Mads Brügger er nemlig kendt for sine særlige metoder, når han laver dokumentar. Hvad end han bruger en muldvarp som i 'Den sorte svane' eller selv går undercover.

Vi har i artiklen her samlet Brüggers foregående dokumentar-værker, som du passende kan kaste dig over, hvis du vil se mere af samme skuffe som den forbløffende TV2-dokumentar, hvor du både taber næse og mund, når den ene overraskelse efter den anden kommer frem.

Find listen herunder. Kriteriet har været, at værket skal kunne streames eller lejes/købes digitalt i Danmark.

Det røde kapel

I 2006 lavede Mads Brügger dokumentarserien 'Det røde kapel' for DR2, hvor han rejste til Nordkorea med komikerne Simon Jul Jørgensen og Jacob Nossel under dække af at være en kommunistisk teaterinstruktør på turné. Her kommer de ind bag murene i et ellers tillukket samfund, hvor borgerne bliver hjernevasket.

Dokumentaren er yderst prisbelønnet, bl.a. vandt den ved World Cinema Documentary Competition under Sundance Filmfestival i 2010.

En filmudgave af dokumentarserien kan ses på Blockbuster.dk og SF Anytime.

Ambassadøren

Mads Brügger går undercover som en hvid rigmand og Liberias ambassadør i denne opsigtsvækkende dokumentar fra 2011. Ved at skabe sin nye persona kommer danskeren tæt på prominente folk i den Centralafrikanske Republik i jagten på ulovlig diamant-handel og politisk korruption på et sted, hvor diplomati er sat ud af spil.

'Ambassadøren' høstede også flere flotte priser, bl.a. igen ved Sundance Filmfestival.

Dokumentaren kan ses på Filmstriben eller købes/lejes på Blockbuster.dk og SF Anytime.

Cold Case Hammarskjöld

I 'Cold Case Hammarskjöld' fortsætter Mads Brügger i det afrikanske, når han undersøger de mystiske omstændigheder vedrørende FNs generalsekretær Dag Hammarskjölds død i 1961 ved en gådefuld flyulykke i Ndola i Nordrhodesia.

Sammen med amatør-efterforskeren Göran Björkdahl drager Mads Brügger til det afrikanske kontinent for at finde sandheden om ulykken. For er konspirationsteorierne rigtige, eller har de intet på sig?

Gennem seks år efterforsker de to sagen, der undervejs tager en yderst uventet drejning, der bringer dem på sporet af en tophemmelig organisation og forbrydelser mod menneskeheden.

'Cold Case Hammarskjöld' kan købes/lejes på Blockbuster.dk, Viaplay, SF Anytime, Apple TV, m.fl.

Muldvarpen - Undercover i Nordkorea

I denne DR-dokumentarserie fra 2020 vender Mads Brügger tilbage til Nordkorea. Men da han selv er en berygtet mand i landet, får han en muldvarpe på sagen.

En dansk, førtidspensioneret kok infiltrerer gennem 10 år den internationale nordkoreanske venskabsforening og introducerer formanden for en falsk milliardær, der sidenhen indgår aftale med styret om at opføre en underjordisk våben- og metamfetaminfabrik på en ugandisk ø i Victoriasøen. Med skjult kamera kommer den ene vilde afsløring efter den anden frem. 

'Muldvarpen - Undercover i Nordkorea' kan ses på DRTV, eller købes/lejes på Blockbuster.dk eller SF Anytime.

Bonus: Huset Færch

Vi rykker fra film- og seriemediet over til podcast. Mads Brügger er nemlig direktør og ansvarshavende chefredaktør for det magtkritiske medie Frihedsbrevet, og her har han berettet om endnu en sensationel historie fra virkelighedens verden. Det sker i podcasten 'Huset Færch', som stiller skarpt den skandaleombruste danske rigmandsfamilie Færch, og de dramatiske situationer som omgiver dem: fra drive-by-shootings og mordforsøg til dokumentforfalskning og skilsmisser.

Indtil videre består podcasten af to sæsoner med Brügger og journalisten Carsten Norton som værter.

'Huset Færch' kan lyttes til på Frihedsbrevets hjemmeside, mens de to første afsnit er gratis tilgængelige på diverse podcast-tjenester, som fx Apple podcast.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.