Gå til hovedindhold

7 af de vildeste og mest relevante dokumentarfilm på Netflix

Hold dig opdateret på tidens vigtigste emner

christine@kino.dk
Skrevet af Christine Dyrskjøt Elmstrøm


Er du interesseret i store og små historier om verden omkring dig, og ønsker du at udvide din horisont?

Vi giver dig her 7 bud på spændende, relevante og vigtige dokumentarfilm, du kan se på Netflix lige nu, som vil bidrage med nye perspektiver og holde dig opdateret på tidens vigtigste debatter.

social dilemma2.jpg

The Social Dilemma

Hvis du ligesom mange, mange, mange andre har en profil på mindst ét socialt medie, så bør du se denne dokumentarfilm, hvor flere af grundlæggerne og tidligere medarbejdere på bl.a. Facebook, Google og Pinterest stiller op til interviews.

For hvilke etiske overvejelser ligger der egentligt bag de sociale medier? Svaret er uhyggeligt, og filmen åbner vores øjne for en forretningsmodel, hvor vi som brugere udgør produktet.

three ide.jpg

Three Identical Strangers

Historien i denne dokumentfilm er næsten for vild til at være sand. Da en ung 19-årig mand ved et tilfælde finder sine trillingebrødre, bliver de tre identiske unge mænd hurtigt en sensation i landsdækkende tv og aviser.

Trillingerne blev adskilt ved fødslen, og selv ikke deres adoptivforældre vidste, at der var tre brødre i alt. Men lighederne var ikke til at tage fejl af, da de talte på samme måde, lo på samme måde og endda fortrak de samme piger!

Alt virker tilsyneladende lykkeligt – men der gemmer sig mere bag overfladen på den fantastiske genforening. En fortælling man skal se, før man tror på den.

Three Identical Strangers kan ses på Netflix fra den 22. oktober.

Athlete A.png

Athlete A

I dokumentarfilmen om en af sportverdenens værste sager om seksuelt overgreb får vi et indblik i, hvordan et system kan svigte dets atleter på alle tænkelige måder, mens der bliver lagt en hånd over en overgrebsmand igen og igen.

Den ubehagelige dokumentar handler om det amerikanske gymnastiklandshold og om hvordan holdlægen Larry Nasar gennem to årtier har misbrugt hundredvis af unge atleter.

Emnet er tungt men relevant, og filmen stiller skarpt på en problematisk kultur med ulige magtbalancer, hvor der er større fokus på ry og omdømme end på pigernes velbefindende.

apollo 11.jpg

Apollo 11

Kom med ind i hjertet af NASA’s mest berømte mission i ’Apollo 11’, som tager publikum med helt tæt på den første bemandede landing på månen i selskab med kommendør Neil Armstrong og pilot Buzz Aldrin i 1969.

Den cinematiske oplevelse har været 50 års undervejs, da den først er blevet til, efter man fandt hidtil usete 70 mm-optagelser af opsendelsen. Dokumentarfilmen giver et helt unikt indblik i astronauterne ombord, folkene i Mission Control og selvfølgelig selve månelandingen.

Apollo 11 kan ses på Netflix fra den 27. oktober.

tell me.jpg

Tell Me Who I Am

Den hjerteskærende dokumentarfilm handler om Alex Lewis, der mistede sin hukommelse fuldstændig i et trafikuheld, da han var 18 år. Lige siden har hans tvillingebror Marcus hjulpet ham tilbage til sin virkelighed ved at fortælle om deres idylliske barndom sammen.

Men Marcus har gemt på en forfærdelig hemmelighed, og nu – 20 år senere – får Alex endelig sandheden at vide på kamera. En tragisk men smuk film om dyb søskendekærlighed og traume.

david a.png

David Attenborough: A Life on Our Planet

Er der én mand, som har oplevet mere af verdens natur end nogen anden, og som vi forbinder med dokumenteringen af vores planet, så er det David Attenborough. I denne dokumentar reflekterer Attenborough for første gang over de afgørende øjeblikke i sit liv som naturforsker og de ødelæggende forandringer, som han har været vidne til.

Filmen er en relevant og vigtig førstehåndsberetning om vores indflydelse på naturen, som samtidig indeholder et budskab fyldt med håb for nye generationer.

Disclosure.png

Disclosure

Laverne Cox og flere af hendes Hollywood-kollegaer, der alle identificerer sig som transpersoner, gennemgår på medrivende vis portrætteringen af transpersoners liv på film og tv, og hvordan dette påvirker vores kultur.

Vi er blevet mere bevidste om, hvordan minoriteter bliver fremstillet i popkulturen, og de medvirkende i ’Disclosure’ giver her et skarpt og aktuelt bud på, hvordan vi i fremtiden kan genskrive historien for at rumme virkelighedens komplekse diversitet.

Se også

"Vi sidder sammen og drikker vin og snakker om mord"

Interview med Camilla Läckberg om ny krimiserie på Viaplay (sponsoreret)

Læs mere
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.