Gå til hovedindhold

Elsker du mordgåder? Disse 4 film vil vække din indre detektiv

Hvem gjorde det?

Skrevet af Anders Heckmann


Hvem elsker ikke en god mordgåde? Et mysterie, der skal knækkes, hvor flere er mistænkte, og hvor morderen måske er den mindst sandsynlige... Og hvor handlingen ofte foregår på et afgrænset område (et hus, et tog eller lign.)

Lige nu kan du se den franske mordkrimi Jeg er morderen! i biografen, men er du til mere mord, så kan du også finde fire glimrende whodunnit-titler på streaming og digital leje/køb.

Køb billetter til Jeg er morderen på kino.dk her.

 

4 film-anbefalinger til dig, der elsker mordgåder

Murder Mystery
Netflix

Murder Mystery (2019)

I 2019 udkom der en ny mordgåde, nemlig Netflix-filmen 'Murder Mystery', og det var med et par velkendte ansigter i hovedrollerne.

Her møder vi en betjent fra New York (Adam Sandler), der efter mange års lovning, endelig tager sin kone (Jennifer Aniston) med på ferie til Europa.

Ved ren tilfældighed stifter de et nyt bekendtskab, som inviterer dem med ombord på en luksus yacht, hvor de bliver rodet ind i et mordmysterie, efter at milliardæren Malcolm Quince pludselig bliver myrdet.

Det er nu op til det umage par at opklare mysteriet om den pludselige død, for at rense dem selv og forhåbentlig finde ud af, hvad der faktisk er sket.

Foruden stjernerne Adam Sandler (Uncut Gems) og Jennifer Aniston (Friends), finder man også navne som Luke Evans (Hobitten: Dragen Smaugs Ødemark) og Terence Stamp (Englænderen) på rollelisten.

Derudover kom der i 2023 en opfølger, hvilket ikke er så underligt, hvis man ser nærmere på, hvordan at den første klarede sig rent seermæssigt.

Ifølge Netflix blev ’Murder Mystery’ en bragende succes, der blev set af ikke mindre end 30,8 millioner (!) brugere, hvilket på daværende tidspunkt var en rekord for streamingtjenesten.

’Murder Mystery’ kan ses på Netflix.

Knives Out - Var det mord?
Lionsgate

Knives Out - Var det mord? (2019)

Samme år som ’Murder Mystery’ udkom der en anden mordgåde-film, denne gang var det dog ikke på streaming, men derimod i biografen.

Filmen fik titlen 'Knives Out - Var det mord?' og omhandler den kritikerroste krimiforfatter Harlan Thrombeys (Christopher Plummer) pludselige død.

Døden bliver i første omgang vurderet til at være selvmord, men i al hemmelighed bliver detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) hyret til at undersøge sagen nærmere.

Alle bliver undersøgt, og der er mange mistænkte, både i Harlans excentriske og dysfunktionelle familie, men også blandt hans dedikerede ansatte, men spørgsmålet er: Var det mord?

Historien er både skrevet og instrueret af Rian Johnson, der bl.a. er kendt for filmene ’Looper’, ’Star Wars: The Last Jedi’ og ’Glass Onion: A Knives Out Mystery’, der agerer opfølger til ’Knives Out’.

Derudover kan filmen prale med at have en helt igennem stjernespækket rolleliste, der foruden ovenstående indeholder navne som:

Chris Evans (Avengers: Endgame), Ana de Armas (Blade Runner 2049), Jamie Lee Curtis (Halloween), Michael Shannon (The Shape of Water), Jaeden Martell (It) og mange flere.

Se hvor du kan streame 'Knives Out - Var det mord' her.

Morder i orientekspressen
Nordisk Film

Mordet i Orientekspressen (2017)

Når der kommer til mord og mystik, så er der én person, man kan argumentere for, gør det bedre end nogen anden. Det er selvfølgelig selveste krimidronningen, Agatha Christie.

Hendes bøger er utroligt populære, og derfor er det også blevet til en hel del filmatiseringer, heriblandt med filmen 'Mordet i Orientekspressen' fra 2017.

I filmen følger vi den berømte detektiv Hercule Poirot, spillet af Kenneth Branagh (Oppenheimer), der rejser med luksustoget Orientekspressen, gennem Europa.

Under rejsen sker der på mystisk vis et mord på den ene af de mange gæster, som spilles af Johnny Depp (Pirates of the Caribbean), og Poirot må derfor straks gå i gang med en efterforskning.

Her vil han således forsøge at navigerer gennem et netværk af løgne, hemmeligheder og mistænkte, der alle har deres egne motiver, i håb om at finde morderen.

Foruden de to førnævnte skuespillere er der mange flere Hollywood-navne på plakaten, bl.a. Penélope Cruz (Ferrari), Willem Dafoe (Poor Things) og Judi Dench (Skyfall).

Se hvor du kan streame 'Mordet i Orientekspressen' her.

Clue (1985)
Paramount Pictures

Clue (1985)

Mange kender eller har prøvet brætspillet, der på dansk har fået navnet Cluedo, men hvad ville der ske, hvis man forsøgte at filmatisere det populære spil?

Det svarer filmen 'Clue' fra 1985 på, når den på bedste vis samler kendte figurer som Oberst Sennepsgul, Fru Påfugleblå og Professor Blomme.

Handlingen udspiller sig på en stormfuld aften, hvor seks fremmede modtager en invitation til en middag på et palæ, hvor de snart opdager, at de alle har forbindelser til hinanden gennem skumle omstændigheder.

Da en mordgåde pludselig opstår, begynder karaktererne at mistænke hinanden, og spændingen stiger, mens de forsøger at løse mysteriet og afsløre morderen, før det er for sent.

Udover at være baseret på det klassiske brætspil, blev filmen kendt for at have forskellige afslutninger, alt efter hvilken biograf man så den i. Den fik i alt tre forskellige slutninger, der alle kan ses på DVD’en.

Alt i alt fik filmen hele tre forskellige afslutninger, som alle kan opleves, hvis man er villig til, at gå på kompromis med streaming og får fat i DVD-udgaven af filmen.

På rollelisten til de ikoniske figurer finder man bl.a. Christopher Lloyd (Tilbage til fremtiden), Tim Curry (The Rocky Horror Picture Show), Eileen Brennan (Middag med mord) og Michael McKean (Better Call Saul).

’Clue’ kan lejes og købes digitalt - ser hvor her.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.