Gå til hovedindhold

Skaberen bag gyserserie: "Intet mord kan blive for sygt til Chucky"

Interview med dræberdukkens far

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


Chucky er tilbage i 2. sæson af sin egen meget populære gyserserie, og i den anledning har vi talt med dræberdukkens far. Skaberen bag det hele. Don Mancini.

59-årige Mancini har været en del af gyserfranchisen siden den allerførste film, Child's Play fra 1988, og han fandt faktisk på ideen til den morderiske dukke allerede, mens han stadig studerede, hvor det første udkast af manuskriptet blev forfattet.

Den oprindelige idé skiftede form fra at være en historie om drengen Andy og hans dukke, der kom til live, da de to blandede blod (læs mere om Don Mancinis originale idé her) til den version, vi kender i dag; en dukke, der er besat af seriemorderen Charles Lee Ray via voodoo. 

Hvordan finder man på et Chucky-mord?

Over de sidste 35 år, syv spillefilm og nu to sæson af en tv-serie har Chucky været på diverse blodige eventyr - og slået sin del af mennesker ihjel. På den ene mere vanvittige måde end den anden.

Mancini fortæller, at processen med at finde på nye måde, hvorpå Chuck kan dræbe sine ofte, er konstant:

- Det er en arbejdsskade, når du er i denne genre. Du skal hele tiden finde på kreative måde at slå folk ihjel på, hvilket er lidt underligt. Det bliver endnu mere mærkeligt, jo ældre jeg bliver. Det føles anderledes at gøre det, når du er i dine 20'ere end når du er i dine 50'ere, fordi du bare et anderledes forhold til død nu. Den er kommet tættere på. 

- Så da jeg var yngre, ville jeg skraldgrine og synes, at det var skideskægt at slå en person ihjel på en ondskabsfuld måde. Det føles mere forstyrrende for mig nu.

En af de mest modbydelig drab fra første sæson af 'Chucky' involverede en opvaskemaskine med nogle skarpe knive og et lille skub:

- Opvaskemaskine-drabet opstod bogstavelig talt, da jeg spekulerede over mulige uheld i hjemmet, og på et tidspunkt har googlet: "Ulykker i hjemmet". Fordi ofte vil Chucky have sin mord til at ligne uheld.

- Jeg endte med at læse om opvaskemaskine-tingen, og ligesom vi påtalte i serien, så er det en virkelig ting. Det er sket et par gange før af den specifikke årsag, at folk nogle gange tror, at hvis man placerer knivene med klingerne opad, gør det dem renere. 

Men efter at have set 'Chucky', er der nok næppe flere, der begår den fejl:

- Jeg kan godt lide at tænke, at vi har hjulpet opvaskemaskine-industrien, siger Don Mancini grinende. 

Intet er for sygt

Skaberen afviser også, at han nogensinde er kommet op med en så syg mord-idé, at det alligevel var for meget for Chucky-franchisen:

- Nej, der er frit spil, siger han med et stort smil.

Men han understreger dog, at de blodige drab gerne skal have en komisk side:

- Jeg vil sige, at censuren er blevet en del mere afslappet, så vi har faktisk mulighed for at være endnu mere forfærdelige og bizarre, som jo bare er en del af morskaben i franchisen. Hvis der er et element af freakiness til det, giver det dig lov til at grine af det, og det mener jeg er afgørende for vores franchise.

Der er heller ingen tvivl om, at Mancini er passioneret omkring gyserfranchisen, for til spørgsmålet om, hvorvidt han har et favoritdrab, overvejer han det et kort øjeblik, før han siger:

- Jeg har mange! Jeg elsker Tiffanys død i badekarret i 'Bride of Chucky', fordi det var en dødsscene, som jeg havde skrevet i det oprindelige manuskript til den første 'Child's Play'. Det var måden, som babysitteren døde på. Men det ændrede instruktøren Tom Holland så og lod hende blive skubbet ud af vinduet - hvilket også er fedt. 

- Jeg kan godt lide at lave ting, som er en smule surrealistiske, og jeg vidste, at sæbeboblerne, der svæver i luften, ville være et fedt billede. De fleste gange prøver jeg bare at finde interessante, stiliserede visualiseringer. 

Mancini fortsætter med at fremhæve et andet favorit mord:

- Jeg er også vild med flere fra 'Curse of Chucky'. Jeg kan godt lide, da Chucky hakker fyrens kæbe af. Det var sjovt bare at finde ud af, hvordan vi skulle lave det. Og vi gjorde det med praktiske effekter, der bruger vi ingen CGI-effekter. Vi bruger meget sjældent CGI-effekter. I nogle skud har vi forstærket blodet, men Chucky i sig selv er altid praktisk.

 

Chuckys stemme er mere end en stemme

Udover de stiliserede og blodige drab, er en anden central del af Chucky-franchisen selvfølgelig dukken selv - og ikke mindst hans ikoniske stemme, der alle årene har været leveret af Brad Dourif - som vi faktisk interviewede sidste år.

Don Mancini betoner, at Brad Dourif er meget mere end blot en dukkestemme. For det første finder den 72-årige skuespiller tit på sine egne replikker:

- 'Chucky' fungerer faktisk som en animeret film. Vi laver alle Chuckys replikker først, og så gennemgår jeg optagelserne og klipper det sammen. Derefter giver jeg det så til dukkeførerne, og så programmerer de dukkerne, så de altid er synkroniseret under optagelserne, fortæller Mancini og fortsætter:

- Brad er en fantastisk skuespiller, og han improviserer små ting. Han har ligeledes bidraget til udviklingen af karakteren, fordi han har meget stærke holdninger omkring ham.

- Jeg kan huske, da vi lavede 'Seed of Chucky', var der en scene, hvor Chucky har en stor tale, hvor han beslutter sig for at forblive en dukke. Han gider ikke besværet med at skulle overføre sin sjæl til en anden mere. En af grundene til det var, at jeg var træt af det, og jeg tænkte, at Chucky skulle have en åbenbaring om, at det var fantastisk at være en dræberdukke.

 - Men jeg kan huske, at Brad fra begyndelsen havde et problem med det. Der var en linje, hvor Chucky siger til Tiffany: "Jeg gider ikke være din chauffør", fordi hun i filmen er forelsket i sin chauffør. Jeg kan ikke huske det helt specifikt, men jeg ved, at den linje kom fra Brad. Han syntes, at det var meget vigtigt, at Chucky understregede det. 

 

Et ondt grin gjorde datter til Chucky

Brad Dourif har dog ikke kun givet sin stemme til Chucky, men hans egen datter, Fiona Dourif, er også blevet en bestandig del af franchisen siden 'Curse of Chucky' i 2013.

Men i sidste sæson af 'Chucky' blendede virkelighed, fantasi og metaleg sammen, da Fiona Dourif på meget overbevisende vis blev transformeret til sin far. Hun spillede den unge udgave af seriemorderen Charles Lee Ray – den rolle Brad Dourif havde spillet i den allerførste film i 1988.

Det vakte opsigt, og fans var ellevilde:

- Det var meget mærkeligt og virkelig sjovt, fortæller Don Mancini og afslører, hvordan ideen opstod hos ham:

- I 'Curse of Chucky' fungerede Fionas karakter Nica som the final girl. Men ved at arbejde med hende, lærer hende at kende personligt og opdage, hvor talentfuld hun er, tænkte jeg - ikke specifikt til vores franchise - men bare generelt, at Fiona ville være en virkelig fed skurk. Og en fantastisk femme fatal også. Så jeg havde det i mine tanker.

- Ansigtsligheden, som hun har med sin far, er allerede ret slående. Men den mest centrale del var, at Fionas virkelige grin er Chuckys grin. Hun skriger og knager som ham. Det er rent faktisk den måde, som hun griner på. Jeg kan huske, at først tænkte jeg: "Er det her for alvor? Eller imiterer du din far?". Men nej, det er bare måden, hun griner på.

- Så jeg tænkte: "Du bliver nødt til at spille Chucky på et tidspunkt". Det var faktisk sådan, hele ideen til, at hun skulle spille den unge Charles Lee Ray, opstod.

- Hun lyder som Chucky, hun ligner Chucky, hun har talentet til at gøre det. Her er en mulighed, lad os udnytte det. Og det er generelt det, vi gør i serien, finder på nye ting, som skuespillerne kan gøre, og det påvirker historien nogle gange. 

Et aktuelt eksempel på det ser vi i sæson 2, hvor Don Mancini gerne ville udfordre Brad Dourif:

- I 'Cult of Chucky' legede vi med flere udgaver af Chucky. Vi gjorde det lidt mere i sæson 1 af serien, og vi gør endnu mere i sæson 2. Da vi afsluttede første sæson, var der en hel lastbil fyldt med 72 Chucky-dukker. Så det var sjovt at give Brad muligheden for at spille små variationer af Chucky-personaen og gør dem lidt forskellige. Det var rigtig sjovt.

De to første afsnit af sæson 2 af 'Chucky' får premiere den 31. oktober på C More.

Chucky

 

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.