Gå til hovedindhold

Chucky er tilbage – og bedre end nogensinde før!

Ny serie med dræberdukken på C More (sponsoreret)

Skrevet af StreamingGuide


Den rødhårede dræberdukke Chucky har for længst skrevet sig ind i gyserfilmshistorien, men derfor ligger han ikke på den lade side.

Gyserikonet insisterer nemlig på konstant at omskrive sig selv og sin plads i historiebøgerne.

Nu har han gjort det igen! Dukken er aktuel i tv-serien Chucky, som er landet på C More i Danmark.

Få 2 uger på C More for 0 kr. – og se de fire første afsnit af ’Chucky’ uden nogen betaling:

C More logo til hjemmeside

Efter syv spillefilm er den morderiske good guy-dukke nu klar til at indtage et nyt medie, og det har været et godt valg. ’Chucky’ er således det bedst anmeldte kapitel i hele franchisen, hvis man ser på Rotten Tomatoes.

Serien er certificeret ”Fresh” med en score på hele 96% baseret på 26 anmeldelser, og publikumscoren følger trop med flotte 91%! Det er højere end fx den meget populære 'Squid Game', som har hhv. 93% og 85%.

Det er også højere end samtlige andre film om Chucky. Debutfilmen ’Child’s Play’ fra 1988 fik 71%, mens den bedst anmeldte, 'Curse of Chucky' (2013), toppede med 79% fra anmelderne.

Med andre ord: Hvis du er vild med dræberdukken og et godt gys, så bør ’Chucky’ være din næste serie!

Læs med herunder, hvor vi kort dykker ned i gyserfranchisens unikke historie og præsenterer den nye serie.

Rotten Tomatoes - Chucky

Lånt fra Rotten Tomatoes.

Et gyser-ikon bliver skabt

Chucky blev skabt i 1988 med filmen Child’s Play, der på dansk fik titlen 'Barneleg'.

Ophavsmanden var den blot 25-årige Don Mancini, der havde fået ideen allerede, da han studerede film på college, og som et modsvar til forbrugerismen og den effekt, som marketing havde på børn i 1980’erne.

Mancinis oprindelige idé om en dukke, der udførte en drengs inderste, vrede og drabelige ønsker, blev modificeret noget, og i filmen ender Chucky med at være seriemorderen Charles Lee Ray, der via voodoo (spørg ikke!) overfører sin sjæl til en good guy-dukke.

Charles (i form af dukken) leder nu efter et nyt, menneskeligt offer, som han kan overtage. Han udvælger den 8-årige Andy, som dog ikke har tænkt sig at give op uden kamp.

'Child’s Play' blev en gedigen succes og indtjente så mange penge, at en 2’er hurtigt kom på tale. Her følger vi Andys videre kamp mod Chucky og får bl.a. introduceret en pleje-søster, Kyle, som hjælper til. Det hele ender i en mindeværdig finale på en legetøjsfabrik.

Blot 9 måneder(!) efter Child’s Play 2 fik Child’s Play 3 premiere i 1991. Historien foregår denne gang noget senere. Andy er blevet 18 år og er endt på militærskole – og filmen byder bl.a. på en af dukkens mest ikoniske one-liners ”Don’t fuck with the Chuck”.

Chucky, tv-serie

Chucky får ny ejer i tv-serien 'Chucky' ©Universal

Chucky genopfinder sig selv - med humor

Herefter gik der syv år, før Chucky igen fandt vej til biografen. Det var med Bride of Chucky i 1998, som fuldstændig genopfandt universet.

Filmen udkom to år efter, at ’Scream’ havde vendt hele gysergenren på hovedet med selvbevidst humor og metajokes. Don Mancini greb den tendens, og ’Bride of Chucky’ fik en indsprøjtning af romantisk komedie og selvironi.

Chucky får også sin udkårne i form af Charles Lee Rays ekskæreste, Tiffany, som forener sig med ham i dukkeform. En rolle som blev udødeliggjort af Jennifer Tilly, der har været en fast del af franchisen lige siden.

’Bride of Chucky’s cliffhanger, hvor Tiffany føder parrets dukke-barn (spørg ikke!), blev fulgt op i Seed of Chucky i 2004.

Vi møder Glen/Glenda – ja, Chuckys barn er genderfluid – og filmen skildrer de to dukkers nye roller som forældre, hvor de kæmper med at lægge mord-trangen på hylden.

Derudover har ’Seed of Chucky’ et skørt meta-sideplot, hvor Jennifer Tilly spiller en udgave af sig selv, der skal lave en ny film, og bl.a. møder dræberdukken.

Filmen fik en noget blandet modtagelse hos både kritikere og fans, men har over tid vundet mere indpas med dens fremadskuende syn på køn og seksualitet.

Chucky, tv-serie

Chucky laver rav i den på skolen i 'Chucky' ©Universal

Chucky genopfinder sig selv igen – med gys!

Der skulle gå hele ni år, før Don Mancini vendte tilbage til universet, og denne gang gentænkte han hele universet på ny.

I stedet for at lave en genindspilning af den første film, som var meget oppe i tiden, valgte man at genstarte universet, men stadig bibeholde dens interne kronologi. Et såkaldt soft reboot - for at bruge et Hollywood-term.

Curse of Chucky (2013) gik i fodsporene på populære film som ’The Conjuring’. Væk er selvironi og meta-humor, nu handler det igen om gys og gru sat i et gotisk hus, hvor den kørestolssiddende Nica må tage kampen op imod Chucky.

Filmen har dog et metalag, da den nytilkomne karakter Nica spilles af Fiona Dourif – datter af Brad Dourif, som har lagt stemme til Chucky (og spillet Charles Lee Ray) i samtlige film i franchisen. ’Curse of Chucky’ afslører sågar, at netop figurerne Nica og Charles Lee Ray også har et familiært bånd.

I 2017 kom opfølgeren Cult of Chucky. Nica er nu endt på et psykiatrisk hospital, hvor Chucky dukker op - men denne gang i flere udgaver af sig selv, så der kommer altså op til tre dukker i spil på én gang.

Filmen trækker yderligere tråde tilbage til fortiden, da Andy (spillet af samme skuespiller som i de to første Child’s Play-film, Alex Vincent) og Kyle (også spillet af samme skuespiller, nu som voksen, Christine Elise) ligeledes optræder.

’Cult of Chucky’ slutter på en formidabel cliffhanger, hvor Charles Lee Ray ser ud til at have overtaget Nicas krop og flygter fra hospitalet med den menneskelig udgave af Tiffany/Jennifer Tilly. En tråd, som man kan glæde sig til, at den nye serie samler op på.

Chucky, tv-serie

Bag de døde øjne gemmer sig en seriemorder ©Universal

Ny serie og nyt karaktergalleri

Med undtagelse af en afstikker i form af Child’s Play fra 2019, som intet havde med den oprindelige filmserie eller skaberne at gøre, så er det helt unikt, at Chucky over tre årtier har kunne bibeholde det samme hold omkring franchisen med Don Mancini i spidsen.

Det er igen Don Mancini, som er hovedarkitekten bag tv-serien ’Chucky’, der introducerer et helt nyt karaktergalleri og en ny fortælling – men som gemmer på masser af historik fra de syv foregående film.

Nye seere kan således snildt hoppe ombord på den nye serie, mens gamle fans vil kunne nyde det ekstra lag af easter eggs og gamle kendinge, som dukker op i 'Chucky'.

For udover at den ikoniske stemme (Brad Dourif) er tilbage, så vil serien byde på et væld af elskværdige Chucky-karakterer; Jennifer Tilly/Tiffany, Nica, Andy og Kyle er bekræftet til at dukke op - og måske endda Glen/Glenda, som vi ikke har set siden 2004, kan dukke op igen. Dukken bliver i hvert fald omtalt.

’Chucky’ handler om teenageren Jack, der i skolen bliver mobbet, bl.a. pga. sin homoseksualitet. Da han køber en good guy-dukke på et lokalt loppemarked, finder han hurtigt ud af, at det ikke er nogen helt almindelig dukke, som han har fået med hjem.

Den indeholder seriemorderen Charles Lee Rays sjæl. Chucky er klar til at tage Jack under sine vinger, men er Jack klar til at springe ud som morder og fx. tage livet af dem, som mobber ham i skolen?

På sidelinjen balancerer han også et problematisk forhold til sin far, hans rige fætter, en snobbet pige og en dreng, som han har et crush på. Mens politiet også har Jack i søgelyset, da ligene begynder at hobe sig op, hvor end han eller hans dukke går. Men Chucky har formentlig også sin egen agenda.

Chucky, tv-serie

Chucky & Jack i den nye tv-serie ©Universal

Samme gamle Chucky med et twist

’Chucky’ vil også for første gang dykke ned i Charles Lee Rays forhistorie. Hvem er han? Og hvor kommer hans ondskab fra?

Den nye historie vil formentlig blive koblet sammen med fortiden, og der vil blive bundet en fin sløjfe om hele universet, alle dens handlingstråde og de mange karakterer. Det bliver sjov, uhyggeligt, fascinerende og blodigt!

Don Mancini, der selv er homoseksuel, har også givet Chucky et nyt twist, som altid har ligget i kortene. Den rødhårede dukke er nemlig blevet lidt af et LGBTQ+ ikon, for som Mancini har sagt, så skelner dukken ikke mellem køn og seksualitet. Han slår alle ihjel.

I en finurlig scene fra andet afsnit er Jack chokeret over, at Chucky fortæller, at han har et barn, som er genderfluid, hvortil dukken faktisk føler sig stødt og svarer: ”Jeg er ikke et monster”.

Se ’Chucky’ på C More nu – får 2 uger for 0 kr. og se alt det, du vil lige her.

Interview:

"Du ved ikke, hvad han finder på næste gang"

Interview med Brad Dourif om tre årtier som dræberdukke

Læs mere

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.