Gå til hovedindhold

Top 6: Emma Thompsons bedste filmroller

Premiereaktuel i 'Held og Lykke, Leo Grande'

benjamin.v.b@hotmail.com
Skrevet af Benjamin Vang Blaakilde


I anledning af at sexkomedien Held og lykke, Leo Grande med Emma Thompson har dansk biografpremiere på torsdag den 22. september, har vi kigget på den hæderkronede britiske skuespillerindes imponerede filmografi og udvalgt de seks roller, der har imponeret os mest.

I ’Held og lykke, Leo Grande’ spiller Thompson den 55-årige enke, Nancy Stokes, der længes efter eventyr, menneskelig kontakt og sex. Og det skal være god sex.

Hun beslutter sig for selv at opsøge eventyret i form af en sexarbejder ved navn Leo Grande. I løbet af tre møder bliver deres dynamik vendt på hovedet, og maskerne, som de bærer på, begynder at falde.

Thompson spiller overfor Peaky Blinders-skuespilleren Daryl McCormack i rollen som den titulære Leo Grande.

Køb billetter til 'Held og lykke, Leo Grande' her.

Du finder Emma Thompsons 6 bedste filmroller herunder:

Love Actually / Universal Pictures

6. Karen i 'Love Actually'

Vi lægger ud med en vaskeægte moderne klassiker, der er fast juletradition i utallige hjem i Danmark og resten af verden.

Love Actually er en film, der er fyldt med ikoniske og morsomme scener, som når Hugh Grant danser rundt på 10 Downing Street til ’Jump’ med Pointer Sisters, eller når Liam Neeson hjælper sin søn med at imponere pigen, han er forelsket i. Men midt i al morskaben, leverer Thompson i rollen som Karen et af de mest hjerteskærende øjeblikke i filmhistorien.

Da hun opdager, at hendes mand – spillet af Alan Rickman – har købt en smuk halskæde, glæder hun sig til at åbne sin julegave i forventning om, at det er smykket, der venter på den anden side af gavepapiret. Hun ender dog med at skulle skjule sin skuffelse, da hun i stedet får en CD med Joni Mitchell.

Hun indser, at halskæden var købt til en anden kvinde, og da hun forlader lokalet og begynder at græde i soveværelset til tonerne af Mitchells ’Both Sides Now’, er der ikke et øje tørt.

Se hvor du kan streame 'Lova Actually' her.

Harry Potter og Fangen fra Azkaban / Warner Bros.

5. Sybil Trelawney i Harry Potter-serien

Emma Thompson træder første gang ind i troldmandsverdenen i den tredje Harry Potter-film Prisoner of Azkaban. Hun er næsten helt uigenkendelig i rollen som Harry og vennernes nye spådomsprofessor Sybill Trelawney.

Thompson dukker op med store runde briller, uregerligt hår og hippietøj, mens hun snakker med en hæs og samtidig blød stemme.

Trelawney er nok en af de sjoveste og langt ude karakterer i J.K. Rowlings persongalleri, og Thompson leverer excentriciteten til perfektion.

Selvom hun kun har en lille rolle i den tredje, femte og ottende film, er dette absolut en af Thompsons mest underholdende karakterer.

Trelawney-rollen er utroligt nok ikke den eneste gang, Thompson har gjort sig som heks på det store lærred, idet hun i 2005 og 2010 spillede titelkarakteren i familiefilmene om heksebarnepigen Nanny Mcphee.

Se hvor du kan streame 'Harry Potter og fangen fra Azkaban' her.

Saving Mr. Banks / Disney

4. P.L. Travers i ’Saving Mr. Banks’

Man kan sjældent gå galt i byen, når to verdensklasseskuespillere skal portrættere vidt forskellige personligheder i intern konflikt.

Det er tilfældet i ‘Saving Mr. Banks’, der er en biografisk film om forfatteren bag Mary Poppins-bogen og hendes absolutte modvilje til at samarbejde, når det kommer til filmatiseringen af hendes populære børnebog.

Emma Thompson har sjældent været bedre som den stædige forfatter, der er i konstant clinch med Tom Hanks’ portrættering af børnefilmsmogulen Walt Disney, hvis rare familievenlige persona er alt, hvad Travers ikke kan udstå.

Filmen er både sjov, hjertevarm og rørende, og Emma Thompson er omdrejningspunktet for det hele.

Se hvor du kan streame 'Saving Mr. Banks' her.

Resten af dagen / Nordisk Film

3. Miss Kenton i ‘The Remains of the Day’

Samspillet med Anthony Hopkins under instruktion af James Ivory skulle vise sig at blive blandt Thompsons karrierehøjdepunkter. Efter Oscar-sejren med Howards End året inden var forventningerne høje til den åndelige opfølger 'The Remains of the Day', og selvom det “kun” blev til en nominering (og otte af disse til filmen i alt), er der tale om en bemærkelsesværdig kraftpræstation for den britiske skuespiller.

I 'The Remains of the Day' indtager hun rollen som husholdersken Miss Kenton, der i mellemkrigstidens England forelsker sig i butleren Stevens (spillet til perfektion af Anthony Hopkins). Deres forhold får dog svære kår fra starten, da Stevens totalt har opgivet sit privatliv til fordel for at servere og tjene.

Filmen er et mesterstykke i undertrykte følelser, forfinet instruktion og afdæmpet skuespil, der emmer af kvalitet over hele linjen.

Se hvor du kan streame 'The Remains of the Day' her.

Fornøft og følelse / Nordisk Film

2. Elinor Dashwood i ’Sense and Sensibility

Udover at være en fremragende skuespiller, er Emma Thompson også en dygtig manuskriptforfatter. Det beviste hun med drejebogen til Jane Austen-filmatiseringen 'Sense and Sensibility', som hun modtog en Oscar-statuette for. Manus-sejren overskyggede måske lidt for, at hun også leverer en gribende og smuk præstation som den ene Dashwood-søster overfor bl.a. Kate Winslet og Hugh Grant.

Ang Lees film er i øvrigt blandt de mest vellykkede filmatiseringer af Austens værker, hvilket få havde regnet med, nu hvor en kinesisk instruktør stod bag roret på en så ærkebritisk fortælling. Med Thompsons manus ved sin side gjorde Lee dog kritikerne til skamme, og en moderne filmklassiker var født.

Se hvor du kan streame 'Sense and Sensibility' her.

Howards end / Pathé-Nordisk

1. Margaret Schlegel i ’Howards End’

E.M. Forsters klassiske roman blev filmatiseret i 1992, og Emma Thompson havde tidligt i processen skrevet direkte til instruktøren James Ivory, at hun vidste præcist, hvordan rollen som Margaret Schlegel skulle spilles.

Det er ingen let rolle. Derimod en utroligt nuanceret rolle, da Margarets verdensbillede gradvist ændres grundet afsløringerne af hendes magtfulde mands (Anthony Hopkins) forstokkede holdninger. Især måden, hvorpå han behandler et ungt arbejderklassepar, som Margrets søster (Helena Bonham Carter) har taget under sin vinge, lægger op til en selvransagelse fra den efterhånden mere desillusionerede Margaret. Konservatistisk borgerskab, frisindede humanisme og underklassens evige samfundsmodstand mødes i en film, der står som et af de stærkeste britiske værker i 1990erne.

Rollen som Margaret indbragte Emma Thompson karrierens hidtil eneste Oscar for skuespil, og hun fik i alt 13 priser for rollen ud af 13 mulige.

Se hvor du kan streame 'Howards End' her.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.