Gå til hovedindhold

14 år før ny spionfilm lavede instruktøren en af 10’ernes bedste superheltefilm!

Den sparker i den grad stadig røv

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


Du kan lige nu se actionkomedien Argylle i biografen, hvor den står på kulørte spionforviklinger, når instruktøren Matthew Vaughn sender forfatteren Elly på en vild mission, da hun møder spionen Aidan.

Den succesrige forfatter er allerede bekendt med farlige missioner fra sine spionromaner. Virkelighedens mission viser sig dog at være noget af en mundfuld for hende - ikke mindst da hendes fiktive agent Argylle begynder at blande sig sammen med virkeligheden.

Inden Matthew Vaughn satte Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell og Henry Cavill i stævne, stod han bag en af 2010'ernes bedste superheltefilm, nemlig den satiriske og brutale Kick-Ass fra 2010.

Se hvor du kan streame 'Kick-Ass' her.

kickass2010aaron.jpg

En superhelt uden superkræfter

Efter 'Iron Man' i 2008 indvarslede den mægtige superhelte-æra for Marvel, indfandt den frække dreng sig i Marvel-klassen med 'Kick-Ass', der er baseret på en tegneserie skabt af Mark Millar og John Romita Jr.

Her møder vi den anonyme og helt almindelige high school-studerende Dave Lizewski. Tegneserienørden går med andre ord i et med tapetet.

Ingen lægger mærke til ham. I hvert fald ikke hans borgerlige jeg. En dag beslutter Dave sig imidlerid for at blive en superhelt, selvom han hverken har superkræfter, den nødvendige træning eller en fyldt bankboks.

kickass2010hitgirl.jpg

Snart får Daves hårdtslående alter-ego stor opmærksomhed. Både fra offentligheden, men også den kriminelle underverden og en lokal mafiaboss.

Ikke nok med det, så krydser teenagerens veje også et par andre selvudnævnte superhelte i skikkelse af de desillusionerede Big Daddy og hans 11-årige datter Hit Girl.

Vold, satire og supersjov

Med sin veloplagte blanding af superhelte-satire, blodig vold, groft sprog og et kulørt karaktergalleri, lykkedes Matthew Vaughn - der også agerer medforfatter på filmen - med at skabe en yderst underholdende omgang superhelte-ballade, der vender genren på hovedet og tør gå linen ud i både komik og vold.

kickass2010nicolascage.jpg

En perfekt superhelte-casting

Aaron Taylor-Johnson er perfekt i dobbeltrollen som den akavede Dave, der forvandler sig til den mere selvsikre Kick-Ass iklædt hjemmelavet kostume.

Ind fra højre indfinder et par øvrige trumfkort sig i form af Chloë Grace Moretz og Nicolas Cage som den umage duo: Den kampklare Hit Girl og den tidligere betjent Big Daddy.

De står ikke kun for nogle af filmens vildeste scener, men formår også at bringe oprigtige følelser og skæv sødme i spil. Stærkt!

kickass2010christopherstron.jpg

Christopher Mintz-Plasse er ligeledes virkelig god og komisk velbalanceret som gangsterbossen Frank D'Amicos søn Chris, der undervejs forvandler sig til den ynkelige superskurk Red Mist.

Den slatne 2'er

'Kick-Ass' fik en slatten opfølger i 2013, der var instrueret og forfattet af Jeff Wadlow med titlen Kick-Ass 2.

Den kan langt fra kan måle sig med sin forgænger. For selvom Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz og Christopher Mintz-Plasse vendte tilbage med tilføjelsen af en gakket Jim Carrey, løfter filmen sig aldrig til samme originale niveau.

kickass2010kickass.jpg

Se også denne sortkomiske superheltefilm

Skulle man være sulten på mere vold og superhelte-satire, bør du i stedet opsøge den ligeledes charmerende og brutale 'Super', ligeledes fra 2010.

Den er instrueret og skrevet af James Gunn, der som bekendt senere har stået bag bl.a. MCU-filmene i Guardians of the Galaxy-serien, den vildt underholdende The Suicide Squad og serien Peacemaker.

Der skulle desuden være en tredje Kick-Ass-film på vej med titlen 'School Fight'. Den har efter sigende allerede afsluttet sine optagelser. Damien Walters instrueret filmen, der bliver hans instruktørdebut.

'Argylle' kan ses i biografen. Køb dine billetter her.

Nicolas Cages nye film 'Dream Scenario' er også i de danske biografer nu. Find billetter her.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.