3 superhelte-serier til dig, der er træt af superhelte
Blod, sex og babyer, der skyder laser ud af øjnene - vores guide til dekonstruktionen af den klassiske superhelt
Siden Disney har overtaget verdensherredømmet, er der gået inflation i superheltegenren. Marvels shared universe (MCU) spytter film og serier ud i sådan en grad, at hvis det ikke var for corona, så ville der formentlig være mennesker i stramme dragter fra nu af og de næste 1.000 år.
Og selvom de storslåede og episke Marvel og DC film kan noget helt unikt, så kan det være forfriskende at se nogle gøre noget helt andet med den efterhånden velkendte genre.
Derfor sætter vi fokus på tre aktuelle superhelteserier, der har to ting til fælles – de er baseret på tegneserier og de vender superheltegenren på hovedet.
Ideen om superhelten som en helt igennem god og altruisk person gennemsyrer superheltegenren. Superman og Captain America har et moralsk kompas, der altid peger mod godheden selv. ’The Boys’ går ind og udfordrer den idé.
Baseret på tegneserien af samme navn, stiller serien grundlæggende spørgsmålet – hvad hvis mennesker med overjordiske kræfter, levede i den virkelige verden, side om side med dødelige mennesker. Hvordan ville en person med Supermans kræfters psyke være, for eksempel? Hvordan ville han behandle helt almindelige mennesker?
'The Boys' giver et bud på det, og han hedder Homelander. En person med kræfter identiske med Superman. Forskellen er bare, at den totale overlegenhed Homelander har overfor alt og alle, har distanceret ham fra medmenneskelighed, følelser og empati. Han er praktisk talt en samvittighedsløs sociopat, og hele verden er på sin vis hans gidsel.
Derudover stikker serien til alt, der hedder store konglomerater, amerikansk underholdningsindustri, kapitalisme og Amerikas forhold til kristendom. Superheltene er superstjerner, filmstjerner, kendisser, der på overfladen er perfekte, gode og altruistiske. Men mens vi følger vores hovedrolle Hughies indføring bag lyset, møder vi industrien og superheltenes skyggesider, og de er ikke få.
Superheltene er nærmere pr-personer, der er mere interesseret i at opretholde et image og få sponsorater end egentlig at være helte.
Titlen dækker rimeligt godt over, hvad serien handler om. 'The Boys' er nemlig en hemmelig gruppe af brogede karakterer, der fungerer som et slags tæskehold, som forsøger at holde superheltene til regnskab for deres handlinger.
Anført af den nådesløse og drevne Billy Butcher, spillet til perfektion af Karl Urban, tyer gruppen til overvågning, afpresning, tortur og mord i deres kamp mod den samvittighedsløse virksomhed Vought og de overmenneskelige superhelte.
Sæson 2 af ’The Boys’ kan streames på Amazon Prime
Forskellige steder i verden, bliver syv børn født på det præcis samme tidspunkt. Til fælles har de det, at mødrene ikke var gravide, før de spontant gik i fødsel. Nå ja, og så har de allesammen har superkræfter. Børnene bliver adopteret af den excentriske rigmand Reginald Hargreeve, der samler dem til superheltegruppen The Umbrella Academy.
Det lyder som et spændende setup til en superhelteserie, men allerede her underminerer serien forventningen om superheltefortællingen. ’The Umbrella Academy’ er ikke interesseret i at fortælle historien om disse unge menneskers heroiske gerninger. I stedet for at følge gruppen af superhelte være superhelte, springer vi frem i tiden til efter deres dage som helte.
Vi springer frem til farens død, hvor søskendeflokken mødes igen efter mange år. Serien handler i høj grad om, hvordan de er blevet påvirket af den hårde opvækst, f.eks. hvor en er blevet narkoman, og en anden har siddet på månen i 20 år.
På trods af deres forskelligheder og personlige problemer, skal de forsøge at samle sig om at gøre det gode og redde verden. De er i høj grad mennesker – mennesker med superkræfter.
Sæson 3 af ’The Umbrella Academy’ kan streames på Netflix
Man kan ikke nævne dekonstruktionen af superhelte, uden at nævne Alan Moore og Dave Gibbons tegneserie 'Watchmen'. Da tegneserien udkommer i 1986, ødelægger tegneserien alt vi kender ved den ikoniske superhelt. Man kan sige, at uden Watchmen, ville de to andre serier, sandsynligvis ikke eksistere. Til det punkt hvor Gerard Way, der skrev ’The Umbrella Academy’, nævner 'Watchmen' tegneserien som en af hans største og vigtigste inspirationer.
'Watchmen' foregår i en alternativ tidslinje, hvor forekomsten af maskerede selvtægtmænd i 30’erne og 40’erne har ændret historiens gang. I tegneseriens fortælling, der blev filmatiseret af Zack Snyder i 2009, følger vi nogle afdankede, pensionerede og desillusionerede superhelte, mens et mystisk komplot udfolder sig. Det resulterer i en massemyrdende begivenhed, der forener den atomkrigs truede verden under en omfattende løgn.
Serien fortsætter på fortællingen 34 år efter tegneseriens handling. Den følger selvtægtskvinden Sister Night aka. Angela Abar, der forsøger at løse mysteriet om mordet på sin ven og kollega, politichef Judd. Tematisk udforsker serien Amerikas historiske undertrykkelse af den afroamerikanske befolkning, samtidig med at den arbejder med uperfekte superhelte med fejl, mangler og laster.
Serien er skabt af Damon Lindelof, der er kendt som manuskriptforfatter bag serien Lost og senest den politiske satiregyser The Hunt, og er selv en mangeårig fan af tegneserien. Ved Emmy-uddelingen 2020 løb 'Watchmen' med prisen for bedste korte serie, bedste kvindelige hovedrolle, bedste mandlige birolle samt fire yderligere nomineringer.
’Watchmen’ kan streames på HBO