Gå til hovedindhold

De 10 bedste afsnit af 'Klovn'

For helvede, Frank...

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


I anledning af den 9. sæson af Klovn ruller over skærmen, har vi kigget tilbage i det imponerende bagkatalog for at kåre de 10 bedste afsnit af serien nogensinde.

Det har bestemt ikke været nogen let opgave - da 'Klovn' har leveret mange episke afsnit med gyldne citater og pinligheder vi aldrig kommer til at glemme.

Afsnittene er ikke rangeret, men stillet op i kronologisk rækkefølge, og vi har sat det benspænd for os selv, at vi skulle have mindst ét afsnit med fra hver sæson indtil den nye.

Det bliver GRANDE!

Læs også: Frank og Casper afslører deres egne 10 favorit afsnit af 'Klovn'

Godfather of Drugs (sæson 1, afsnit 5)

Ja-hatten er fundet frem i det femte afsnit af ‘Klovn’, der for alvor viser den danske sitcoms store potentiale.

Frank og Casper har sendt pigerne i sommerhus, og så står den ellers på drengeaften med Carøe, Steen fra Sort Sol og … Franks bøvede ven Pivert. Og det ender hverken værre eller bedre, end at de få hidset hinanden op til at skulle prøve ”the godfather of drugs” - heroin.

Der er dog kun én, som når at få sprøjten – det er Pivert efter stærkt gruppepres – og da han besvimer, beslutter de andre sig for at springe fra.

’Klovn’ formår i det her afsnit at angribe et tabubelagte emne som stoffer på en yderst effektiv måde og balancere mellem det virkelig sjove og det brutalt pinlige. Et af seriens klare forcer.

Franks Fede Ferie (sæson 2, afsnit 10)

Frank giver den som Danmarks svar på den uheldige Chevy Chase i 2. sæsons finaleafsnit, der gemmer på en af seriens mest mindeværdige tåkrummende øjeblikke, da Frank bliver brændt på tissemanden af en brandmand.

Det sker, da han er taget i sommerhus med Casper, Iben og Mia. Men det er sammen med to unge piger, som de to mænd forsøger at charmere på stranden, at Frank ender med at komme galt af sted.

’Klovn’ er specialist i at pille manddommen ud af sine karakterer, og det her er et kerneeksempel på, hvordan Frank på et splitsekund går fra at være på toppen til at ramme bunden med en livredder, der hælder vineddike udover hans skridt.

London Kashmir (sæson 3, afsnit 2)

Dette afsnit fra tredje sæson indeholder vel sagtens en af dansk fiktions pinligste øjeblikke, nemlig da Frank skider i en kattebakke, der ender til undersøgelse hos dyrelægen, fordi Frank nægter at ville indrømme, at han er "gerningsmanden".

Det er ydermere i et afsnit, der har en seriens mere kontroversielle emner, da Mia og Frank ender i en sorggruppe for forældre, der har mistet deres barn under graviditeten, og Frank i desperation lyver og siger, at han og Mia har mistet et barn i 9. måned – selvom de blot sidder der grundet en forkert graviditetstest.

Her tager ’Klovn’ et morsomt livtag med menneskers forkvaklede måder at reagere i pressede situationer og Franks sociale handicap – og pinlighederne vokser sig kun større, da Jarl Friis-Mikkelsen bliver blandet ind i det.

God jul, Frank (sæson 3, afsnit 10)

Av. Sidste afsnit af sæson 3 fejrer hjerternes fest, men selvfølgelig kan Frank ikke holde jul uden at komme galt afsted.

Først er han involveret i et bankrøveri, derefter sender han en kærlighedserklæring til Jarlen på SMS ved et uheld, henter det forkerte barn i børnehaven, og sidst men ikke mindst, ender han med at sønderpiske den lamme Bodil i ansigtet med sin nye julegave: en Indiana Jones-pisk.

Det er heldigvis ikke værre, end at Frank kan gemme de værste skræmmer væk under et julemandsskæg på den kørestolssiddende Bodil – og dermed udsætte det uundgåelige forklaringsproblem, der venter forude.

’Klovn’ giver os en vaskeægte sursrtrömning-stinkende cringe-jul, der får os til både at græmme os og grine i vores julesweatre.

Unge hjerter (sæson 4, afsnit 1)

’Klovn’ kan som få danske komedieserier får dig til at få ondt i maven – både af grin, men i den grad også af ubehag. Det beviser fjerde sæsons åbningsafsnit, det hjerteskærende ’Unge hjerter'.

Casper og Frank flirter med en gruppe studiner og ender til en fest, hvor de aldrende mænd til anledningen har fundet deres gamle studenterhuer frem. Et pinligt øjeblik opstår bl.a., da Mia ser Frank ombord på en studentervogn, mens hun er på vej ned for at købe blomster til haven.

Men festlighederne tager først en mørk ... eller skulle vi sige brun ... drejning, da der går hul på en piges stomipose i swimmingpoolen - noget som Frank i første omgang har joket (og senere løjet) om, at han også har.

Det er en af seriens mest brutale og ubehagelige øjeblikke - og her skal man huske, at humoren i afsnittet ikke er baseret på pigens situation, men omgivelsernes forkvaklede reaktioner på det hele. Samtidig med at den udstiller to voksne mænd, der ikke vil give slip på deres ungdom.

Hejsan Sverige (sæson 4, afsnit 8)

Klovn-universet har flere sjove svingture ud fra Frederiksberg, og i fortrinlige afsnit er Casper og Frank både på Bornholm og i Jylland. Men det er turen til Sverige med Lars Hjortshøj, som udmærker sig her.

Afsnittet fungerer nærmest som en åndelig efterfølger til 2. sæsons ‘Ambassadøren’, der viste Lars Hjortshøj som en yderst tvivlsom personlighed, der havde forgrebet sig på sin thailandske au-pair pige.

’Hejsan Sverige’ tager skridtet videre og viser Lars i fuld sving med et voldtægtsforsøg, da han, Casper og Frank er taget op til en ødegård og har fået nogle søde, svenske flickor på besøg.

’Klovn’ formår igen på komisk vis at tackle et sprængfarligt emne, ikke mindst ved at udstille Lars Hjortshøj som yderst usympatisk, der selv mener, at han blot har benyttet sig af ”allemandsretten” – og har lov til at spise alle kiksene.

Ups! (sæson 4, afsnit 10)

’Ups!’ var faktisk tiltænkt som det store finaleafsnit på hele serien i 2006, derfor gik man også all-in og lader Frank falde i og være Mia utro. Men Casper kommer ham til undsætning og leverer det uundgåelige mantra: ”Benægt, benægt, benægt”

Det gør ’Ups’ til Klovns ultimative SOS-afsnit – et begreb som de to venner bruger, når de er endt i en situation, der kræve ekstra fokus og hjælp. Og som Casper afslører i afsnittet, så står og falder dansk comedy med Frank, der - hvis han knækker og afslører sig selv overfor Mia - vil tage det meste af branchen med sig ned i faldet.

I selvsamme afsnit har vi en herlig sidehistorie med Casper, der er ved at få rollen som Kaptajn Haddock i en ny Tintin-film med Leonardo DiCaprio – men så kommer hans alt for almindelige halvbror, VVS’eren Lars, i vejen.

Troldmanden fra Frederiksberg (sæson 5, afsnit 6)

’Klovn’ elsker at smide Frank ud på dybt vand i et for ham uvant miljø for så at se ham sprælle og dumme sig – og her er ’Troldmanden fra Frederiksberg’ et af de bedste afsnit.

Efter en Ringenes Herre-inspireret klumme i avisen bliver Frank invitereret med til et rollespilsarrangement i skoven, hvor han bliver udnævnt som Æres Gandalf.

Men den principfaste Frank og en hurtig gut, der går under navnet Legolas, ender i totterne på hinanden – og da Frank ”dræber” ham i spillet, er Legolas ikke bare ude i én weekend, men for altid!

Og så tager afsnittet ellers en mørk drejning, da Legolas pludselig dukker op med ægte bue og pil og skyder Mia ned.

Falsk lorte alarm (sæson 6, afsnit 10)

Den sjette sæson holder et af seriens højeste niveauer - og samtidig tør den tage nogle dristige valg, da de bl.a. inddrager Casper Christensens virkelige depression og lader seriens fiktive Casper indlægge på den lukkede – ligesom de også tager livet af to karakterer, Muffi og Bodil. Og det er netop sidstnævnte, som får sin fatale skæbne i ’Falsk lorte alarm’, der i lang tid stod som det sidste afsnit af serien.

Frank, Casper, Mia, Iben, Pivert og Bodil er draget på skiferie – og Frank planlægger at fri til Mia. Men forlovelsesringen ender i maven på Bodil, og nu må Frank altså vente på, at den lamme kvinde laver stort.

’Falsk lorte alarm’ er et afsnit, der på mange måder illustrerer alle de ting, som ’Klovn’ kan – det grænseoverskridende (Frank der skifte ble på den voksne Bodil), de dumme tilfældigheder (desserterne bliver byttet rundt), de akavede pinligheder (Mia afslører, at Frank aldrig har givet hende en orgasme), det mørke (Bodils iskolde død), det hjerteskærende (Franks frieri til Mia) og Caspers forstokkede snobberi nytårsaften.

’Klovn’ er netop det humoristiske og tragiske i samme cocktail - og det er præcis sådan en snebold, som ’Falsk lorte alarm’ er, og den rammer dig lige i sylten.

Tipo Napoli (sæson 7, afsnit 5)

Efter små ni år og to spillefilm vendte ’Klovn’ tilbage til den lille skærm igen med en syvende sæson af ’Klovn’. Det var herligt på ny at se Frank og Casper forholde sig til mere hverdagslige problematikker – som en pebersovs, der lækker i tasken, eller en nabo der tisser i haven.

Især afsnittet ’Tipo Napoli’ er mindeværdigt og centeret omkring noget så tragisk som Piverts dødsfald – i en kummefryser under en gemmeleg hos Køle-Møller.

Det afstedkommer en række mere eller mindre pinlige begivenheder; Frank, der ender til den forkerte begravelse; Frank, som bruger Piverts dødsfryser til at opbevare 200 pølser; Frank, der bruger Piverts død som undskyldning for ikke at slå græs; Frank, som afviser Piverts (ellers forrygende) ven Bjarne; Og Frank, der saboterer Caspers psykedeliske seance ved at slå en forkert mand ned, hvilket fremkalder et grande Pivert-mareridt hos Casper.

SE OGSÅ: Casper og Frank gennemgår Klovns regler - fra fissetrumfer til bøsseslikket

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.