Gå til hovedindhold

Interview: Kiefer Sutherland sammenligner ny action-duo med Hollywoods allerbedste

Stjernen er aktuel i 'The Contractor'

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


De sidste fire årtier har Kiefer Sutherland sat sit aftryk på film og tv - fra vampyr i 'Lost Boys' til den ikoniske agent Jack Bauer i 24 timer.

Nu er den 55-årige stjerne aktuel i action-thrilleren The Contractor, hvor han dog har afgivet helterollen til Chris Pine, som spiller soldaten James Harper.

Harper smides ud af militæret, og for at redde sin økonomi og familie indvilger han i at lave noget arbejde for en privat paramilitær organisation sammen med sin bedste ven Mike (Ben Foster).

Lederen af denne organisation er militærveteranen Rusty Jennings – spillet af Sutherland. Han sender Harper på en mission i Europa, hvor det hele tager noget af en drejning.

I forbindelse med premieren på ’The Contractor’, der udkommer på Prime Video den 1. april, mødte vi Kiefer Sutherland på en Zoom-forbindelse til en snak den nye rolle, hans store beundring for Chris Pine og Ben Foster, militærfilm, og hans særlige forhold til dansk film.

THE-CONTRACTOR-2.jpg
Amazon Studios

 

De nye Robert Redford og Paul Newman

Kiefer Sutherland har over 100 roller på CV’et, så hvad kigger han egentlig efter, når han skal vælge et nyt projekt?

- Jeg kigger ikke efter noget specifikt. Der er ikke en rolle eller fortællinger, som jeg har jagtet og har villet lave hele min karriere. Jeg læser noget, og det rør mig, eller det rør mig ikke. Og i sidste ende er det altid historien, det kommer an på, forklarer stjernen.

- Der er naturligvis skuespillere, som jeg virkelig beundrer, og som jeg gerne vil arbejde med. Men hvis historien ikke er der, så er jeg ikke i stand til at gøre noget. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre i sådan en situation.

I forbindelse med 'The Contractor' er der dog ingen tvivl om, at det er de to hovedroller, som for alvor har interesseret Suterland:

- Jeg er kæmpefan af Chris Pine og Ben Foster, og jeg mener, at når de to arbejder sammen [er det noget særligt, red.], se fx Hell or High Water. Det er formentlig en af mine favoritfilm fra det årti. Og deres samspil minder mig meget om Robert Redford og Paul Newman. De har bare en forbindelse.  Enten har man det, eller så har man det ikke. Og jeg synes, at de har dét. 

- Så jeg var meget begejstret, da jeg fik tilsendt manuskriptet, og vidste, at jeg måske havde chancen for at arbejde med dem. Men i sidste ende er det historien, som rør dig.

Robert Redford og Paul Newman bliver tit fremhævet som en af de bedste filmduoer i Hollywoods historie på trods af, at de faktisk kun lavede to film sammen, nemlig Butch Cassidy and the Sundance Kid og The Sting. Det er ikke desto mindre noget af en ros, som Sutherland giver sine yngre kollegaer.

Kiefer Sutherland forklarer, at han desværre ikke havde den store tid til at tale med Pine og Foster, da de havde mange optagelser og meget lidt tid. Men alligevel fik han et virkelig godt indtryk af de to stjerner:

- De er seriøse. Begge er meget seriøse. De er seriøse skuespillere. De er seriøse mennesker. Og de tager deres arbejde seriøst.

- Det er altid spændende, fordi at selvom vi er enige om tingene, så vil deres perspektiv altid være en smule anderledes end mit. Så jeg er altid interesseret i nogen, som er seriøs omkring, hvad de laver. Det er altid en fornøjelse at arbejde med sådan et menneske, fordi jeg tager også mit arbejde seriøst.

 

Hell or High Water.jpg
Hell or High Water / Liongates


Soldater bliver udnyttet

Det var dog ikke kun Chris Pine og Ben Foster, som overbeviste Sutherland om at tage rollen. Et særligt tema i 'The Contractor' rørte ham:

- Jeg føler meget stærkt omkring, at soldater bliver udnyttet og brugt op. Man spenderer millioner af dollars på at træne dem og lærer dem, hvordan man dræber og overleve og alle sådan nogle ting, og når man så er færdig med dem, så smider man dem bare ud.

- Jeg mener, at vi som samfund har en forpligtelse til at prøve at ændre det. Og jeg synes, at den her film behandler det på et vist niveau. Ja, jeg ved godt, at det er en thriller, og den har action-kvaliteter, men den forholder sig også til, hvordan vi som et større samfund udnytter mennesker, og det synes jeg var en interessant ting at behandle som emne.

- Og min karakter i filmen er et af problemerne, og derfor bliver det en interessant karakter at spille.

Det er heller ikke første gang, at stjernen har medvirket i en film, hvor militæret er i centrum, og det er måske ikke nogen tilfældighed:

- Det afhænger altid af historien. En af de første film, jeg lavede i det miljø, er 'A Few Good Men' (Et spørgsmål om ære), hvilket var et fantastisk teaterstykke, som blev lavet om til en fantastisk film af Rob Reiner. Jeg var begejstret for at være en del af det hold. 

- Det jeg synes, der er så interessant ved militæret, er, at det er så rigidt og har virkelige grænser. Så det tillader dig at kunne lave en karakter, som er meget specifik, fordi militæret forlanger det. Det kan helt sikkert være sjov som skuespiller.

 

THE-CONTRACTOR-3.jpg


Derfor er Bruce Willis en god actionhelt

Kiefer Sutherland har også spillet sin del af actionhelte igennem tiden, og Jack Bauer-stjernen har en ting, som han særligt lægger vægt på, når han skal betone, hvad en god actionhelt skal indeholde:

- En god actionhelt skal være relaterbar. Når jeg tænker på 'Die Hard' og Bruce Willis, så var han utrolig relaterbar, ikke? Så det blev til en god action-karakter. Og i den situation håber du, at du også kan være lige så cool. 

- For mig handler det om deres moralske kompas. Er det en god person? Er det de gør drevet af noget, som jeg er enig i?

- Og hvad jeg virkelig godt kan lide ved den karakter, som Chris Pine spiller i denne film, er, at han har et meget stærkt moralsk kompas for, hvad han vil og ikke vil gøre. Og når det bliver svært, så bibeholder han det. Det taler til den karakters integritet.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne være ligesom den karakter i den situation. Altså kan jeg som publikum relatere til den karakter med det samme. Og Chris Pine gør et virkelig godt stykke arbejde med at finde alle nuancerne i at have den slags integritet som karakter.

THE-CONTRACTOR-4.jpg


Danske og skandinaviske instruktører har en anden stil

’The Contractor’ er instrueret af den svenske instruktør Tarik Saleh, og det er langt fra første gang, at Kiefer Sutherland arbejder med skandinaviske filmskabere.

Skuespilleren har arbejdet sammen med intet mindre end tre danske instruktører. Lars von Trier i Melancholia fra 2011, med Niels Arden Oplev i genindspilningen af Flatliners i 2017 og for ganske nyeligt med Susanne Bier i den kommende serie The First Lady, hvor han spiller præsident Frank D. Roosevelt.

Sutherland er da heller ikke i tvivl om, at nordiske instruktører bibringer noget andet til filmene end fx amerikanske:

- Ja, de har en anden instruktørstil, og det er ret tydeligt. Du ved, jeg har arbejdet med Lars von Trier, og han har en meget unik måde at instruere på, som ikke er lige så afhængigt af manuskriptet. Amerikanske instruktører bruger virkelige manuskriptet som en slags Bibel. Det er i hvert fald min oplevelse.

- Historiefortælling skifter fra land til land, fra etnicitet til etnicitet. Franske film er meget anderledes end amerikanske film, fordi de er fortalt fra en meget anderledes synsvinkel. Humoren er anderledes. Hvordan vi gør noget dramatisk, er forskelligt fra et sted til et andet.

- Med det sagt, så er roden til historiefortælling er dog det samme i hele verden; Nogen dør. Det er tragisk. Det er bare måde vi udtrykker det på. Og jeg synes, at de skandinaviske instruktører, som jeg har arbejdet med, er meget pragmatiske. Det er bare, hvad det er. Og måske en smule mindre emotionelle omkring visse ting, og mere direkte som filmskabere. Det respekterer jeg. Det kan jeg godt lide.

Den 55-årige skuespillers viden om dansk film er dog begrænset:

- Jeg kender ikke så mange danske film, som jeg burde. Men jeg har lavet en amerikansk version af en dansk film, og det elskede jeg. Hvad jeg beundrer er direktheden, ikke kun blandt danske film, men i europæisk film. De er direkte uden at blive overdrevent sentimentale. Det respekterer jeg virkelig.

’The Contractor’ kan ses på Prime Video fra den 1. april.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.