Gå til hovedindhold

Hævn, overlevelse og dødbringende våben: 5 vilde actionfilm med Liam Neeson

Biografaktuel i 'In the Land of Saints and Sinners'

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


I denne uge er der biografpremiere på en ny film med den 71-årige Liam Neeson i hovedrollen, og der er tale om den irske In the Land of Saints and Sinners

Eks-lejemorderen Finbar er lige er gået på pension. Han har trukket sig tilbage til en afsidesliggende, irsk landsby men idyllen forstyrres, da han bliver viklet ind i et dødeligt spil af kat og mus med en trio af hævngerrige terrorister. Da Finbar konfronteres med en livstid af synder, finder han hurtigt ud af, at visse synder ikke sådan lige kan begraves.

Filmen er det seneste eksempel på Liam Neesons lange række af velproducerede action-thrillere, og hvis du vil varme op til ugens premierefilm, er der her 5 forslag til en eksplosiv aften i hjemmebiografen.

Artiklen blev første gang publiceret i 2021, men Neesons næver er ikke blevet mindre hårdtslående siden.

Køb dine biografbilletter til 'Retribution' her:

Billetknap


Filmene er listet i kronologisk rækkefølge.

 

Taken (2009)

 

'Taken' (2009): Hårdtslående farmand Neeson på menneskejagt
Den intense actionfilm 'Taken' kan vel efterhånden kaldes en mindre nyklassiker - i hvert fald på Liam Neesons CV. Bl.a. er denne replik af Neeson aka Bryan Mills blevet ganske legendarisk: “If you let my daughter go now that’ll be the end of it. I will not look for you, I will not pursue you, but if you don't, I will look for you, I will find you and I will kill you.”

Mills er en tidligere CIA-agent og far til teenagedatteren Kim. Men da datteren på en tur i Europa bliver kidnappet af skruppelløse menneskehandlere, må Mills nu tage sagen i egen hånd. Den hårdtslående farmand Mills sætter derfor alt ind på at finde sin datter og hendes veninde, før de sælges til prostitution og forsvinder for evigt.

Du kan streame 'Taken' her.

 

The Grey (2012)

 

'The Grey' (2012): Glubske ulve versus en kampklar Neeson
I det kolde Alaska beskytter Liam Neeson i rollen som Ottway en olieboring mod naturens vilde dyr. Men da turen endelig går hjem, styrter flyet ned midt i ødemarken - det uden myndighedernes viden. Gruppen af overlevende må derfor stå sammen imod kulden, frygten og ikke mindst sultne ulve.

'The Grey' følger nu gruppens forsøg på at overleve, hvor Ottways kendskab til rovdyrene bliver en stor hjælp - ikke mindst, da han netop står ansigt til ansigt med en flok glubske ulve.

Du kan streame 'The Grey' her.

 

Begravet i fortiden (2014)

 

'Begravet i fortiden' (2014): Seriemordere og Neeson som privatdetektiv
Liam Neeson bevæger sig som privatdetektiven Matthew i en moralsk gråzone, hvor retfærdighed vejer tungere end loven. Da han kontaktes af en narkogangster, hvis hustru er blevet brutalt myrdet, kommer han på sporet af to seriemordere. Retfærdigheden skal således nu ske fyldest!

Med 'Begravet i fortiden' fortsætter Neeson sin rejse som en handlekraftig action-karakter. Sammenlignet med film som ovenstående 'Taken' er vi dog her ovre i den mere seriøse del af action-skalaen, hvor der ikke nødvendigvis nedlægges hårde kriminelle på stribe.

Du kan streame 'Begravet i fortiden' her.

 

Sidste stop (2018)

 

'Sidste stop' (2018): Knaldhård togtur med Neeson
Liam Neeson indtager - som i 'Taken' - også i 'Sidste stop' rollen som farmand, og her er det som den tidligere betjent MacCauley. Han bliver i filmen fyret, men togturen hjem bliver dog meget værre end fyresedlen, da en ukendt passager giver ham et tilbud: Find én passager med en bestemt taske og bliv rigt belønnet.

Det viser sig at være starten på et farligt spil om liv og død, hvor der traditionen tro skal deles knaldhårde øretæver ud. Danske Roland Møller har desuden også en rolle i filmen.

Du kan streame 'Sidste stop' her.

 

Cold Pursuit (2019)

 

'Cold Pursuit' (2019): Snerydderen Neeson på voldsomt hævntogt
Action-thrilleren er en genindspilning af den norske Kraftidioten og handler om snerydderen Nels, der lever en stille tilværelse med sin kone. Alt ændrer sig dog, da hans søn myrdes. Nu tager Nels således på et vildt hævntogt mod den narkohandler, som står bag drabet.

Nu står den således på både en kold og koldblodig hævn, der maler sneen rød og gør Nels’ knoer blodige. Filmens instruktør Hans Petter Moland stod ligeledes bag den norske udgave fra 2014.

Du kan streame 'Cold Persuit' her.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.