Gå til hovedindhold

Justice League-drama fortsætter: Instruktør svarer igen på anklager om trusler

Skandalen forklaret

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


Produktionen af Justice League fra 2017 har mildest talt været en kaotisk og skandaleombrust omgang. Fra Zack Snyder forlod optagelserne over den dårligt anmeldte film til et ubehageligt efterspil med anklager om trusler og ubehagelig opførsel på settet.

Og det er (desværre) langt fra slut endnu, fordi senest har instruktør Joss Whedon nu svaret tilbage på den kritik, som han er blevet mødt med fra skuespillerne.

Vi prøver herunder at opsummere sagen:

Optagelsernes start – og pludselig ændring i tone

Efter en periode på næsten 10 år, hvor filmen har været igennem forskellige ideer, udformninger og manuskripter, starter Man of Steel-instruktør Zack Snyder optagelserne til ’Justice League’ i april 2016.

Efter en voldsom kritik af Snyders forrige film Batman v Superman: Dawn of Justice forlyder det, at Warner Bros. ønsker at ændre tonen i ’Justice League’. De hyrer derfor flere nye manuskriptforfattere ind, herunder Joss Whedon, Allan Heinburg (Wonder Woman), Seth Grahame-Smith og Andrea Berloff.

Optagelserne afsluttes i oktober 2016.

Warner Bros.


Ny instruktør, nye optagelser, et overskæg og 300 millioner dollars

Zack Snyder og hustruen Deborah Snyder forlader projektet i maj 2017 efter deres datters selvmord. Joss Whedon overtager instruktørposten og står efter sigende bag 55-dages reshoots og 80 nye siders manuskript.

De nye optagelser kostede i omegnen af 25 millioner dollars, hvilket bringer filmens produktionsbudget op på 300 millioner dollars.

Samtidig kommer der en ordre fra Warner Bros'. ledelse om, at filmens spillelængde ikke må overstige 2 timer. Et krav som Snyder havde tilsidesat. Således går der også et rygte om, at Snyder var blevet fyret fra projektet allerede i januar/februar 2017.

De nye optagelser byder på flere mærkværdige optrin, herunder en digital fjernelse af Superman-skuespilleren Henry Cavills overskæg, da han var i gang med optagelserne på Mission: Impossible - Fallout. Warner Bros. forsøgte at overtale Mission: Impossible-holdet til at lade Cavill barbere og fortsætte spion-optagelserne med et falsk overskæg, men planen mislykkedes.

Et giga flop og fortsættelse droppes

’Justice Leauge’ får premiere i november 2017 og bliver både et kunstnerisk og økonomisk flop. Med et estimeret samlet budget på op til 750 millioner dollars, vurderer Deadline, at filmen kunne have tabt op til 60 millioner dollars. Altså næsten 400 millioner danske kroner!

I 2019 var en efterfølger til ’Justice League’ planlagt til at få premiere, men Warner Bros. endte med at droppe projektet.

Selvom DC-producer Charles Roven i august 2021 udtalte, at en fortsættelse kunne ske – dog først mange år ude i fremtiden. Og her er nok mere tale om et reboot i såfald.

Anklager om truende adfærd og racisme på filmsettet

I juli 2020 går Ray Fisher, der spiller Cyborg i ’Justice League’, offentligt ud med en række anklager omkring Joss Whedon og instruktørens adfærd på optagelserne, som beskrives som ”grov, krænkende, uprofessionel og fuldstændig uacceptabel”.

Flere skuespillere fra produktionen støtter op om Fishers udtalelser. Bl.a. Jason Mamoa fortæller, at ”nogle seriøse ting udspillede sig”.

I februar 2021 kommer der nye anklager omkring Whedons ubehagelige opførsel. Denne gang fra optagelserne til ’Buffy the Vampire Slayer’ fra skuespilleren Charisma Carpenter, der efterfølgende bliver støttet af flere kollegaer på serien.

I både december 2020 og april 2021 fortæller Wonder Woman-stjernen Gal Gadot, at Whedon havde udvist truende adfærd, men at hun havde henvendt sig til ledelsen, som fik styr på situationen. Whedon skulle have truet med at skade skuespillerens karriere, hvis hun ikke gjorde, hvad han bad om.

I april 2021 går Fisher ud og uddyber sine anklager i The Hollywood Reporter, herunder hvordan Whedon havde flere racistiske udtalelser fx, at Fishers karakter skulle være mere glad, da publikum ikke gad se på ”en sur sort mand” og derfor fjernede mange af hans scener i den endelig film. Samt at Whedon også gik ind og gjorde Fishers hudfarve lysere i efterredigeringen.

Warner Bros.


#ReleaseTheSnyderCut og Zack Snyder’s Justice League

En online bevægelse og underskriftindsamling under hashtagget #ReleaseTheSnyderCut blev skabt, da det begyndte at forlyde, hvordan Zack Snyders udgave af filmen var radikal anderledes fra biografversionen.

Flere medlemmer fra holdet, herunder Ben Affleck, Gal Gadot og Jason Mamoa, udviste støtte til bevægelsen, der indsamlede over 180.000 underskrifter.

I marts 2019 bekræftede Snyder selv, at hans omtale cut af superheltefilmen faktisk eksisterede, hvilket kun var yderligere brænde på bålet hos de mange fans.

I maj 2020 offentliggjorde Warner Bros., at man lod Zack Snyders lave sin version af filmen under titlen Zack Snyder's Justice League med udgivelse på HBO Max. Hertil fik han 70 millioner dollars.

En 4 timers udgave af filmen fik premiere den 18. marts 2021 på streamingtjenesten.

Joss Whedon svarer igen på anklager med kontroversielle udtalelser

Joss Whedon udtaler sig for første gang efter anklagerne i et interview med NY Magazine i januar 2022.

Som reaktion på anklagerne fra Gal Gadot, siger Whedon:

- Jeg truer ikke folk, hvem gør det? Engelsk er ikke hendes førstesprog, og jeg har en tendens til at være irriterende farverig, når jeg taler (annoyingly flowery in my speech, red.)

Gal Gadot har responderet i artiklen ved at sige; ”Jeg forstod det udmærket”.

Som svar til Ray Fishers anklager, siger Whedon:

- Vi taler om en ondsindet kraft. Vi taler om en dårlig skuespiller på begge fronter.

Til sidst i interviewet reflekterer Whedon over sin generelle opførsel:

- Kunne jeg have været en bedre showrunner? Helt sikkert. Skulle jeg have været sødere? Folk bruger ethvert muligt ord fra den moderne æra til at få mig til at ligne et misbrugende monster. Jeg synes, at jeg er en af de sødeste showrunners, der nogensinde har været.

Efter de udtalser er det sidste punktum i denne sag nok ikke sat.

Se hvor du kan streame ’Justice League’ her.

Se hvor du kan streame ’Zack Snyder’s Justice League’ her.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev via linket herunder.

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.